måndag 8 februari 2010

Trädgårdstrender 2010 ...fortsTrend 4) Eko-punk

Man spår att det ekologiska genombrottet kommer i år och att grönsaker på riktigt tar klivet in i politiken.

Ju mer vi konsumenter visar intresset för grönt desto större chans är det att utbudet förändras därefter. Det pratades en hel del om grönsaker och att odla ätbart i trädgården år 2009 och jag slår ett slag för denna trend! Själv ska jag satsa stort på ätbart i Barnens trädgård i år. Jag odlar helst ätbart i odlingslådor och i krukor. Jag tycker det blir enklast så.

Trend 5) Brandgult i topp
Gult var som trend nummer två 2009 och i år är det mer brandgult tydligen. Det är klart att skriver vi om gult och brandgult och exponerar blommor och annat i dessa färger så blir vi konsumenter plötsligt nyfikna och intresserade. Är det trenderna som styr efterfrågan eller är det efterfrågan som blir trenden. Jag tror helt klart att det är det förstnämnda. En trädgård växer sakta fram och jag anser att man utgå ifrån sig själv. Det kan vara svårt att se sina egna behov och önskemål eftersom vi får så många influenser från trender och annat. När jag arbetar med trädgårdsdesign och rådgivning börjar jag alltid med en lång personlig intervju. När jag presenterar förslagen brukar kunden 9 gånger av 10 utropa "men huuur kunde du träffa så rätt, det här är verkligen jaaag, fast jag kunde inte se det själv". Hur jag gör? Jo, först brukar jag bortse från trenderna. *ler* Men det är klart att det är roligt att låta sig inspireras av influenser som trender också, men jag brukar tipsa om att hålla sig till sommarblommor eller perenner som inte är härdiga. Man får dock inte glömma att många sommarblommor frösår sig och kommer för att stanna! Därför kan plantering i kruka (placerat vid entré eller altan) förhindra spridning. Tips som Dahlia är inte helt fel. Dahlian kan man övervintra genom att gräva upp knölen och förvara frostfritt, eller så gör man det inte...

Trend 6) Grönsaker med tillbehör

Tid är lyx i dagens tider. Här skrivs om att vi inte vill experimentera med vår tid utan vi vill kunna skörda det vi sår.
För många är det tyvärr så att tiden knappt räcker till. Att ens prata om trädgårdssysslor får många att känna stress och krav. NJUT I DIN TRÄDGÅRD! Mitt motto. Har man ont om tid tycker jag absolut man ska göra det enkelt för sig, det går ändå att njuta i trädgården. Pallkragar - JA! Krukor - JA! Det är fördelaktigt om man planerar och en trädgårdsskiss är en mycket bra början. Bärbuskar är fantastiskt trevligt, MEN vissa tenderar att skjuta ut rotskott så att man måste hålla efter noga. Plantera väl från början och sätt rotspärr för dem sorter som är ivriga att sprida sig redan från början så sparar man mycket tid.

Trend 7) Stora filurer udda krumelurer

Blommorna ska vara stora och kraftiga!

Säger trenden. Visst är hortensian fin, en av mina favoriter och har så varit i många år. Trend? Nej, en personlig favorit bara. Jag tror faktiskt inte att vi alla vill att blommorna ska se ut på ett visst sätt. Här är vi alla väldigt olika, men det jag tror vi alla söker är effekten. Sedan om det är en äng av sirliga aklejor eller om det är en rabatt full avbrandgula dahlior så tror jag att vi innerst inne tycker olika. Våga trotsa trenden och följ dina innersta önskningar! *ler*

Trend 8) Luther slumrar

Med hjälp av ROT-avdraget kommer vi att i högre grad köpa trädgårdshjälp.
Bättre sent än aldrig! I England har man älskat och vårdat sina trädgårdar sedan urminnes tider. Det kostar inte en förmögenhet och dem sem inte har tiden, styrkan eller intresset kan fortfarande få njuta i sin trädgård. Det finns trädgårdsmästare därute! MasterGarden, företaget som jag jobbar med hjälper våra kunder att komma i kontakt med dem bästa.

Trend 9) Stora alltså stora, krukor

Det ska vara stort och uppstammat i kruka.

Urhäftigt tycker jag, men glöm inte att sätta in självbevattning så blir det mycket lättare. Bygg själv! Jag kan försöka komma ihåg att göra ett inlägg om hur man gör.

Trend 10) Grunkor, prylar, grejer...

Utbudet av trädgårdsprylar växer.

Det är inte så konstigt med tanke på att trädgårdsintresset växer. Mycket roligt tycker jag. Trend? Jag är i alla fall mycket svag för trädgårdsprylar och spanar konstant efter roliga, trevliga och smarta saker för min och mina kunders trädgårdar. Men vill vi tänka ekologiskt och grönt - som trenden säger - ska vi börja tänka på vad vi kan göra själva och inte köpa! Handeln är inte ekologisk! Det du gör själv är ekologiskt på riktigt! Men så var det ju det där med tiden - ja jag vet. En svår balansgång.

Det var min granskning av årets trender. Det var roligt att dyka in i detta. Men nu är jag också redo att lägga samtliga 10 punkter bakom mig. Influerad? Japp, men förhoppningsvis inte alltför påverkad.

7 kommentarer:

Fröken Eko sa...

Eko-trenden låter bra, den hoppas jag på! Tycker själv att eko-grönsaker (överlag) smakar bättre än besprutade och/eller importerade grönsaker.

/F

Alen Trädgård sa...

Vi odlar inte så mycket i vår trädgård, lite tomater,gurka och aubergine bara. Lite kryddor i en kruka vid grillplatsen. Några trender följer vi nog inte alls, fast ibland kan man nog känna sig lite styrd av trender,:) För ofta tar ju tex. plantskolor och dylikt in ett sortiment som för det mesta är trendstyrt. Så är tex. blåsvart trendigt så finns det lite för mycket av de färgerna även om du inte vill ha det./Monne

Annika Christensen sa...

Jag gillar rotavdraget och kommer att utnyttja det även i år.
Jag jobbar ju som mest när man borde vara hemma som mest.
Dessutom vill jag njuta när jag väl är hemma.
Jag kör min stil och mitt sätt och det är som Pippi Långstrump och hoppas också att jag inte blir alltvör påverkad av trender.
Men i jobbet måste jag ju hänga med så privat.. drar jag mig tillbaks och stänger ögon och öron.
Just nu har jag köpt ett 50-talsköks till växthuset med bakbord som planteringsbricka.
Jag kommer att skapa en trend... hi hi
Kram på dig
Annika
Mycket fint inlägg måste jag säga från början till slut

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Tjae...det där med trender tar jag med en nypa salt...men visst är det kul att kolla in dem!

Jag skrattade till när jag såg att du hittat bilden på mördarsnigeln på sighten nyttodjur.se! :o)

Ha en trevlig vecka,
Lydia

lottens vita och gröna sa...

ja du trender är intressant man påverkas men förhoppningsvis så gör man nåt eget av det hela, kul trendrapport!
varmkram lotten

oumberligating sa...

Hej! Idag är det stora "raggardagen"! Ja, inte raggare som i bilburen ungdom utan jag är på jakt efter lite nya "bloggmänniskor" för att bredda mig lite! Bloggvänner skriver jag ännu inte, för det är ju inte alls säkert att vi gillar varanadra! (ler)
Jo, jag gillar ju din fina blogg så det är ju alltid en början!
Fast min blogg är nog lite "svårare" att gilla, kanske?
Ja, som sagt det här är en "fuling", jag ska faktiskt knåpa ihop en massa kommentarer för att se om det leder till något "nytt" idag och för framtiden!
Har bloggat i något år nu och tragiskt nog så börjar en del "lägga av nu", sorgligt och ledsamt, men förståligt, det "kostar på" att blogga, både tid och möda! Har haft några bloggpauser själv, men de har bara varit i några dagar! (ler)
Nej, nu ska jag inte plåga dig och ditt kommentarsfält med mer text!
Som sagt fin och trevlig blogg har du, men det vet du förstås redan!
Ha det så bra som det bara går!
Kram ifrån en som kallar sig för Oumberlige Peter, men anses kanske mest vara Omöjlig!

Lotta-livets väv sa...

Hej!
vad kul att du hittade min blogg. Trådspira är en helt underbar tjej....så kul att du redan använder hennes grejer bnär du är ute på kundbesök. Vilken kul grej....att utbilda sig till trädgårdsdesigner!
Lycka till med jobbet.
Hade du någon favorit, eller ville du inte vara med i utlottningen? Du kanske har ett överflöd av Trådspira ändå.....*ler*
Kram, kram
/Lotta

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!