onsdag 27 januari 2010

Sniglarna värmer upp

Bilden är lånad från www.nyttodjur.se där man kan lära sig lite om sniglar och bekämning av dessa.

Så vad gör dem - våra kära sniglar - just nu när snön ligger vit på marken? Har dem möte? Invasionsmöte?

Sniglarna lägger många ägg i jorden, bara en snigel lägger mellan 300 till 500 ägg. Äggen övervintrar och vaknar lagom upp tills att vi vill njuta av tidiga vårblommor. Men även några vuxna djur övervintrar i sina hål i jorden, där ligger dem och förbereder sig för just en invasion.

Förra året gjorde jag ett inköp på mässan. Jag köpte en "snigelstav". Här skrev jag om inköpet. En stav, ungefär som en promenadstav med en knapp på.

Man tar staven i handen och så går man på massmördarjakt. Känns ganska trisst faktiskt. När man ser en snigel så sätter man staven över den och hugger i tu med en slags kniv som skjuts ut när man trycker på en knapp. Vilket fungerar bara var tredje gång, för om snigeln drar ihop sig får man stå där och liksom hugga. Usch! Sen då? Inte vill jag att den ska ligga där, delad och usch ja ni vet. Då får jag ända böja mig ner och plocka upp den, eller delarna och lägga - vardå? Nej, den produkten fick klart underkänt. Jag föredrar fortfarande en dunk (med kork) med saltvatten. Jag plockar helt enkelt sniglarna och lägger dem i dunken och skruvar till. Min trädgård är inte precis gigantisk så jag kan hantera detta utan medel. Men vi får se i år då jag drömmer om sallad och annat mums för sniglarna... Då kanske jag får tänka över en alternativ metod. Vad har ni för metoder?

  • Har ni snigelstaket?

Bilden är lånad från www.nyttodjur.se

  • Eller förgiftar ni dem? Tydligen slutar snigeln att äta när dem mumsat på dessa korn och så kryper den tillbaka till "sin" håla och dör. Miljövänlig, men ekologiskt???

Bilden är lånad från www. nyttodjur.se
Jag vill ju helst sprida ut så lite som möjligt av pulver och annat i min trädgård så jag är osäker även på denna produkt.
  • Attackerar du sniglarna med maskar?
Klicka här om du vill veta mer.

  • Snigelkrage, är det något du känner till? Plastic fantastic. Jag drar ju mig för detta, särskilt eftersom det står att det blir "svårare" för sniglarna. Men jag tycker att dem är ganska envisa varelser... Mycket jobb för att bara göra dem lite svettiga. Jag kan ha fel.


Idag såg jag på SVT Play, Värdshusträdgården, del 3 att dem pratade om ekologiskt snigel fritt medel. Mycket intressant, jag följer fallet. Tack Lotten (Lottens vita och gröna) för tipset!

Hur vet jag att det är just sniglar som är problemet? Det är ju trots allt inte alltid man ser dem, eftersom dem kalasar som bäst på natten. Sniglarna tuggar små och stora hål i bladen. Precis som fjärilslarver. Gräv lite i jorden under plantor med dessa symtom. Hittar du en snigel (ja precis som med kantareller) så lyft noga och gräv runt lite med handen. Garanterat hittar du en hög (eller flera högar) med bebissniglar som bara väntar på att få äta upp din trädgård.

9 kommentarer:

M/S Design sa...

Vi har inte fått några mördarsniglar ännu men jag tror dom är på väg men dom små rackarna har vi så jag kommer att lägga något mot sniglar under funkian i år så dom får vara i fred.
Enl.Ulla Hasselmark skulle det funka bra.
Vi får hoppas att vintern tar död på många.
Mariana

Lillemor sa...

Hej o tack för kommentaren på min blogg! Sniglar är ett angeläget ämne att diskutera... Sträng vinter med barmark är nog det bästa medlet mot sniglar, men tyvärr ligger snön och isolerar mot kölden... Jag har en sax o går runt o klipper dom mitt av. Sen gör jag lite olika. Ibland kickar jag bara in resterna under en buske, ibland har jag en spade i andra handen och gräver ner dom relativt ytligt. Då blir dom ju i alla fall så småningom jord o gör lite nytta... Försöker komma ihåg att gå o kolla där jag låtit dom ligga, för då kanske fler sniglar har lockats dit... Har läst att klippa eller hugga av är det skonsammaste sättet - att stoppa i saltvatten är mera plågsamt för djuren. Ibland sätter jag lite ölfällor - dom tar en del. Fast det gäller att komma ihåg att tömma den geggiga sörjan, innan burken blir full... Använder också Snigelfritt fast sparsamt. Vet inte hur ekologiskt bra det är.
Tänk så lätt man hade det innan denna plåga anlände till våra trädgårdar! Det tar en hel del tid också.

Gela sa...

Ja snart är vi där. Hade rätt mycket problem med sniglar mest snäckor och åkersniglar senaste sommar. Samlade in dom i en gammal mjölkkartong 1,5 liters och stoppade dom i frysen över natten. Kände mig rätt grym men de åt så väldigt i trädgården. Bra att få lite tips i jakten nästa sommar. Ha en fin kväll i ovädret./Gela

Med fingrarna i (j)orden sa...

Vilket "slemmigt" inlägg. Jag orkar inte tänka på detta just nu när jag precis beställt sallatsfröer. Jag har inte så många sniglar än så det har räckt med snigelpellets (borde vara miljövänligt då det är ogiftigt för alla varelser utom sniglar och bryts ner i jorden) och sekatören som snabbt skär av huvet.
Gillar däremot ringblommorna skarpt!
Eva

Mia sa...

Ho, ho, ja. Vad vore sommaren utan denna jämna strid mot sniglarna. Först hade jag åkersniglar, äsch, dom är faktiskt värst. Följde en sommar rådet att bjuda in på ölgille, och gille blev det, hela grannskapets sniglar flyttade in i min lilla trädgård, så jag tog fräckt och flyttade mina ölburkar ut, utanför tomtgränser i vägkanten lite här och där. Objudna gäster vill väl ingen ha. Dom som inte stack iväg till krogen jagade jag med ficklampa och matsked. Lyser man underifrån så ser man dom som skugger under bladen och kan lät plockas och läggas in i saltlake i ett syltglas. Effektivt :)
Din apparat hade jag inte klarat, har klippt sönder några sniglar i mitt liv, och det 'snoret' som kommer ut gör mig bara illamående, speciellt på Iberian som är så stor, vem vill ha det liggandes runt omkring, det är mycket värre att spada upp det än sniglen, så här är det saltvatten som gäller, ner i diverse mjölkartonger ( har ju fördelen att dom kan jag slänga rätt ner i soporna, och dom fungerar också som askbägare ett par dagar, så två flugor i en smäll, och dom dör lyckliga i nikotinruset ;) Jag har också sån pellets, men den använder jag bara när jag ser slimspår i köksträdgården och inte hittar snigeln påfölgande natt. Gillar det inte helt, men jag vill ha min sallad ifred. Borta blir dom, pelletskornen, men om det är snigeln som tar dom? Hittar många gånger slimet till trots för att pelletsen är borta och den evt. döda snigeln ser du aldrig för han ska ha grävit sig ner för att dö har jag läst. Enligt min mening en osäker metod. Får väl också erkänna att jag har bjudit en del Iberiasniglar på lång flygtur. Sitter jag och rensar och tillfäldigtvis kommer över en liten brun j-kel så lägger jag den på min lilla spade som så blir använd som slangbella ( fungerar jättebra :) så får snigeln en härlig lufttur långt ut över nejden, om det är lika populärt att det regnar sniglar över någon annans tomt vill jag inte tänka på..
Nej, det som fungerar bäst är mina nattliga jaktturer med ficklampa, man utvecklar en särsklid blick efter en stund och upptäcker sniglarna mellan buskar, grönsaker och perenner direkt! Plock upp och så ner i saltvatten, helt supert, jag har nästan inte sniglar kvar, men det törs jag inte säga för då är väl trädgården full till sommaren, det kommer den att vara av åkersniglar sen fjolårets tagetes, tvi..
I fjol gjorde jag något nytt, jag satt ut en Winbergsnigel, usch så dumt, det får man ju inte lov till, hm, han hittade nog bara vägen in själv.. Dom ska ju hålla dom andra borta och inte äta så mycket själva..frågan om det var så smart, det visar sig..
En säker metod här i trakten, om än dyr, är nematoder, man köper ett pulver och rör ut i vatten och vattnar jorden där det finns sniglar. Dessa blir så bärare av nematoderna och dör, har du tur så kommer en annan snigel och äter den första som då också blir smittad, och så vidare.. Sniglarna är ju kannibaler. När du inte har mer sniglar ska nematoderna dö ut.. Vet inte om detta säljs i Sverige, preparatet heter Nemaslug, du får söka det upp om du inte känner till det. Jag har inte prövat men vi har tänkt lite på det, måste bara samla en hink med ca 100 levande sniglar först som jag sedan kan sätta ut i naturen :) Anar ingenting om skadevirkningen dock..
Oj, detta blev långt, men sniglar och mig, vi har liksom svurit krig, ner till sista man!

Alen Trädgård sa...

Ja fy detta gissel som vi trädgårdstokar har drabbats av:) Vi har använt snigelfritt och sedan plockar vi och plockar och plockar................... Förra året var det dock betydligt färre än året innan så jag hoppas att det fortsätter så:) Ha det gott/Monne

Annika Christensen sa...

Vilket inlägg...
Jag har massor av sniglar och funderat mycket på staketet.
Förra året hade jag inte så mycket och jag hoppas att de fryser ihjäl där unders snön.
Ha en bra dag
Annika

Moa sa...

Usch o fy men ett belysande inlägg... =). Sniglar är sånt jag inte vill tänka på, men jag lägger ut snigelgift och så hackar itu dem när jag ser någon utan pardon.. har riktiga mördarinstinkter när det gäller de där krälande kräken.. =).. Ha det gott.. och hoppas vi slipper för mycket i år.. Moa

Sjabbig men chic sa...

uscha då, det där med stången låter som rena rama slakten. här hos oss har vi inte några problem med mördarsniglar. Ännu...

Kram Lisa

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!