tisdag 31 mars 2009

Första vårdagen





Några krokusar har inte vågat sig fram i min trädgård än, men jag har njutit av dem i kruka i badrummet... Man får ju inte va dum...

Idag var första dagen JAG kände att våren verkligen är här. Luften kändes varm, solen brände lite, i alla fall bländade, knoppar överallt och fågelkvitter. Adjö vinter! Du är välkommen tillbaka, men inte förrän om sisådär 8 månader.

måndag 30 mars 2009

Vilket är världens starkaste djur?



Det rätta svaret är SNIGELN - som lyckas bära sitt eget hus. ;)

Apropå snigel så köpte jag en sån där snigelstav, "Snailex Garden" på mässan. Dem ska vara jätte bra säger alla. Vi får väl se...
Det blev min enda investering från mässan.

fredag 27 mars 2009

Mitt i mässan

Här är lite bilder från vår monter A01-194. När vi byggde denna monter ville vi skapa rumskänsla med förhoppning om att inspirera besökarna. Vi har jobbat med rumsavdelare i rost och i svartmålat trä. Vi har skapat lite olika miljöer i olika färgkombinationer och stilar. Jag hoppas besökarna kommer att uppskatta vår monter.

Igår var en bra dag. Flera besökare tog en sväng i vår monter och verkade trivas. Jag vet ju själv att det kan vara lite tröttsamt på mässor. Ibland i brist på inspiration, ibland i brist på utrymme och sittplatser. Jag hade det riktigt roligt igår och träffade många trevliga människor. Nu ska jag kila till mässan. Ha en bra dag!







tisdag 24 mars 2009

Nordiska trädgårdar - here I come!


I monter A01-194 står MasterGarden tillsammans med Viggbyholms Blommor. I en fullpackad brummande, skakig, skruttig och opålitlig liten lastbil har jag skumpat idag.

Jag har frossat bland underbara härliga blommor på Årsta där vi gjorde en beställning imorse. Bellis, Kungsängsliljor, primula, vita ranunkler och mycket mer blev det.

Fixat och donat har vi gjort och imorgon fortsätter ett ganska tungt men mycket roligt arbete.

Kanske ses vi där!

måndag 23 mars 2009

Vardagsmat del 8 - Lövbiffspasta m röd paprika

Hoppas helgen har varit bra!

Här har det varit fullt upp med maken bortrest, en magsjuk vovve, en son med ögoninfektion av något konstigt slag med läkarbesök, jag med feber, samma son med magsjuka. Svärmor och mamma var räddarna i nöden så jag överlevde faktiskt.

Idag blir det en enkel men god pasta...

för 3-4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
creme fraiche
1 dl matlagninggrädde (för den goda smakens skull men man klarar sig utan)
3-4 skivor lövbiff
1 stor (avlång) röd paprika
oxfond eller köttbuljong
salt o peppar
chilisauce

Hacka löken fint, fräs den i en stor stekpanna. I med strimlad lövbiff, salta o peppra, fräs den tills den fått färg, i med tunt skivad paprika, fräs litegrand, i med cremefraiche, fond eller buljong, pressa vitlöksklyftan. Låt allt puttra lite grand. Salta o peppra efter behov. Häll såsen över pasta t.ex. Girandole-Torsades.

Smaklig måltid!

tisdag 17 mars 2009

Årets bild 2008


Tisdagstema - fotoutmaning - "från sidan"

Min yngste son, här 3 år, skulle hjälpa Oma att rensa i trädgården. Han ville absolut ha min trädgårdshatt och så for han runt till andra sidan huset. Han tog sin uppgift på fullaste allvar. När jag kom runt hörnet, från sidan, och fick se hur han skapat en härlig jordfläck i Omas gräsmatta for jag iväg och hämtade kameran.

För mig blev det årets bild.

Med jord under naglarna och i ett meditativt tillstånd fick min son ett tillfälle att älska trädgårdsarbete. Lycka för mig!

hmm inte lika stor lycka för Oma kanske - men vi fnissade gott allihop!

Det är en fotoutmaning och jag har varken gått fotokurs eller satsat särskilt mycket på kamerautrustning så jo jag valde inte bilden utifrån bildkvaliteten ;)

Här på Tisdagstema finns en mängd bra fotografier från sidan.

måndag 16 mars 2009

Trädgården läker dig.


Botaniska i Göteborg.
Njut i din trädgård och nyttja din trädgård.
Din trädgård kan ge dig tiden och lugnet tillbaka. Under stress och press kan man tappa uppfattning om tid och rum. Din trädgård kan hjälpa dig tillbaka till nuet för att njuta.

Våren kommer med färger och dofter. Dagarna är ljusare, kinderna varmare, fåglarna har flyttat hem igen och färgerna träder fram i trädgården. En härlig tid!

Lite jobb kräver alla trädgårdar, men se det som ett hälsosamt träningspass. Efter ca en timmes arbete i trädgården har du brännt ungefär 390 kcal. Men tänk på din kropp och ta hand om din kropp. Har du ont i ryggen bör du inte gräva för mycket utan ta då hjälp av verktyg såsom en jordborr som kan borra hål för plantor istället.

Få bukt med dina prestationskrav med hjälp av trädgården. Det spelar ingen roll hur mycket du än sliter, rådjur, ösregn, bladlöss, sniglar. Du kan inte ha kontroll över allt så lär dig att acceptera det. Då lär du dig även att njuta.

Det sägs att trädgården har en helande kraft. Minnen påverkar oss positivt så se till om dina minnen i trädgården. En groda i betong, en väldoftande buske vid entrén, vårlökar som kikar fram år efter år.

Ge dig själv tid och rum i din trädgård. Unna dig en "egen stol" eller en egen bänk. Flytta omkring den till platser att favorisera för stunden. Flytta den till syrenen när den står i full blom, ställ den vid schersminen när den berusar med sin härliga doft och ställ den under fruktträdet när solen gassar och det är skönt i skuggan. Dessa platser ger möjlighet till stilla reflektion på egen hand och du tillåts att bara sitta och njuta.

Den riktade uppmärksamheten kan vara mycket tröttande, den använder som mest när vi arbetar. Vi anstränger oss i konflikter, problemlösningar och datakrångel. Det finns en annan typ av uppmärksamhet som är oerhört läkande, det är den omedvetna fascinationen. I naturen fascineras vi hela tiden, när träden fäller alla sina färgglada löv som täcker marken, när snödropparna gör marken vit när snön töar, dem höga solrosorna som stoltserar högre än våra huvuden, gullregnets kraftiga blomning på 7 meters höjd, eller Magnolians blomsterprakt innan bladen ens slagit ut. Det finns mycket att fascineras av i din trädgård, så ge dig tid att gå omkring och strosa året runt.

Njut i din trädgård.... eller i andras!
Har du ingen trädgård eller söker du inspiration till din egen trädgård, unna dig då ett besök i andras trädgårdar.
* I England finns det privata trädgårdar som är öppna för allmänheten. The national Gardens Scheme ger ut en bok med dessa, The yellow book.

Besök trädgårdar. Nedan följer några exempel, det finns många många många fler underbara trädgårdar.

* Botaniska i Göteborg

* Drottningholms slottspark i Stockholm

* Botaniska trädgården i Visby

* Rosenlunds Rosarium, Jönköping

* Grönsöö slottspark, Enköping

* Lövstabruks herrgårdspark, Lövstabruk

* Sollidens slottspark, Borgholm

* Taxinge slottsparker, Nykvarn

* Uppsala Botaniska trädgård, Uppsala

* Wij trädgårdar, Ockelbo

* Slottsträdgården, Ulriksdal

Besök Slotträdgårdsmästarens blogg, här finns allt och lite till om trädgårdar. Bland annat en lista på trädgårdar att besöka.

torsdag 12 mars 2009

HOMEPARTY - trädgård i kruka


MasterGarden och Viggbyholms Blommor samarbetar i ett nytt koncept - HOMEPARTY med temat trädgård i kruka.

Det var många som var positiva och anmälde sitt intresse på Rum & Trädgårdsmässan. Vad tror ni bloggare på detta? Jag är jätte nyfiken på era åsikter och välkomnar all typ av kritik, positiv som negativ.

tisdag 10 mars 2009

Vardagsmat del 7 - Italiensk korvgryta m tagliatelle

Med mig hem från mässan hade jag vårkänslor och mycket vårinspiration. Igår sammanställde jag mina dagar på Rum & Trädgård men vet ni !!!! idag har snön vräkt ner. Tji fick jag!
Så när jag satt och jobbade igår lagades en av våra favoriter. Maken med grabbarna på en köksstol på varsin sida om honom ordnade alltihop. En underbar doft spred sig i köket och jag kunde bara sätta mig ner och avnjuta en smaksensation. Vi behövde faktiskt inte be grabbarna att sitta lugnt vid bordet en enda gång, vi satt alla och mumsade med ett samstämmigt mmmmm.

Italiensk korvgryta med tagliatelle
8 champinjoner
1 palsternacka
1 stor scharlottenlök
1 stor vitlöksklyfta
3 st salsciccia
salami
1 burk tomatkross
1/2 buljongtärning, grönsaks

tomatpure
socker
salt, vitpeppar
färsk basilika
färsk timjan

Fräs grovt skurna champinjoner i olivolja i en stor kastrull eller en gryta.
Häll i tärnad palsternacka, fint hackad scharlottenlök och vitlök samt salsciccia. Låt fräsa tills allt får fin färg, korven ska gärna få lite yta (tänk på att scalciccia är rå).

I med tomatkross, häll i 1 dl vatten i tom tomatkrossburk och häll ner i grytan, kläm i lite tomatpuré och lägg i buljongtärningen och låt koka ihop, ca 5-10 min.

I med färska örter och lite socker, låt koka upp igen, salta och peppra efter smak.

Vi kokar tagliatelle och när pastan är klar blandar vi ner pastan i grytan. Sedan lägger vi upp maten på ett uppläggningsfat, lägger över tunt skivad salami och färsk finriven parmesanost.

Yummi! Vi bara älskar det här hemma. Hoppas det kan vara något!

söndag 8 mars 2009

Rum & Trädgård - avslutning













Det här är en blandning av bilder från idéuställningen och montern som jag jobbat i under mässdagarna på Rum & Trädgård. Jag ber om ursäkt för bildkvaliteten, jag kan enbart skylla på min okunskap inom foto.
Leva & bo - bloggen har några fina bilder från just Viggbyholmsblommors monter och idéutställningen som jag har jobbat i.
Kul har det varit från början till slut. Nu är jag ganska slut och ska vila lite... Söta goa kommentarer gav mig lite extra styrka till det här inlägget. :)

onsdag 4 mars 2009

Tjuvkika på mässan - Rum & Trädgård

Jag har varit på Kista mässan och förberett Rum & Trädgård i två dagar. Det har varit fantastiskt roligt!

Från en stor vit kal hall utan väggar till massor med väggar med olika dekorationer, hyllvis med vackra blommor och inspirerande idéutställningar.

Jag hjälper som sagt Carima Polz på Viggbyholms Blommor i monter C07 samt i en idéutställlning som hon är ansvarig för. Jag har packat upp massor av fina saker ur kartonger, vi har arrangerat möbler och prylar och jag har fått jord under naglarna när jag jobbat med planteringar. Underbart, nu börjar jag verkligen se fram emot våren!




Vad har hänt här, vad har Carima gjort med tygerna???


Jag har planterat uppstammad lavendel i vackra krukor med mossa och ...






en liten rostig groda.


Här har vi gjort något spännande med en rostig säng...


Nu ska jag inte avslöja mer, jag får återkomma igen med mer bilder... Jag hoppas jag träffar någon av er där!

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!