tisdag 5 januari 2010

Trädgårdsåret 2010 börjar här och nufrån Gardeners.com

Först ut på växtåret 2010 är växtbänken. Jag ska bara ordna upp i förrådet och sedan vill jag placera en eller två växtbänkar därinne. Eftersom jag vet att jag aldrig på denna tomt kommer att kunna investera i ett växthus får jag hitta på andra alternativ.

Jag har letat och tittat runt mycket på marknaden och min favorit är serien från Gardeners.com.

Den här som också är från Gardeners.com är också intressant. Det som drar ner omdömet är priserna, men istället för ett växthus så har jag ju indirekt sparat pengar! Visst!?

Jag drömmer om att kunna föröka och förvara frön och sticklingar på ett välorganiserat vis och med gynsamma förhållanden. På fönsterbrädan i direkt sol eller ingen sol, omkullvällt några gånger sisådär, utspillt jordblandat vatten som rinner ner i element och längs väggarna. Nej det har jag varit trött på sedan länge. Växtbänkar i förrådet skulle vara kanon. Sedan när det är dags för första omplanteringen vill jag kunna gå ut till mina kallbänkar. Dem som inte finns just nu alltså. *ler* Det är mycket som inte finns! Men det här är typiskt mig i januari. Jag är i drömmarnas rike!

På denna länk kommer du till Hemmakanalen där du kan få ett exempel på hur man bygger sin egen drivbänk/kallbänk. Vill du ha en varmbänk gräver du mycket djupare under bänken och grundar med färsk hästgödsel eller kompost blandat med halm. Täck sedan med ett lager bra jord/planteringsjord, lika tjockt lager som gödslet. Det ska vara obrunnen gödsel i botten, ett ganska tjockt lager. Ju mer halm du har desto mer värme får du i varmbänken. Lagret med halm och gödslet måste vattnas och trampas ordentligt. Det kan bli ohyggligt varmt i drivbänken så tänk på att kontrollera temperaturen innan du börjar plantera.

Även på denna länk kommer du till en "göra-själv-sida" för att bygga en drivbänk.


Nu botaniserar jag bland fröer och sånt och återkommer snart med mina val för 2010.

16 kommentarer:

HelenJ sa...

Helt klart intressant! De där bänkarna skulle jag också gärna vilja ha. Men de är alldeles för dyra - kanske kan man bygga själv?
Länkarna du hänvisar till kan jag inte hitta tyvärr.

Karin SKARA sa...

Så vacker och praktisk hylla du har dina sådder på. Skulle nog kunna tänka mig en jag också fast priset är ju inte så kul.
God Fortsättning på 2010.
Hoppas du hinner göra det du tänkte 2009 men inte hann med, så du slipper ha det över dig 2011 :o)
Karin //

Annika Christensen sa...

Hej!
Den ser ju alldeles perfekt ut... Förstår att priset är därefter.
Vet inte ens om jag vågar titta.
Tack för tipser får se om jag vågar??!!
Ha en bra dag
Annika

Tant Grön sa...

Vilka förträffliga växtbänkar! Jag har experimenterat lite med extra växtlampor ovanför mina frösåddeer, och det har verkligen gjort susen, framför allt för tomatplantorna som blir mycket grönare och kraftigare.
Det gäller väl bara att hitta en bra armatur, så kan man säkert bygga något som liknar bänkarna från gardeners.com själv!

Alen Trädgård sa...

Så fina bänkar typiskt bara att det alltid ska vara så dyrt:( Ja, jag själv tillhör ju en privilegierad skara som bor på en jordbruksfastighet och har ett stall ombyggd till växtförökningsplats:) Men för alla som inte har den möjligheten är ju priset ofta avgörande. Lycka till med alla dina planer (vem lever inte i en drömvärld*fniss*) Ha det gott/Monne

Britt sa...

Så bra hyllor du funderar på och i stället för växhus måste det vara toppen//Britt

Åsa sa...

Härligt! skulle behöva massor med ljus o bänkar..=) men just nu styår det jag är mest rädd om i garaget med ett ! lysrör.... vi får se hur det går. I örebro växtmässa var jag också 2009- bor ju inte jättelångt därifrån så vi brukar besöka mässan..=) / kram åsa

Njut i din trädgård sa...

Helen: Jag testade länkarna och det fungerade på min dator. Nåt konstigt måste jag ju ha gjort, märkligt.
KarinaSkara: Synd för priset och inte har jag hittat något liknande men BILLIGARE...
Annika: ja det är en kanonprodukt, man får plats med mycket och så med lampa också!
TantGrön: det värsta är att jag så ofta säger att jag kan göra nåt själv istället för att betala dyra pengar och så blir det ingenting av det. Jag önskar så att jag var händig, men icke.
Monne: lite avundsjuk blir jag... *ler*
Britt: ja har man inget växthus så kan det nog vara kul!
Åsa: mässor är roligt ibland. I örebro var vi med på Balkongutställning och hamnade i tv. Det var toppen!

~~♥ Sanna ♥~~ sa...

Googla på blogger busters där kan du ladda ner en valfri trekolumnig mall. Det finns en beskrivning på hur man gör där. Lycka till!
Kram Sanna

IreneL sa...

Hyllorna var väldigt snygga! Jag använder vanlig förvaringshylla och sätter lysrör under hyllplanen. Det funkar toppen! Här kan du se hur det ser ut:
http://blomster-tips.blogspot.com/
/ Irene

Med fingrarna i (j)orden sa...

Ser fiffiga ut men man önskar att priserna var i svenska kronor, eller åtminstone danska.
Lycka till med hemmabygget!
Eva

Anette sa...

Drömma måste man! Det vore ju kanon att ha plats för så fina växtbänkar, men alla mina rum är fyllda av mänskliga frön = mina barn alltså :-)
Men växtbänkar och så en stor vinterträdgård - det vore nåt det!
/Anette

Monica sa...

Hej och God forsättning ...De där odlingshyllorna ser ju hur bra som helst ut! Tack för dina lyckönskningar på arbetsmarknaden...
Tjingeling
Monica

Marianne sa...

Roligt att du tittade in till mig och något förstummad blev jag över den frodiga växtligheten på bilderna som jag trodde var dina egna plantor i nuet men förstog sen att du inte fått iväg dina fröbeställningar än. På återseende och spännande fortsättning på nya odlingsåret!

Anja sa...

Hejsan!

Helt klart det bästa inlägget på länge! Om du visste vad det tilltalar mig med människor som har förmågan att hitta på egna lösningar utan att snegla på hur andra har det.
Det är ju så som jag har skrivit i min blogg (alltså: inte mina egna ord!) på högersida att "Det är inte hur man ha.......".
Ditt inlägg är ett inspirerande inlägg med många matnyttiga tips för oss som älskar att odla!TUSEN TACK!/Anja

Sjabbig men chic sa...

Åh, tack! Det här inlägget gav mig verkligen vårkänslor. jag riktigt känner doften av jord. Mmmm. längtar!

kram Lisa

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!