måndag 16 mars 2009

Trädgården läker dig.


Botaniska i Göteborg.
Njut i din trädgård och nyttja din trädgård.
Din trädgård kan ge dig tiden och lugnet tillbaka. Under stress och press kan man tappa uppfattning om tid och rum. Din trädgård kan hjälpa dig tillbaka till nuet för att njuta.

Våren kommer med färger och dofter. Dagarna är ljusare, kinderna varmare, fåglarna har flyttat hem igen och färgerna träder fram i trädgården. En härlig tid!

Lite jobb kräver alla trädgårdar, men se det som ett hälsosamt träningspass. Efter ca en timmes arbete i trädgården har du brännt ungefär 390 kcal. Men tänk på din kropp och ta hand om din kropp. Har du ont i ryggen bör du inte gräva för mycket utan ta då hjälp av verktyg såsom en jordborr som kan borra hål för plantor istället.

Få bukt med dina prestationskrav med hjälp av trädgården. Det spelar ingen roll hur mycket du än sliter, rådjur, ösregn, bladlöss, sniglar. Du kan inte ha kontroll över allt så lär dig att acceptera det. Då lär du dig även att njuta.

Det sägs att trädgården har en helande kraft. Minnen påverkar oss positivt så se till om dina minnen i trädgården. En groda i betong, en väldoftande buske vid entrén, vårlökar som kikar fram år efter år.

Ge dig själv tid och rum i din trädgård. Unna dig en "egen stol" eller en egen bänk. Flytta omkring den till platser att favorisera för stunden. Flytta den till syrenen när den står i full blom, ställ den vid schersminen när den berusar med sin härliga doft och ställ den under fruktträdet när solen gassar och det är skönt i skuggan. Dessa platser ger möjlighet till stilla reflektion på egen hand och du tillåts att bara sitta och njuta.

Den riktade uppmärksamheten kan vara mycket tröttande, den använder som mest när vi arbetar. Vi anstränger oss i konflikter, problemlösningar och datakrångel. Det finns en annan typ av uppmärksamhet som är oerhört läkande, det är den omedvetna fascinationen. I naturen fascineras vi hela tiden, när träden fäller alla sina färgglada löv som täcker marken, när snödropparna gör marken vit när snön töar, dem höga solrosorna som stoltserar högre än våra huvuden, gullregnets kraftiga blomning på 7 meters höjd, eller Magnolians blomsterprakt innan bladen ens slagit ut. Det finns mycket att fascineras av i din trädgård, så ge dig tid att gå omkring och strosa året runt.

Njut i din trädgård.... eller i andras!
Har du ingen trädgård eller söker du inspiration till din egen trädgård, unna dig då ett besök i andras trädgårdar.
* I England finns det privata trädgårdar som är öppna för allmänheten. The national Gardens Scheme ger ut en bok med dessa, The yellow book.

Besök trädgårdar. Nedan följer några exempel, det finns många många många fler underbara trädgårdar.

* Botaniska i Göteborg

* Drottningholms slottspark i Stockholm

* Botaniska trädgården i Visby

* Rosenlunds Rosarium, Jönköping

* Grönsöö slottspark, Enköping

* Lövstabruks herrgårdspark, Lövstabruk

* Sollidens slottspark, Borgholm

* Taxinge slottsparker, Nykvarn

* Uppsala Botaniska trädgård, Uppsala

* Wij trädgårdar, Ockelbo

* Slottsträdgården, Ulriksdal

Besök Slotträdgårdsmästarens blogg, här finns allt och lite till om trädgårdar. Bland annat en lista på trädgårdar att besöka.

12 kommentarer:

Marina sa...

Helt klart är trädgården läkande, både psykiskt och fysiskt och även förebyggande.

Marie//Tekla Maräng sa...

Har själv varit med och anlaggt en *läkande* trädgård för dementa och
trafikskadade.
Mycket intressant och helt klart läkande på alla plan.
Ett underbart inlägg, kram:)

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Jag har nyss skrivit lite om just läkande trädgård i min blogg. Min syrra sa en gång till mig, när det var många jobbiga stunder, att "trädgården är som terapi för dig" och det hade hon så rätt i!

Wij Trädgårdar och Botaniska i Visby hoppas jag kunna besöka i sommar.

Bloggullet sa...

Härligt med trädgård, det är som en smekning för en ledsen kropp och själ.
Jag längtar så efter våren när jag kan gå ut i trädgården och få energi av allt det ljuvliga.
Dock kan jag känna prestationsångest för att det är för rörigt där ibland. Jag trivs med det, det är andra som påpekar att där är ogräs osv.
Kramar

Njut i din trädgård sa...

Tack för era kommentarer! Jag tror jag ska skriva ett inlägg om ogräs - det är ju så roligt! Det finns så mycket åsikter.:)

Mycket intressant om läkande trädgårdar för dementa och trafikskadade! Berätta gärna mer vid tillfälle, jag blev jätte nyfiken!

Jag ska kika på Jord under naglarna och söka upp ditt inlägg - vad kul!

Ankan sa...

Tack för detta inlägg och alla dessa sanna ord! Ja, trädgården ger oss närvaron och en här och nukänsla som gör att vi känner att vi lever och njuter till max!

Tänk vilken härlig tid som ligger framför oss!

Kram kram

ANKAN

Ps. Tack för besök hos mig. Alltid lika trevligt!

Fyra årstider ♥ My Lovely Four Seasons sa...

Min trädgård ger mig energi..men lite mer värme behövs.
Kram Lotta

Mimmi sa...

tack så hemsk mycket för din fina kommentar:)
jag kollade runt lite på din sida:) den var väldig intressant att kolla runt på .man lärde sig något nytt:D

Hanneles paradis sa...

Fina trädgårdslänkar, jag njuter av min trädgård, ungefär 360 dagar per år.

Anja sa...

Ditt budskap är lite dubbelt för mig just nu..
Vill man locka några besökare till sig så att det tycker att det är värt besväret får man ju anstränga sig - ja. t.o.m. stressa om man skall hinna färdigt till besökssäsongen. Kanske provar jag i år, men jag utvärderar efteråt och ser om det var värt det.

Jag får tacka dig för en av de finaste kommentarer jag någonsin fått i min blogg! Vid sådana tillfällen är det roligt att blogga.

mvh, Anja

Veronica sa...

Vilket vackert, bra skrivet inlägg! Vad jag längtar efter en egen trädgård att gå ut och njuta i :) Bara att gå omkring och plocka och fixa ger lugn och ro till själen, precis som du säger...

Kram på dig vännen

Mariaberg sa...

Jag är nyfiken på din trädgård och kommer gärna och njuter i den - kanske du har ett Homepary hos dig så slår jag två flugor i en smäll.

Fast det var ju inte leverans mer än innom Stockholm - å andra sidan kanske man skall starta något sådant här...

Hitta en fotokurs och hoppa på den. Titta bla på moderskeppet.se så hittar du kanske något.
/MB

Nu skall jag ut och stressa i min trädgård så att jag blir avstressad...

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!