torsdag 25 februari 2010

En hyllning till denna vinter









Snön ligger fortfarande kvar och jag njuter. Visst finns längtan efter att se en rosa New Dawn knopp eller doften av en Pascaliros, eller känslan av gräs som killar under tårna och varför inte lusten att bara ligga och kika på molnen som leker på himlen och mumsa på solvarma jordgubbar. Stopp stopp stopp!

Jag vill ju njuta här och nu.

Våren kommer och sommaren också. Men nu är det vinter och jag njuter. Det här är bland dem bästa vintrar jag upplevt i vuxen ålder. Det är ljust ute, luften är frisk, snön skapar ett fantastiskt vackert landskap, barnen är överlyckliga i att hoppa och leka i snön och jag med. Det finns också mycket att fota och jag fortsätter att roa mig med arrangemang trots kyla och litet utbud. Jag har roat mig med att gräva gångar i trädgården. Ett träningspass tuffare än spinning samtidigt som jag får utlopp för min kreativitet. Jag blev till och med lite glad (bli inte arga nu), över snöflingorna som landade på min trädgård sist. Ju mer snö desto mer dramatiska gångar.

Jag hoppas att ni alla därute kan njuta en gnutta. För jag vet och jag förstår att många längtar efter våren så att det nästan gör ont. Längtan är en bra känsla så den kan man gott hålla fast vid samtidigt som man njuter.

Med detta snöiga inlägg önskar jag er alla en trevlig helg!


Kram

onsdag 24 februari 2010

Förälskelse!



Te i stora koppar - det är min kopp te!




Kan man inte få det utomhus så får man fixa't inomhus!

Barfota på en äng, fjärilarna svävar strax ovanför, färgerna löser av varandra och likaså dofterna....

Håll ut, det kommer... Tills dess kanske påskliljorna får leka i denna vas?

Karin Eriksson tillverkar dem mest ljuvliga skapelser ni kan tänka er. Jag är förälskad! Jag vet inte var jag läste om henne, men det ledde mig först till hennes hemsida och sedan till hennes blogg. Jag har botaniserat bland den ena mer fantastiska koppen efter den andra. För att inte tala om vaserna.

Det har blivit många koppar varm choklad denna vinter och fler lär det bli. Ja, vad jag tror chokladen blir godare i denna!


Mycket mer finns det...

Jag har en dröm om att en dag gå en keramikkurs, men hos Karin kan man tjuvstarta lite och sätta sitt eget mönster. Det vore så roligt!

Ha en bra dag!

måndag 22 februari 2010

Dags att vakna!



Det finns många tillvägagångssätt för att ta hand om pelargoner. Jag har mitt sätt, det passar mig som gärna väljer genvägar, det passar mig som gärna är ute i sista minuten och det passar mig som har gott om små utrymmen.

Jag försöker se det från den ljusa sidan. Man kan ju alltid vända på det och utrycka det så här: "Jag har inte så gott om utrymme, kanske mer om jag städar förrådet, jag är nog lite lat och är mot min vilja i stort sett alltid för sent ute". Det lät ju inte alls lika trevligt.

Nu väcker jag mina pelargoner!

Först till hur dem somnade...
Jag tar upp dem ur jorden i en jordklump och skakar av jorden från rötterna och lägger alla tillsammans i en påse som jag sedan lägger på golvet i förrådet i ett mörkt hörn. Jag låter påsen ligga öppen.

Dem pelargoner jag har haft i innerkruka i en kruka låter jag få vara kvar i innerkrukan och lägger dem i en plastpåse i samma mörka hörn.

Någon gång under vintern, 1 till 2 gånger får dem en skvätt vatten. Kanske...

Så var det dags att väcka dem.


Här har jag tagit fram tre stycken i sin innerkruka. Med fingrarna drar jag bort alla bruna blad, sedan låter jag dem bli genomvattnade under en rinnande kran så att all jord drar åt sig ordentligt med vatten för att sedan stå och rinna av. Efter det ställer jag dem tillsammans i denna plastade korg. Dem får stå ljust vid ett fönster.



Jag letar efter liv. Jo lite oroligt men glädjer mig åt att se dessa friskt gröna blad som ger tecken åt liv! Nu ska jag lämna dem i fred i några veckor och bara se till så att dem får lagom med ljus och vatten. Det är ju skönt att få vakna upp lite stillsamt, det finns väl inget värre än när någon sliter av täcket, öppnar fönstret, lyfter upp en och ruskar om en ordentligt och skriker vakna!


Om några veckor ska dem beskäras. Då kommer jag att ta ner dem ganska kraftigt för jag vill så gärna att dem är kraftiga nerifrån och upp. Dem blir inte högre än 10 cm.



Strax ovanför ett så här sött skott passar det då att skära. Då använder jag mig av en vass sekatör för att få ett så rent sår som möjligt. Jag klipper ett snett snitt där högsta punkten är precis ovanför skottet och så lutar snittet lätt ner åt det andra hållet. Näring får dem via vattnet som jag blandar med lite lite Blomstra varje gång jag vattnar. Med "lite lite" menar jag mindre än hälften av rekommendationerna på förpackningen.

Så gör jag!

Här är det -20 men sola skiiiiner!!! Jag önskar er en härlig måndag.

Kram

fredag 19 februari 2010

Vintermöbler

Visst är det viktigt att man skyddar sina möbler mot kyla och väta under vinterhalvåret, men jag brukar tipsa om att låta några "vintermöbler" stå framme.

Inte för att jag är särskilt sugen att slå mig ner i min möbel just nu... Ser ju lite kallt ut...


Trevlig helg önskar jag er alla!

Kram

tisdag 16 februari 2010

Vad är vintervackert?



Så här såg prydnadskålen ut i december...
Prydnadskålen är vacker länge.



Rhododendron är vintergrön och vintervacker såhär när det är lite frostigt ute som det var när bilden togs i början på december. När det blir riktigt kallt rullar den ihop bladen.


Lagerhägg är vintergrön och verkligen vintervacker.

Syrenbuddlejan är vintervacker.

Den rosa ljungen är fortfarande bedårande i dem svarta plåtkrukorna.

Hortensian, vidjehortensian, 'Annabelle' är enastående just nu.


Buxbomen är vintergrön och vintervacker om den syns...

Vinteriberis är också vintergrön och vintervacker, men den ligger just nu djupt under snön. En fantastisk kantväxt för t.ex. en perennrabatt.

Det är förstås inte vanligt att det är så här mycket snö så här länge i vårat avlånga land, men det kan ju absolut inträffa.

Vintervacker behöver inte vara växter som är vintergröna, det kan vara växter som har kvar sina fröställningar eller blommor över hela vintern. Vintervackert är också dem växter som behåller strukturen, vedartade växter, alltså buskar och träd är vackert vackert vackert om vintern.

Perennrabatter får gärna kompletteras med vedartade växter på sina håll i trädgården, om du vill ha rabatter som är vackra året om.

Vad tycker du är vintervackert?

söndag 14 februari 2010

Nytt språk i trädgårdsvärlden!

En trädgårdstidning som i senaste numret skäms över sitt språk...
En läsare som skäms över tidningen...

Ord som
"rara"
"gracila"
"anspråkslösa"
"vippande kjolar"
"doftar inbjudande"
"blommar villigt"
"bjuder på skönhet"

är enligt tidingen ord som beskriver mänskliga, närmare bestämt kvinnliga egenskaper. Tjosan!

Nej nu ska media ändra sig och beskriva blommor på ett mer modernt och trendigt sätt.
"boxa sig fram i rabatten för att vinna på knock-out"
"morötterna borra sig, likt dundrande bilmaskiner"
"ängsblomman att powerwalka ut över åkrarna"
"höra vallmokapslarnas rustningar skramla i blåsten"
"En klyscha är en klyscha är en klyscha och ska dö."

Tjosan!


Vallmon, Papaver Orientale "Prinzesin Victoria Louise", en vallmo som bjuder på sin laxfärgade blomning. Blombladen är skira och när den spricker ut bjuder den på ett konstvärk med sina stora svarta fläckar mot blommans mitt.

eller...

Vallmon, Papaver Orientale "Prinzesin Victoria Louise", en vallmo som med sin ljusrosa färg likt ett nyläkt köttsår reser sig ur rabatten likt soldater i uppställning. Att "höra vallmokapslarnas rustningar skramla i blåsten" är en underbar naturupplevelse.

Kalla mig gammalmodig men jag ser inte fram emot det nya språket.

torsdag 11 februari 2010

Ogräsinspirerad

Korrigering 14 feb: På bilden ser ni vitplister och inte en brännässla. Fniss, ja det var ju just om min okunskap jag skrev om.

Besökte en fantastiskt trädgårdsblogg idag och blev så fantastiskt inspirerad av hennes inlägg om ogräs!

Javisst!

Ogräs!

Det handlar om nässlan. I min mun nämnd som brännässlan.

"Aj! Det svider!"

"Akta dig, där växer såna där vidriga brännässlor!"

"Usch, jag hatar brännässlor!"

Mina ord.

Men så i somras väcktes ett pyttelitet intresse. Jag fastnade för en ståtlig typ som växte framför min pappas lada.

Jag sprang och hämtade kameran.

Men efter en lång vinter hade denna betraktelse fallit i glömska.

Hade jag inte läst inlägget HÄR hos Med fingrarna i (j)orden så hade jag nog fortsatt på min bana av okunskap om nässlan.

Idag hade jag på schemat att lära mig mer om Hosta.

Nya planer!

Nu sitter jag och läser på om nässlan.

Den virtuella floran
Wikipedia - den fria encyklopedin
Institutet för hälsa och välfärd
Projekt Runeberg - bilder ur Nordens flora


Botanica, Könemann (litteratur)

Finns en sisådär 100 arter av nässlor (urtica). Uro på latin betyder jag bränner, och många av nässlorna har ju dessa hår som inte alls är särskilt sköna mot huden. Det är just dem unga bladen som är användbara i mat och mycket annat. Så på våren är det dags att gå ut och skörda.

Nu anlägger jag ju ingen rabatt med nässlor själv utan är så elak jag kan mot dem här i trädgården, men varför inte göra som bloggerskan 'Med fingrarna i (j)orden' och anlägga en liten plats för nässlan. Tokig är jag ju redan som liggandes på mage fotar ett grässtrå, eller som i finkjolen (med gästerna väntandes) bara ska rensa lite grand under lavendeln när jag egentligen bara ska hämta mer vin i förrådet, så varför inte en kruka med nässlor? En spännande tanke. Nästa nässla jag möter i min trädgård 2010 ska grävas upp och planteras i en Lindesbergskruka. Eller? Som sagt, en spännande tanke.

tisdag 9 februari 2010

Trädgårdsåret 2010 - det sjätte fröet

Strandkrassing, 'Carpet of snow'
(Lobularia maritima)


Detta frö är så enkelt att så direkt på sin plats. Den är underbar i kanter och den täcker marken som en tjock vit matta. Ett frö som jag varmt rekommenderar för den som vill ha bästa möjliga utdelning för minsta möjliga ansträngning.

Strandkrassing trivs i sol till halvskugga, den är ettårig, alltså den kommer inte tillbaks efter en säsong, men den satsar också allt för att bli ihågkommen. Den blommar rikligt och länge, börjar någon gång i juni och håller sig härligt vit och vacker ända tills septemper, till och med in i oktober om man har tur.

Hur gör jag?
Jag sår alltså direkt på platsen, jag sprider bara ut fröna i den linje jag önskar, jag bryr mig inte särskilt om plantavståndet, men rycker kanske lite om det ser väldigt tajt ut när det gror. Visst, direktsår man så dröjer det lite längre tills mattan ligger. Sår man dem i mars blir det effekt tidigare. I sådant fall går det bra att strö flera frön i samma kruka och sedan tar du en hop och flyttar till större kruka när det är dags att omplantera/skola om.

Strandkrassing finns i flera sorter och därmed även färger. Jag väljer vit, vad väljer du?

måndag 8 februari 2010

Trädgårdstrender 2010 ...forts



Trend 4) Eko-punk

Man spår att det ekologiska genombrottet kommer i år och att grönsaker på riktigt tar klivet in i politiken.

Ju mer vi konsumenter visar intresset för grönt desto större chans är det att utbudet förändras därefter. Det pratades en hel del om grönsaker och att odla ätbart i trädgården år 2009 och jag slår ett slag för denna trend! Själv ska jag satsa stort på ätbart i Barnens trädgård i år. Jag odlar helst ätbart i odlingslådor och i krukor. Jag tycker det blir enklast så.

Trend 5) Brandgult i topp
Gult var som trend nummer två 2009 och i år är det mer brandgult tydligen. Det är klart att skriver vi om gult och brandgult och exponerar blommor och annat i dessa färger så blir vi konsumenter plötsligt nyfikna och intresserade. Är det trenderna som styr efterfrågan eller är det efterfrågan som blir trenden. Jag tror helt klart att det är det förstnämnda. En trädgård växer sakta fram och jag anser att man utgå ifrån sig själv. Det kan vara svårt att se sina egna behov och önskemål eftersom vi får så många influenser från trender och annat. När jag arbetar med trädgårdsdesign och rådgivning börjar jag alltid med en lång personlig intervju. När jag presenterar förslagen brukar kunden 9 gånger av 10 utropa "men huuur kunde du träffa så rätt, det här är verkligen jaaag, fast jag kunde inte se det själv". Hur jag gör? Jo, först brukar jag bortse från trenderna. *ler* Men det är klart att det är roligt att låta sig inspireras av influenser som trender också, men jag brukar tipsa om att hålla sig till sommarblommor eller perenner som inte är härdiga. Man får dock inte glömma att många sommarblommor frösår sig och kommer för att stanna! Därför kan plantering i kruka (placerat vid entré eller altan) förhindra spridning. Tips som Dahlia är inte helt fel. Dahlian kan man övervintra genom att gräva upp knölen och förvara frostfritt, eller så gör man det inte...

Trend 6) Grönsaker med tillbehör

Tid är lyx i dagens tider. Här skrivs om att vi inte vill experimentera med vår tid utan vi vill kunna skörda det vi sår.
För många är det tyvärr så att tiden knappt räcker till. Att ens prata om trädgårdssysslor får många att känna stress och krav. NJUT I DIN TRÄDGÅRD! Mitt motto. Har man ont om tid tycker jag absolut man ska göra det enkelt för sig, det går ändå att njuta i trädgården. Pallkragar - JA! Krukor - JA! Det är fördelaktigt om man planerar och en trädgårdsskiss är en mycket bra början. Bärbuskar är fantastiskt trevligt, MEN vissa tenderar att skjuta ut rotskott så att man måste hålla efter noga. Plantera väl från början och sätt rotspärr för dem sorter som är ivriga att sprida sig redan från början så sparar man mycket tid.

Trend 7) Stora filurer udda krumelurer

Blommorna ska vara stora och kraftiga!

Säger trenden. Visst är hortensian fin, en av mina favoriter och har så varit i många år. Trend? Nej, en personlig favorit bara. Jag tror faktiskt inte att vi alla vill att blommorna ska se ut på ett visst sätt. Här är vi alla väldigt olika, men det jag tror vi alla söker är effekten. Sedan om det är en äng av sirliga aklejor eller om det är en rabatt full avbrandgula dahlior så tror jag att vi innerst inne tycker olika. Våga trotsa trenden och följ dina innersta önskningar! *ler*

Trend 8) Luther slumrar

Med hjälp av ROT-avdraget kommer vi att i högre grad köpa trädgårdshjälp.
Bättre sent än aldrig! I England har man älskat och vårdat sina trädgårdar sedan urminnes tider. Det kostar inte en förmögenhet och dem sem inte har tiden, styrkan eller intresset kan fortfarande få njuta i sin trädgård. Det finns trädgårdsmästare därute! MasterGarden, företaget som jag jobbar med hjälper våra kunder att komma i kontakt med dem bästa.

Trend 9) Stora alltså stora, krukor

Det ska vara stort och uppstammat i kruka.

Urhäftigt tycker jag, men glöm inte att sätta in självbevattning så blir det mycket lättare. Bygg själv! Jag kan försöka komma ihåg att göra ett inlägg om hur man gör.

Trend 10) Grunkor, prylar, grejer...

Utbudet av trädgårdsprylar växer.

Det är inte så konstigt med tanke på att trädgårdsintresset växer. Mycket roligt tycker jag. Trend? Jag är i alla fall mycket svag för trädgårdsprylar och spanar konstant efter roliga, trevliga och smarta saker för min och mina kunders trädgårdar. Men vill vi tänka ekologiskt och grönt - som trenden säger - ska vi börja tänka på vad vi kan göra själva och inte köpa! Handeln är inte ekologisk! Det du gör själv är ekologiskt på riktigt! Men så var det ju det där med tiden - ja jag vet. En svår balansgång.

Det var min granskning av årets trender. Det var roligt att dyka in i detta. Men nu är jag också redo att lägga samtliga 10 punkter bakom mig. Influerad? Japp, men förhoppningsvis inte alltför påverkad.

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!