tisdag 31 augusti 2010

måndag 30 augusti 2010

Vita drömmar...

... lyser i sensommar-mörkret!









1. Vit syrenhortensia, Hydrangea paniculata, 'Kuyshu'(buske), 2. Vit hänglobelia, Lobelia erinus, (annuell, sommarblomma) med krämvit petunia, Surfinia, 3. Sockerärt, Pisum sativum var. macrocarpon, 4. Vit rabattros, 'Pascali', 5. Vit syrenhortensia, Hydrangea paniculata, 'Grandiflora' (buskform), 6. Vit syrenhortensia, Hydrangea paniculata, 'Grandiflora' (uppstammad till mindre prydnadsträd), 7. Vit syrenbuddleja, Buddleja davidii, 'White profusion' (fjärlisbusken), 8. Vit syrenbuddleja, 'White profusion' (buske, men nästan som perenn då jag måste klippa ner den varje säsong). och så har vi snöflingan förstås, en sommarblomma som är först ner i krukorna efter penséerna och sist ut när frosten bråkar.


fredag 27 augusti 2010

Blommat mest och längst!

Slingerkrasse
Tropaeolum majus
Mix
och
'Milkmaid'


Barnen planterade frön inomhus som vi planterade ut i slutet på maj.

Blomning redan i mitten på juni.

Idag lyser dem än mer!
******************************************************


Barnen planterade även ut frön direkt i rabatter och tråg i juni när vi planterade plantorna. Nu hittar jag krasse lite överallt.
Den sprider vacker ut sig under krusbären i tråget...





... och den leker runt zucchinin i tråget bredvid.


I barnens trädgård svämmar den över och hänger över kanten.
Ringblommorna som barnen direktsått hjälper till!
Allt detta för en kostnad av cirka 50kr (inkluderat såjord).

Vilken blomma har blommat längst och mest hos dig?


tisdag 24 augusti 2010

Roligt i höst - Höstmarknader


Nu förbereds höstmarknader runt om i landet.

25 augusti Askersund, Örebro
27-29 augusti, Jokkmokks höstmarknad, Jokkmokk
4-5 september Brunskogs Hembygsförening, Kalstad
12 september Skillebyholms årliga höstmarknad, Järna
25-26 september Äppelmarknaden i Kivik,
25-26 september Höstmarknad på Skansen, Stockholm
1-3 oktober, Åre höstmarknad, Åre
25 september, Höstmarknad i city, Jönköping
30 oktober, En traditionell Småländsk höstmarknad, Astrid Lindgrens värld, Vimmerby
11-12 oktober Uppsala höstmarknad, Uppsala
6-7 november Höstmarknad på Ulriksdal, Stockholm

Tillägg från andra - TACK!
Madame C;
30 sep- 3 okt, Ölands skördefest, Öland
Ulrika;
9 sep, Hägnadagen, Jönköpings län
18 sep, Alboga höstmarknad, Alingsås
11-12 sep, Livat på landet på Liseberg, Göteborg

Denna bild är från Kiviks äppelmarknad som i år går av stapeln 25-26 september. Det är en enorm äppeltavla gjord av konstnärinnan Emma Karp Lundström. Läs mer här.

Om jag måste välja så tror jag nog det blir Åre. Jag blev fullständigt förälskad i somras. Jag var förstås betagen av orten redan innan eftersom jag älskar att åka skidor, men efter min sommarvistelse i denna underbara atmosfär vill jag absolut prova på att bo i Åre även på hösten. Hinner jag inte till höstmarknaden så siktar jag på höstlovet. Jag bor i lägenhet i Åre Björnen när jag är där. Så oerhört fridfullt men ändå så nära till så mycket aktiviteter och nöjen. Det kan jag varmt rekommendera. Mer info här.





Åre höstmarknad 1-3 oktober



Kom och besök skördefesten Åre Höstmarknad och bo lyxigt i en lägenhet i Åre Björnen, Copperhill.

På Åre Höstmarknad möts regionens matproducenter, konstnärer och hantverkare på en skördefest med marknader, mataktiviteter, seminarier, tävlingar och kalas.

Passa på att unna dig en hälsosam tid och njut av andra aktivitetet såsom vandring, cykla, paddla kanot, spela golf eller varför inte boka ett spa på Copperhill Mountain Lodge som ligger bara ca 200 m från lägenheten.



Lägenheten har 10 bäddar. Mer info om lägenheten finns här eller kontakta någon på Zendahls Fastighet AB, zendahls@gmail.com


fredag 13 augusti 2010

Det är så gott med trädgård!




Zucchini, stekt i mycket olivolja, en blandning örter från örtagården och vitlök. Vitt bröd i pannan. Strö över riven parmesan och knaperstekt bacon.



Rabarber och hallonpaj med vinbär och vaniljsås.


Nu har jag blåbär under naglarna. Så för alla er som inte har en trädgård, ni som inte får nog av mums mums eller ni som inte har något att göra. Leta upp en skog och plocka blåbär.
Pannkakor med blåbärssylt, vaniljglass och extra blåbär.

Trevlig helg och smaklig måltid!



onsdag 11 augusti 2010

En örtagård jag minns


Många resor har det blivit denna sommar.

Jag har så många minnen med mig tillbaka.

Sist ut var en vecka på underbara Gotland. Strand, sand, får, saffran, kalksten, ringmur, hav, sol, regn, hästar, bröllop.

Men det var inte Gotland jag ville skriva om. Jag vill göra en liten notis om en örtagård jag besökte på min resa till Småland. Vi var i Virserumstrakten, nära Vimmerby och besökte våra kära vänner. En sommartradition vi startade för drygt 10 år sedan. I år igen besökte vi Örtagården i Stinsen i Virserum.

En applåd för kvinnan eller mannen som står bakom denna skapelse av växtkraft. Här kommer en bildkavalkad för den som bara är här för att kika lite, eller kanske för att just få idéer till en egen örtagård eller av någon annan okänd anledning läser just detta inlägg. Varför läser du just detta inlägg?














Jag fotade bara denna trevliga sittplats. Jag satte mig inte ner. Jag fångade inte stunden. Fast jo kanske ändå, på ett annat sätt. Barnen hade klättrat högt upp i en lekställning och var inte riktigt sams så bilden på bänken blev den sista innan jag hoppade över oreganon och for ner till grabbarna för att medla och/eller fånga någon som tappade greppet. Det gick bra men bänken föll i glömska...



Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!