lördag 16 januari 2010
Trädgårdsåret 2010 - det fjärde fröet
Luktärt, 'Jilly'
(Lathyrus odoratus)
Ytterligare en ettårig klätterväxt i min frösamling som jag gärna sår varje vår. Jag tycker mycket om luktärter som ivrigt klättrar upp för smala trädgårdsspjut här hemma.
Mer om luktärten
Den är giftig, precis allt på växten är giftigt. Vissa sorter är mycket starkt doftande så att allergiker kan sky dem. Men det finns sorter som knappt avger någon doft alls, exempelvis Spencer sorterna, en hybrid med stora blommor.
Luktärten tycker mycket om sol. Byt växtplats vartannat år för att minska risken för sjukdomar. Jorden får gärna bearbetas lite innan plantering. Gräv en ganska djup grop, ca 40 cm och 20 cm bred. Luckra upp jorden på växtplatsen. Luktärten vill inte torka ut så glöm inte att vattna. För riktigt lång blomning ända till hösten är det fördelaktigt att ge näring.
Växtstöd är enklast att ha på plats redan innan plantering. Jag brukar ha rostiga spjut eller olika klätterstöd i pil såsom piltorn, men vad som helst går bra egentligen. I år tänkte jag kanske försöka mig på något självkomponerat med hönsnät. En dröm i varje fall. Men en enkel variant är kompostgaller som många har lite varstans i trädgården eller i förrådet. I alla fall vi som har små hundar som är nyfikna på gräset på den andra sidan...
Hur gör jag?
Jag tänker så dem redan i februari med hopp om blomning redan i juni. Jag blötlägger fröna över en natt för att sedan så dem i fin såjord i toarullar. (Jag har sparat ihop ett tjugotal.) Fröna trycker jag ner ca 1 cm. Vattnar. Sedan hoppas jag att jag får växtbänkarna så får dem stå i förrådet där det är frostfritt men svalt. Tidningspapper ovanpå kan vara bra tills fröna grott. När groddarna börjar komma upp hoppas jag bara kunna knäppa på lysröret i växtbänken. Stoppa ner smala små pinnar som plantorna får klättra i. Rätt ner i rabatten bara när frosten är borta!
Skötsel
Vatten, näring och ett evigt plockande av vissnade blommor så får du en blomstrande fantastisk sommarväxt! Det finns färger för alla! I år väljer jag vit! Just 'Jilly' är prisbelönt och jag vill gärna prova den!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
11 kommentarer:
Luktärtor är ljuvliga fick några plantor av svärmor ett år men jag sår väldigt sällan 1 åringar . Fast en del blir det ju så kanske att jag sår luktisar i år:) Ha det gott/Monne
Det blir definitivt luktärter i min trädgård denna sommar också. De doftar så underbart! ha en fin helg/Gela
Doften är ljuvlig, toarullar finns sparade... så vi får se om det blir sått fram i vår.....
Men min erfarenhet såger att det går bra o så direkt på växtplatsen i soligt läge... lite senare blomning kanske... men betydligt mindre jobb ;-)
Ha´t himla gôrgôtt
Nina
Det här var också bra för mig att känna till. Vilken undrbar sort hoppas jag hittar den någonstans.
Jag låter mina klästtra i sparrisen det blir som julgran liksom.
Ha en skön kväll
annika
Luktärtor sådda jag för första gången i fjol. Också i toarullar - jättesmart!
Den vita är verkligen någon som jag sätter upp på baramåsteha-listan. Den var läcker!
Kram
Ann
Bra tips här hos dig. Ska nog försöka med denna härliga blomma i år.
Tjing
Monica
Kanske jag måste så luktärtor iår. Jag har aldrig gjort det tidigare men din beskrivning gör att jag måste nog försöka.
Jag ser riktigt framför mig hur fint det blir och doftar det så är det ju ett plus. kanske jag kan ha den i en stor ampel.
Ha det gott
Kramen/Gunilla
ohhh inte en sommar utan luktärtor!!! inte visste jag att de var giftiga, tack för tipset!
varmkram lotten
Älskar luktärter och i år ska jag försöka mig på att odla! Ha en trevlig kväll Kramar susanne
Men tänk att luktärtor är så giftiga. Det hade jag ingen aning om. Lite som mig då. Giftig men underbar;)
kram Lisa
Hej
Tack för odlingstippset på luktärterna. Denna ljuvliga
blomma är ett måste varje sommar.
Nu ska jag fortsätta min vandring på din underbara blogg.
Ha det gott
/Maggan
Skicka en kommentar