måndag 17 augusti 2009

Plockat svamp

Direkt efter skolan åkte vi ut i skogen för att se om det finns svamp (som alla säger att det gör). Friluftsmänniskor som vi är i denna familj var vi utrustade med Risifrutti (ett måste enligt barnen och jag lät mig övertalas), två Pucko (också viktigt enligt barnen om vi skulle orka gå mycket) och så två äppelmuffins och en blåbärsbulle från Café Gateau. Det fanns plats för två juicer också.

Så här stod det på sajten barnsemester.se "Fram med ungarnas gummistövlar och ge er ut i en granskog eller bokskog ett par timmar. Får barnen se en bild på hur en kantarell ser ut så dröjer det inte länge förrän de hittar en, och sedan är hitteleken igång. "

När vi lämnade skolområdet satt vi alla förväntansfulla i bilen. Vart ska vi? Vi rullade ut på motorvägen och tog av närmsta avfart när det var mer skog än bebyggelse. Vi körde väl inte i mer än 5 minuter. Ut ur bilen for vi och skuttade in i skogen. Jag minns, innan jag hade barn, det där lugnet jag fann inom mig själv när jag strosade i skogen och letade svamp. Idag var det en annan variant. Oj vad vi lät. "Mammaaaaa har du hittat nåt??" Mammaaaa var äääär du??" Mammaaaa en svamp!!!!!" "Pappa har hittat svaaaaamp!" "Det finns blåbääääär häääär!" Jag intalade mig själv att jag skulle låta barnen hållas för svampen går ju i alla fall inte att skrämma iväg. Trodde jag.

7 minuter senare satt vi på varsin sten och mumsade. Vovven slickade i sig dem sista muffinssmulorna från pappret. Så skutt ner i mossan igen. Vi for omkring i 1 timma och barnen hade krigsmålning av blåbär i ansiktet när vi satte oss i bilen för att åka hem.

Jag var tvungen att plocka lite blåbär så att jag fick med mig nåt från utflykten. Många mosades då minstingen råkade ställa sig på min påse när han skulle kika hur många jag hade plockat.

Dagens skörd:
1 kantarell
3 små höstkantareller
1 skål med blåbär som jag gjorde smoothies på till efterrätt

Lyckat eller ej?
Men barnen tyckte det var urkul och vill ut i skogen imorrn igen.

6 kommentarer:

Bea sa...

Trevlig läsning och visst blev skogsutflykten lyckad.
Det är väl inte mängden svamp eller bär som är avgörande ;)
Ha en bra dag! /Bea

Jord under naglarna sa...

Jag tycker visst att utflykten låter väldigt lyckad! Eftersom vi har björn i skogarna så är jag väldigt glad att jag har barnen med mig när vi är i skogen. Jag har aldrig sett någon björn och jag vill helst inte göra det heller.

synne sa...

Ut i skogen ska vi gå...
Den låten med Povel Ramel ramlar in i hjärnan på mig när jag läser din blogg idag.
Trots brist på både svamp och bär var det en lyckad dag i skogen för ungarna. Det är viktigt det.

Huvudvärken ja...
2005 var jag med i en bilolycka. Vi blev påkörda bakifrån.
Idag sliter jag med whiplash. Där har du min huvudvärk. Så illa som det varit nu en tid är det länge sen det var. Får nog ta en telefon till vår husläkare snart, orkar inte helt med att jobba heltid. Får kanske bli en period med halvtid snart igen.

Förutom det är allt under kontroll.

Nu får du ha en flott dag. Hoppas solen skiner på dig iallafall.
Idag är den hos oss och det är gott.
Kramen Synne.

Marie//Tekla Maräng sa...

Tycker absolut att den utflykten blev lyckad och ungarna vill ju tillbaka!
Kram!

Med fingrarna i (j)orden sa...

Tycker det låter som en klassiskt lyckad utflykt med små barn. Det är väl myset i skogen och inte litrarna i frysen som räknas ;)?
jag lovar, det kommer andra tider. När barnen blir större vägrar de följa med och du får tid att plocka en massa, men har ingen som vill titta i påsen hur mycket du har i påsen. Med lite tur äter de i alla fall.
Aldrig blir man riktigt nöjd,
Eva

Lilla huset på prärien sa...

Ha, ha, ha vad kul - det låter precis som det skulle göra om vi gav oss ut i skogen. Men det lät ju himla roligt även om det inte blev någon svamp-plockning direkt att tala om. Måste försöka få med mig dem ut en sväng i helgen... kanske på en kombinerad loppistur då?! :)

Jenny

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!