måndag 31 augusti 2009

Nu ska här göras om!!!



Tjohej vad jag känner mig laddad! Hela sommaren har en del av min trädgård liksom stått och väntat på att något ska hända. Planen, designen, tänket är klart sedan länge. Men efter syrénhäcksplantering, staketsnickrande och granfällning så har vi haft en vilopaus och bara tagit det lugnt här hemma.

Men nu nu nu ska jag ta på mig arbetshandskarna och gräva och bära och lyfta och skotta och spika och pensla. Jag ska gräva bort allt gräs, jag ska gräva upp alla plantor, jag ska bära bort alla stepstones/gåstenar, jag ska lägga ut markduk, spika odlingspallar/lådor, jag ska pensla odlingslådorna svarta (eller så blir dem röda bara för att jag har en burk med falurödfärg i förrådet), jag ska placera odlingslådorna och fylla dem med jord, jag ska lägga tillbaka alla stepstones, jag ska fylla övrig mark med singel och grus, jag ska gräva ner en del stepstones till gräsmattans nivå, jag ska plantera alla uppgrävda plantor, jag ska, jag ska mmm sätta mig ner och njuuuta. Åh vad jag hoppas få med mig barnen och maken på dessa bestyr.

Platsen är nämligen "barnens trädgård" där mina pojkar själva har tryckt ner jordgubbsplantor, spritt ut krassefrön, planterat smultron, där står en underbar betongsvamp, några skrämselblommor har fått en mycket funktionell plats bland jordgubbarna. Blåbär och krusbär har precis fått plats i gamla kärl från min pappas lada. Hallonen som barnen älskar ska få ett eget kärl. Nu är det lite trångt så vi ska skapa lite struktur och bra "ätplatser" för här sitter vi mest på huk och mumsar.

Nu måste jag ta lite förebilder... Det ska bli roligt att dokumentera detta... Jag har aldrig dokumenterat ett eget trädgårdsprojekt tidigare.

onsdag 26 augusti 2009

Homeparty - en succé!


Vi drog igång Homeparty med temat Trädgård i kruka i våras. Det blev verkligen en succé! Vi fick massor av nöjda deltagare och vi blev t.o.m. uppmärksammade i media, i Kattis & Co.

Hur kul som helst. Så vi fortsätter med Homeparty även till hösten, men vi utökar utbudet med tre teman! "Din trädgård" - med inriktning mot belysning, "Lär dig gjuta betongföremål" - med konstnärinnan Hanna Zetterlund som lär ut sin konst att gjuta i betong samt "Bind din krans" med en florist som lär ut dem bästa knepen och tar med en massa material att arbeta med.

Nu är jag spänd av förväntan hur det kommer att bli med dessa tre teman.

tisdag 18 augusti 2009

Välja och vraka bland plommonrecept!


Vi har så fantastiskt mycket plommon på ett enda träd. Vi har plockat och ätit en hel del men det är bara en bråkdel av vad som finns kvar på trädet. Jag googlade på plommonrecept och fann en himla massa på www.dinnerbase.com. Några av dessa ska jag prova i veckan - tänkte jag. Vi får väl se...

PLOMMONPAJ M VANILJSÅS
INGREDIENSER
4 portioner
8-10 färska plommon
1 msk syltad ingefära
1/2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
100 g smör
2-3 msk socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
tilllbehör (vaniljsås)

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj plommonen, avlägsna kärnorna och halvera plommonen. Bred ut plommonhalvorna i botten av en ugnssäker form. Strö syltad ingefära, strösocker och potatismjöl över plommonen. Skaka formen så ingredienserna blandas väl. Blanda smör med socker, vetemjöl och havregryn till en grynig massa. Fördela smuldegen över plommonen. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda i cirka 20-25 min tills frukten är genomvarm och smuldegen fått en fin gyllenbrun färg. Kontrollera pajen med jämna mellanrum, tillagningstiden kan variera ugnar emellan och även beroende på hur mjuka plommonen är. Servera med vaniljsås.
www.icakuriren.se

ÄPPEL - OCH PLOMMONMOS
INGREDIENSER
1 1/2 kg äpplen
3/4 kg plommon
1/2 citron, skivad
1/2 vaniljstång
ev 1-2 dl vatten
6 del strösocker
konserveringsmedel (eller inte om man fryser moset)

GÖR SÅ HÄR:
Skölj frukten. Skala äpplena och skär dem i kärnfria klyftor. dela plommonen i halvor och ta bort kärnorna. Skär upp vaniljstången på längden. Lägg frukt, vanilj och citron i en gryta. Tillsätt vatten om äpplena är mjöliga, saftiga sorter kan klara sig ändå. Koka på svag värme tills frukten mosar sig. Fiska upp vaniljstången, skrapa ned vaniljkornen i moset. Koka upp moset med sockret, koka sakta 20-30 min och ta sen grytan av värmen. Skumma ytan och tillsätt konserveringsmedel. Fyll moset på väl rengjorda glasburkar och förslut. Förvara svalt. Tips! Moset kan också passeras för att få finare konsistens. Frukten behöver då bara sköljas väl, skal och kärnor går med i koket. De försvinner när moste passeras genom sil, innan sockret tillsätts.
www.icakuriren.se

KONJAKSPLOMMON
INGREDIENSER
4 portioner (tar ca 20 min)
1 l (500 g plommon)
sockerlag (1 dl strösocker, 1/2 dl vatten, 1/2 dl eau de vie)
tillbehör (glass, lättvispad grädde, flisad rostad mandel)

GÖR SÅ HÄR
Skölj plommonen. Häll socker, vatten och konjak i en skål som rymmer plommonen. Kör lagen 1 minut på högsta effekt i mikron. Ta ut och rör så att sockret löser sig. Lägg i plommonen. Lägg på ett lock och kör i 2 1/2 minut. Rör om så att plommonen blandas. Kör i ytterligare 4 minuter tills plommonen är mjuka, men inte sönderkokta. Servera dem ljumma med tillbehör.
www.icakuriren.se

VANILJKOKTA PLOMMON
INGREDIENSER
6 portioner
1 kg plommon
1 vaniljstång
8 dl vatten
5-6 dl strösocker
tillbehör (Kesella vanilj)

GÖR SÅ HÄR
Dela vaniljstången på längden. Koka upp vatten, vaniljstång och socker. Låt koka ca 10 min. Halvera och kärna ur plommonen. Lägg ner dem i lagen och sjud 1-2 min. Är plommonen helt mogna behöver de inte sjuda i lagen. Lägg plommonen i en värmetålig, ren glasburk. Häll på den heta lagen och sätt på locket. Servera gärna plommonen med en klick Kesella vanilj.
www.arla.se

INKOKTA PLOMMON MED HONUNGSYOGHURT
4 portioner

INGREDIENSER
1 kg plommon
färskpressad saft fr 1/2 citron
Lagen:
4 dl färska hallon
4-5 dl strösocker
5 dl vatten
honungsyoghurt (2 dl matyoghurt 10%, 0,5 honung)

GÖR SÅ HÄR
Koka en lag på socker, vatten och hallon i 5 minuter. Sila och var noga med att pressa ut all saft. Ta bort skaften på plommonen och snitta skinnet i bottnen. så lossnar skalen lättare. Sänk ner frukterna i kokande vatten. Ta upp dem när skalen börjar lossna. Skölj dem kalla och skala. Lägg ner plommonen i lagen, häll i citronsaften och låt sjuda i 5-10 minuter. Låt kallna. Servera med honungsyoghurt och lite extra hallon.
http://recept.nu

PLOMMON- OCH LAVENDELPARFAIT
8-10 portioner

INGREDIENSER
10 urkärnade färska plommon
1 msk socker
1 msk lavendelblad (finhackade eller 1 msk blommor stötta i mortel eller 1 vaniljstång)
2 dl socker
6 äggulor
6 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR
Dela plommonen i fyra bitar. Värm dem försiktigt några minuter i en kastrull med socker och lavendel till en kompottliknande konsistens. Låt svalna.
Vispa socker och äggulor pösigt. Vispa grädden. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med frukten. Klä en avlång brödform, ca 1 1/2 liter, med plastfolie och häll i smeten. Frys parfaiten i minst 8 timmar eller över natt.
www.ica.se

PLOMMON I MADEIRA
6 portioner

INGREDIENSER
1 kg mogna plommon
Lag:
1 dl vatten
5 dl strösocker
1/2 st vaniljstång, uppskuren på längden
2 dl madeira

GÖR SÅ HÄR
Kärna ur plommonen och dela dem. Lägg i skål. Koka upp vatten, socker och vaniljstång. Sjud till sockret smälter, skrapa ur vaniljen och lägg sen tillbaka stången. Tillsätt madeira, sjud ett par minuter och slå lagen het över plommonen. Täck skålen, ställ i kyl 1 dygn. Servera med lättvispad grädde.
http://recept.nu

FRYS PLOMMONEN
Skölj och kärna ur plommonen. Lägg dem i fryspåse och in i frysen.

PLOMMON I ARMAGNAC
INGREDIENSER
4 frysta plommon per person
florsocker
armagnac

GÖR SÅ HÄR
Ta ut de frysta plommonen och spola dem med hett vatten, snitta med kniv och dra av skalet. Lägg de skalade plommonen i en skål. Strö över florsocker. Slå på ett glas armagnac och låt det stå i några timmar.
http://recept.nu

RÖDVINSINKOKTA PLOMMON
4 portioner

INGREDIENSER
8 st plommon
3 dl rött vin
1,5 dl strösocker
2 st kanelstänger
tillbehör (vaniljsås, vaniljglass)

GÖR SÅ HÄR
Blanda vin, socker och kanelstång i en kastrull. Låt koka i 10 minuter. Dela plommonen, kärna ur dem och skär i klyftor. Lägg klyftorna i en ugnsform (gärna djup och lite trång) och slå rödvinskoket över. Sätt ugnen på 80 grader. Låt plommonen stå i ugnen fr 20-25 minuter. Låt svalna. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Prova att byta ut strösockret mot råsocker för att få en annan smak.
www.tasteline.com

PLOMMONPAJ
8 portioner

INGREDIENSER
1 st förgräddad pajbotten
0,5 kg plommon
200 g riven mandelmassa
2 st ägg
2 msk vetemjöl
0,5 st citron
1 dl vispad grädde
farin eller råsocker

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 150 grader. Tvätta citronen noggrannt och torka, riv av skalet. Vispa ihop mandelmassa och äggen. Tillsätt mjöl och citronskal. Vispa grädden och vänd ner den. Slå smeten i pajbotten. Dela och kärna ur plommonen. Lägg dem på smeten med skalsidan upp, så att det täcker. Strö över socker. Grädda varm i ugn i cirka 20 minuter. Servera pajen ljummen eller kall med vispad grädde.
http://recept.nu

SMULPAJ
plommonfyllning
Byt ut bären mot 3/4 liter plommonklyftor. Blanda dem med 1/2 dl strösocker och 1 tsk kanel

PRICKIG SCONESKAKA
16 bitar

INGREDIENSER
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 socker
75 g smör
3 dl gräddfil
2 dl plommon

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, havregryn, bakpulver, salt och socker. Finfördela smöret i blandningen och rör ner bären eller frukten och gräddfilen. Platta ut degen med mjölad hand till en stor kaka på bakplåtspapper eller smord plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Skär den ljumma kakan i bitar.
www.arla.se

måndag 17 augusti 2009

Plockat svamp

Direkt efter skolan åkte vi ut i skogen för att se om det finns svamp (som alla säger att det gör). Friluftsmänniskor som vi är i denna familj var vi utrustade med Risifrutti (ett måste enligt barnen och jag lät mig övertalas), två Pucko (också viktigt enligt barnen om vi skulle orka gå mycket) och så två äppelmuffins och en blåbärsbulle från Café Gateau. Det fanns plats för två juicer också.

Så här stod det på sajten barnsemester.se "Fram med ungarnas gummistövlar och ge er ut i en granskog eller bokskog ett par timmar. Får barnen se en bild på hur en kantarell ser ut så dröjer det inte länge förrän de hittar en, och sedan är hitteleken igång. "

När vi lämnade skolområdet satt vi alla förväntansfulla i bilen. Vart ska vi? Vi rullade ut på motorvägen och tog av närmsta avfart när det var mer skog än bebyggelse. Vi körde väl inte i mer än 5 minuter. Ut ur bilen for vi och skuttade in i skogen. Jag minns, innan jag hade barn, det där lugnet jag fann inom mig själv när jag strosade i skogen och letade svamp. Idag var det en annan variant. Oj vad vi lät. "Mammaaaaa har du hittat nåt??" Mammaaaa var äääär du??" Mammaaaa en svamp!!!!!" "Pappa har hittat svaaaaamp!" "Det finns blåbääääär häääär!" Jag intalade mig själv att jag skulle låta barnen hållas för svampen går ju i alla fall inte att skrämma iväg. Trodde jag.

7 minuter senare satt vi på varsin sten och mumsade. Vovven slickade i sig dem sista muffinssmulorna från pappret. Så skutt ner i mossan igen. Vi for omkring i 1 timma och barnen hade krigsmålning av blåbär i ansiktet när vi satte oss i bilen för att åka hem.

Jag var tvungen att plocka lite blåbär så att jag fick med mig nåt från utflykten. Många mosades då minstingen råkade ställa sig på min påse när han skulle kika hur många jag hade plockat.

Dagens skörd:
1 kantarell
3 små höstkantareller
1 skål med blåbär som jag gjorde smoothies på till efterrätt

Lyckat eller ej?
Men barnen tyckte det var urkul och vill ut i skogen imorrn igen.

fredag 14 augusti 2009

I väntans tider...

Datorn är fortfarande på service. Nu kanske det finns en lösning, ett nytt kretskort och så ska allt lösa sig. Jag är mycket skeptisk. Det känns riktigt tungt.

Idag håller jag på med bokföringen MANUELLT. Mitt företag har verkligen blivit lidande av denna vattenhistoria. Bilderna från kameran har vi lyckats ladda ner på min mans dator så förhoppningsvis kan jag i varje fall börja blogga med lite bilder inom kort.

Jag läste på bloggen Naturliga ting om lavendelskörden. Det tog jag mig också an i min trädgård i helgen. Jag klipper min lavendel när den har blommat färdigt. Fel eller rätt? Det beror lite på vad man vill uppnå. Till väldoftande torkade lavendelbuketter ska man helst använda lavendel som precis börjat blomma, där bara några blommor slagit ut. Jag klipper ner lavendeln när den gjort sitt i min trädgård, med andra ord när jag har njutit färdigt av den på sin plats. Men jag håller med Annika (Naturliga ting) det känns så trisst att slänga allt det vackra på komposten. Först klippte jag ner lavendeln och lade alltsammans i hinkar. Bara det är en vacker syn värd att fotas. Sedan satte jag mig i solen på altanen och knöt buketter som fått hänga i köksfönstret. Även det är väldigt fint tycker jag. Några, dem som fortfarande blommade, hamnade i burkar med olivolja och några ligger kvar i en hink som står vid entrén. Det var ett meditativt arbete, doften fick mig i någon slags lyckotrans (jag tänkte inte på datorn en endaste gång).

Så vad gör jag med mina torra lavendelbuketter. Några hamnar i vaser i badrummet. Dem flesta får hänga på en vinflaska eller knytas fast på ett paket och överräckas till en god vän.

Idag har jag planterat Strålrudbeckia i en rabatt och i ett gammalt träkar. Höstfärgerna har redan börjat tilltala mig! Jag vänder mig automatiskt mot gult, rostrött och orange. Tidigt, ja kanske. Sommaren är här, men semestern är slut, det kanske är därför.

Trevlig helg önskar jag er alla!

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!