söndag 14 februari 2010

Nytt språk i trädgårdsvärlden!

En trädgårdstidning som i senaste numret skäms över sitt språk...
En läsare som skäms över tidningen...

Ord som
"rara"
"gracila"
"anspråkslösa"
"vippande kjolar"
"doftar inbjudande"
"blommar villigt"
"bjuder på skönhet"

är enligt tidingen ord som beskriver mänskliga, närmare bestämt kvinnliga egenskaper. Tjosan!

Nej nu ska media ändra sig och beskriva blommor på ett mer modernt och trendigt sätt.
"boxa sig fram i rabatten för att vinna på knock-out"
"morötterna borra sig, likt dundrande bilmaskiner"
"ängsblomman att powerwalka ut över åkrarna"
"höra vallmokapslarnas rustningar skramla i blåsten"
"En klyscha är en klyscha är en klyscha och ska dö."

Tjosan!


Vallmon, Papaver Orientale "Prinzesin Victoria Louise", en vallmo som bjuder på sin laxfärgade blomning. Blombladen är skira och när den spricker ut bjuder den på ett konstvärk med sina stora svarta fläckar mot blommans mitt.

eller...

Vallmon, Papaver Orientale "Prinzesin Victoria Louise", en vallmo som med sin ljusrosa färg likt ett nyläkt köttsår reser sig ur rabatten likt soldater i uppställning. Att "höra vallmokapslarnas rustningar skramla i blåsten" är en underbar naturupplevelse.

Kalla mig gammalmodig men jag ser inte fram emot det nya språket.

13 kommentarer:

Bea sa...

Jasså, är det fel att skriva underbart rosa vippande volanger då eller jättevallmon med yppig blomning...fniss, nej men, kan det vara sant det du skriver eller en tanke bara..!?
Ja, ordförrådet sinar aldrig :)
Tror att vi skriver som vi känner det, så blir det bäst :)
Kram / Bea

Alen Trädgård sa...

Haha, föredrar att läsa på det gamla sättet. I sin iver att verka könsneutrala blir det ju bar urfånigt. Men det ser otroligt kul ut i skrift.
Ha en bra dag/Monne

Annika Christensen sa...

Inte jag heller...
Jag gillar det gamla sättet.
Ha en skön kväll
annika

Gela sa...

Jag måste ju säga att jag är gammalmodig och föredrar att ha det som vanligt... Ha en fin fin kväll/Gela

IreneL sa...

Ja jag gillar nog allt det "gamla" sättet att beskriva :)Ha en fin Alla Hjärtans kväll! / Irene

Lotta 8`) sa...

Näeä! Jag håller med dig, vill behålla språket som det är, varför skall man hålla på att ändra hela tiden? *trött suck*, skämmas för vackra ord? ;)

Ha det bäst :)

Mia sa...

Nyläkt köttsår ??? rustningar som skramlar lät kanske kul, men det köttsåret, vad har det med blomster att göra?.. Nej, jag är nog också definitivt gammaldags :)

Anja sa...

Visserligen har jag efterlyst lite nytt språk i trädgårdstidningarna - språket tycks ha fastnat i ett begränsat ordförråd, men att använda det manligt aggressiva som normen för det nya språket är inte heller roligt. Men helt klart behövs det lite nya liknelser i trädgårdsvärlden som beskriver växtsätt elle blad eller färg på kronblade m. fl., men att associera växter till våld och krig är däremot inte roligt alls./Anja

Lillemor sa...

Hm, intressant frågeställning!Försöker komma på några neutrala bilder - vallmoblad vippar som... nä, jag kommer inte på nåt!

Karin / Livsluft sa...

Du är så välkommen att lyssna till fågelkvittret i min trädgård närhelst du vill!:-)Kul att du kikade inom.Du har en härlig sida själv här.
Men vad är det jag läser här...är språket runt blommorna för feminint?Vilket trams!Aldrig att jag då skulle beskriva blommorna på det stereotypa och tekniska språket.Det finns det redan för mkt av här i världen.Det måste vara någon jämlikhetsnisse som fått tokspader.
Jag tänker fortsätta beskriva mina blommor i de mest ljuvliga feminina termer!Klagar någon man på det så får de väl börja använda parfymer med blomdofter om de ska vara konsekventa!Suck!!Så fånigt det blir!
Ha en fortsatt trevlig vecka!
/Kram Karin

IET sa...

Ack ja... det är inte lätt med språket. Och ibland kan det verkligen bli lite mesigt. Men vi vet iallafall som åsyftas när det talas om böljande kjolar och nickande huvuden. Vet inte om jag känner mig riktigt bekväm med maskiner och borrar och rustningar i trädgården. :-)
/I.

Lenas trädgård sa...

Håller med dej! Varför ska allt ändras på?!
Är väl trevligare med en "öm" ton i beskrivning av rara, skira växter..tycker i alla fall jag.
Hälsn Lena

Maria Berg sa...

det här var intressant jag fann det vi Beas blog Daggdroppen, tycker så mycket om det så jag länkar till detta inlägg nästa Tisdag då jag har mitt Trädgårdstema och hoppas andra hänger på så att det får se både det du skriver och andra refeltioner om spåket i trädgården.

Jag blev även väldigt inspirerad av att väcka pelagonerna så jag måste ut och titta till mina.

Kram Maria Berg

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!