fredag 20 februari 2009

Trädgårdsdesign

Det är klart att jag kan skriva ett inlägg om hur man kan tänka när man vill planera sin trädgård! Bara roligt att DU frågar. *ler*

Några punkter man kan använda som verktyg. Nu finns det extremt många därute som gör det här utan att tänka, det liksom faller sig naturligt. Men vissa tycker att detta bara är jobbigt! Vi kan inte vara bäst på allt. NJUT I DIN TRÄDGÅRD. Alla har vi olika behov och intressen. Men kunskap har inte med saken att göra - kunskap kommer om intresset finns.

Nummer ett ABSOLUT VIKTIGAST
 1. UTGÅ IFRÅN DIG SJÄLV, vad vill du och den/dem du bor med? Hitta lugnet. NJUT I DIN TRÄDGÅRD.
 2. Utgå ifrån huset, trädgården och omgivningen för att hitta en struktur. Här kan man gå bet, bli osäker och tappa lusten. Jamen då ska man absolut ringa en trädgårdsdesigner. Lite idéer för struktur och huvudväxter kostar ju inte mycket pengar. Men annars är det bara att fortsätta att planera. Fatta penna och papper.
 3. Ställ några frågor till dig själv.
 • Vad ska jag använda trädgården till? Den här frågan brukar leda till en naturlig rumsindelning av din trädgård.

Vill jag ha mycket lekyta, bollspel, gungor?
Vill jag ha mycket rabatter?
Vill jag kunna sola och bada?
Vill jag kunna känna, smaka, dofta, lyssna?
Vill jag ha flera sittplatser?
Vill jag kunna kombinera många användningsområden?
Planering -Det är lite synd om allt blommar och är som vackrast när du brukar vara bortrest. Tänk på att välja växter som är som vackrast när du är hemma.

 • Vilka förutsättningar gäller?

Jorden - är den lerig, sandig?
Vatten - samlas det mycket vatten?
Marken - vad är det för jorddjup, finns det berg?
Tomten - är det naturtomt, eller är det en nyanlagd tomt?
Växterna - vad finns det redan på tomten och vad trivs hos mig?

 • Vad får det kosta?

Det kan bli kostsamt att inhandla växter utan en plan. Växter som inte klarar sig eller som man vill byta ut för att det inte blev så lyckat. En idéskiss är ofta ekonomiskt fördelaktigt istället för att sporadiskt gå och plocka på plantskolan.
Hur gör jag en budget?
Går det att ta fram en kostnadskalkyl?
Jag kanske vill lägga upp det i flera projekt?Hur håller jag ner kostnaderna?

 • Vilka färger tycker jag om?

Det är inte alltid så enkelt och självklart vilken färg man skall välja. Det är en del man kan tänka på för att uppnå ett bra resultat.
Färger gör sig olika i olika ljus. Till exempel så är rosa oerhört effektfullt i skugga, men kan nästan bli osynligt i starkt ljus. Vitt gör sig också bra i skugga. Vill man välja en "vit rabatt" bör man dock tänka på att bara vitt kan också bli "osynligt" och det finns lite knep för att framhäva det vita, t.ex. att kombinera vita växter med gråbladiga växter. Grått framhäver nämligen vitt.
I halvskugga gör sig blått och pastell bra.
Rött och gult är fantastiskt i solljus och rödbladiga växter är oerhört effektfullt när solen ligger på!

 • Vilken stil eller stämning vill jag ha i min trädgård?

Stilerna är många och det är inte alltid så lätt att veta vad man vill ha för stil. - Utgå främst ifrån dig själv. Sök inspiration och arbeta utifrån omgivning och hus. - Våga blanda stiler, men dela upp stilerna i olika rum i trädgården.
Stämningen Vad är vackert från huset? Det är vanligt att man planerar när man står i sin trädgård och ser sig omkring. Glöm inte att gå in i huset, ställ dig där du brukar stå och titta, vid köksfönstret eller kanske i sovrumsfönstret. Där ögat hamnar kan man lägga mycket energi, gärna med året runt effekt och med lite dofter som lockar dig ut i trädgården när du öppnar fönstret.

 • Vilken effekt vill jag åstadkomma?

Känslan -Vill du höra något? Rasslande löv, humlor som surrar, vatten som porlar. - Vill du kunna smaka på dina växter, söta hallon, ljuva smultron, krispiga krusbär, syrliga vinbär, eller örter i mängder för att variera grillmenyn? -Vill du njuta av att känna på dina växter, en kruka med lammöron vid din favoritplats får dig kanske att slappna av. -Vill du hänföras av ljuva dofter hemma hos dig? Schersmin, kaprifol, citronmeliss, lavendel, äppelblom.
"Året runt effekten" -Fokusera på entréer och uteplatser. Perenner med vackra fröställningar, kanske kärleksört eller varför inte vidjehortensia - de är även vackra om vintern. Prydnas-gräs som svajar lugnande harmoniserar med dem flesta växter och är även vacker om vintern. Bambu, fantastisk grön året runt. Vackra former, buxbom, idegran, liguster. -Växter som har röda stammar om vintern lyser upp och välkomnar.

 • Vilka problem vill jag komma till rätt med?

Problem som jag vill komma ifrån kan vara;
- snöskottning på konstigt underlag
- för skuggigt
- för blött
- för soligt
- för tråkigt...

 • HUR MYCKET TID ÄR JAG BEREDD ATT LÄGGA NER?

Viktigt att tänka på är hur mycket tid du är beredd att lägga ner vid förändringsprocessen samt hur mycket tid du är beredd att lägga ner på underhållet. Var ärlig mot dig själv! EN TRÄDGÅRD ÄR TILL FÖR ATT NJUTA I INTE FÖR ATT BLI STRESSAD AV. Hellre en blomma som gör dig glad än hundra som stressar dig.

Nedan har vi ett exempel på personer som älskar naturen men finner ingen inspiration och har tröttnat på sin tomt. Målet var kanske en prunkande perennrabatt, men inget blev av... Med lite hjälp och nya idéer gjorde vi tillsammans om entréen till en mer lättskött entre.


20 kommentarer:

Marina sa...

Fin förändring mellan bilderna. VIsst är det viktigast att man frågar sig vad man egentligen vill ha trädgården till. Allt för många odlar för granans skull. Grupptryck även bland vuxna alltså.
Kram!

Med fingrarna i (j)orden sa...

Fylligt och intressant om hur man kommer igång. Många sneglar på grannen och glömmer känna efter vad de själv vill ha, tror jag. Men det kan förstås också bero på okunskap, att man inte vet vad som finns och hur man kan göra.
Eva

gittan sa...

Förändringen mellan bilderna var stor. Så pass att jag skrollade tillbaks för att se om huset var ommålat också. Men det var nog solen som stod för den effekten. Men visst är det som Marina säger, många gör sig till för grannen och inte för sin egen skull. Jag har tom en granne som hade synpunkter på min trädgård! Där svarade jag bara: fördelen med att ha trädgård är att var och en gör som den vill på sin sida tomtgränsen!

Veronica sa...

wow, vilken makeover :) Det blev ju superbra!

Intressant inlägg, jag har lärt mig något nytt!

Ha en fin fredag!

Kramar

Marie//Tekla Maräng sa...

Då kanske vi ses på mässan i Kista för jag ska försöka att hinna dit.
Trevlig helg Marie:)

Vero sa...

Det här får jag ta och läsa igenom när jag har tid. Ska ju snart (läs 3 år) börja planeringen av min trädgård...

Önskar en fin helg!

plingan sa...

Jag skulle behöva en plan för vår trädgård. Oftast blir det bara att jag gräver ner något på känn som blir fel när det börjar bli större. Just nu trängs äppleträdet och pilen något alldeles förfärligt...
Pilen åker nog i sommar innan den blir alltför stor.
Ha en skön helg!

HelenJ sa...

Jag fick ju börja om helt från början när jag grävde ner jordvärme, och det har varit lärorikt! Som tur var visste jag precis vad jag ville med min trädgård, och med lite tips och ideer från en bekant som var pensionerad landskadsarkitekt fick jag ihop en stomme som jag sedan jobbat vidare med. Överlag är jag nöjd även om det är långt ifrån klart, och vissa växter har fått nya platser. Men vad jag är glad att jag hade en plan att utgå ifrån!
Och det har varit så kul att jag nu vill jobba med det "på riktigt". =)

Dina bilder visar tydligt hur viktigt det är med just planen, att man inte bara petar ner lite växter här och där.
Ha en trevlig helg!
/Helen

Veronica sa...

Då var jag här igen, som straff för att du tog San Gimignano & världens godaste glass har jag en utmaning till dig inne hos mig.. Jag får nöja mig med Volterra :)

Kramar

Sanna & Niklas Bröllop! sa...

Tänkvärda punkter! Tack!
Jag tar tacksamt emot dina råd! Jag är ju bara en glad amatör som älskar

Katarina sa...

Vilket lyft för huset! Tänk vad mycket man kan göra med en tomt. Hade jag haft ett nybyggt hus med en obefintlig tomt, så hade jag följt ditt recept till punkt och pricka. Som det är nu, så har jag visserligen haft en plan med trädgården, men planen har inte varit nerskriven...den har bara funnits i mitt huvud. Och det där med minnet...
Trevlig helg!
Katarina

Sanna & Niklas Bröllop! sa...

oj! Fick telefon, jag klarar inte två saker samtidigt! =))
Vad jag skulle skriva är iallafall att jag njuter av växter, blommor och trädgårds litteratur!
Vad ska jag välja för klätterväxt vid entren tycker du?
Solen går upp där och ligger kvar under förmiddagen.
Tacksam för dina råd!!!
Kram Sanna

♥Min Eden♥ sa...

Vilket bra inlägg! Intressant hur de olika färgerna på blommorna kan påverkas av solen, läste tex att blått är vackrast på kvällen, eftersom solen lyser mer i blåare nyanser på kvällen och förstärker det blåa. Likadant med gult på dagen.
Detta är en djungel om man börjar forska...

Anonym sa...

Härligt att få lite inblick i hur proffsen arbetar...det sköna är att jag utan att veta det faktiskt varit i närheten...ibland...
Tack för att du vissar före och efter projekt...kan inte låta bli att vara galen i sånt!
Vill önska dig en underbar helg!
Kramar,
Bella

Anonym sa...

Hej,

Och tack för att jag fick komma på besök :))
Din blogg är guld värd för mig som precis börjat läsa trädgårdsdesign.
Vilken fantastisk förändring det blev på entrén du visar.
-Anna-

Tulipa sa...

Hej!
Tack för din hälsning!
Alltid väldigt roligt att kika in hos nya bekantskaper!

Många kloka ord i detta inlägg.

Jag kör mycket på känsla och lusten till det vackra i min trädgård.
Vi prioriterar alla olika.

Vilken söt liten svart fara du har i högermarginalen!
Speciellt med snö på nosen!

Trevlig helg!

Mariette

Anonym sa...

Vilken förändring! Snyggt :) Minns min trista lilla gräsplätt vid entrén som en vår förvandlades till en sitttplats och planteringar och inte ångrar jag en sekund! Gick en kurs i trädgårdsdesign och förstod syftet med att tänka efter innan :) Nu har jag en grundritning för var del i trädgården - även om jag avviker från den med växtval, för det är lite föränderligt. I början blev det de säkra korten av perenner, nu grävs de upp och ersätta av lita andra då jag lärt mig mer :)
Men visst har vi trädgård för vår egen skull?! För njutning, att vara ute, testa gränserna och glädjen med att odla :)
Tack för trevlig läsning :) Kram 8`)

Anonym sa...

Vilken "ute-makeover"! Vi ogillar vår tujahäck(ca 30 styck). Istället vill vi ha olika buskar med massor av grön färg och helst blommande... Det är ett jättejobb att ta bort dem och vi vågar knappt fundera hur och när. Gräsmattan är fin, massor av lek-utrymme för barnen. Men vi behöver "inrama" trädgården. Vi vill, vi vill, vi drömmer... men orkar vi? Det är enkelt att säga: äsch, nästa år. Då blir det alldrig gjort. Ska återkomma. Kram!

Sjabbig men chic sa...

Men vad bra med tips! Problem blir det ändå. Ta bara vad ska du använda din trädgår till? Jahaja, där svarade jag ja på varenda fråga. Sen ska man välja och när jag ska välja då kan jag hålla på i evigheters evighet. jag är nog typen som oplanerat åker till plantskolan eller trädgårdsbutiken och bestämmer mig då och där! Inte bra, inte bra.
Vad fint det blev på efterbilden.

Kram Lisa

Annika Christensen sa...

Du har så rätt. Var och en har sin trädgård som den vill ha den.
Intressant inlägg må jag säga.
Det blir svårare ju mer man vet tycker jag. Det svåra är ju att välja av allt som finns.
Jag planerar efter vad sniglarna inte äter.
Kul och se före och efter.
Ha det gott
Annika

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!