tisdag 18 augusti 2009

Välja och vraka bland plommonrecept!


Vi har så fantastiskt mycket plommon på ett enda träd. Vi har plockat och ätit en hel del men det är bara en bråkdel av vad som finns kvar på trädet. Jag googlade på plommonrecept och fann en himla massa på www.dinnerbase.com. Några av dessa ska jag prova i veckan - tänkte jag. Vi får väl se...

PLOMMONPAJ M VANILJSÅS
INGREDIENSER
4 portioner
8-10 färska plommon
1 msk syltad ingefära
1/2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
100 g smör
2-3 msk socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
tilllbehör (vaniljsås)

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj plommonen, avlägsna kärnorna och halvera plommonen. Bred ut plommonhalvorna i botten av en ugnssäker form. Strö syltad ingefära, strösocker och potatismjöl över plommonen. Skaka formen så ingredienserna blandas väl. Blanda smör med socker, vetemjöl och havregryn till en grynig massa. Fördela smuldegen över plommonen. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda i cirka 20-25 min tills frukten är genomvarm och smuldegen fått en fin gyllenbrun färg. Kontrollera pajen med jämna mellanrum, tillagningstiden kan variera ugnar emellan och även beroende på hur mjuka plommonen är. Servera med vaniljsås.
www.icakuriren.se

ÄPPEL - OCH PLOMMONMOS
INGREDIENSER
1 1/2 kg äpplen
3/4 kg plommon
1/2 citron, skivad
1/2 vaniljstång
ev 1-2 dl vatten
6 del strösocker
konserveringsmedel (eller inte om man fryser moset)

GÖR SÅ HÄR:
Skölj frukten. Skala äpplena och skär dem i kärnfria klyftor. dela plommonen i halvor och ta bort kärnorna. Skär upp vaniljstången på längden. Lägg frukt, vanilj och citron i en gryta. Tillsätt vatten om äpplena är mjöliga, saftiga sorter kan klara sig ändå. Koka på svag värme tills frukten mosar sig. Fiska upp vaniljstången, skrapa ned vaniljkornen i moset. Koka upp moset med sockret, koka sakta 20-30 min och ta sen grytan av värmen. Skumma ytan och tillsätt konserveringsmedel. Fyll moset på väl rengjorda glasburkar och förslut. Förvara svalt. Tips! Moset kan också passeras för att få finare konsistens. Frukten behöver då bara sköljas väl, skal och kärnor går med i koket. De försvinner när moste passeras genom sil, innan sockret tillsätts.
www.icakuriren.se

KONJAKSPLOMMON
INGREDIENSER
4 portioner (tar ca 20 min)
1 l (500 g plommon)
sockerlag (1 dl strösocker, 1/2 dl vatten, 1/2 dl eau de vie)
tillbehör (glass, lättvispad grädde, flisad rostad mandel)

GÖR SÅ HÄR
Skölj plommonen. Häll socker, vatten och konjak i en skål som rymmer plommonen. Kör lagen 1 minut på högsta effekt i mikron. Ta ut och rör så att sockret löser sig. Lägg i plommonen. Lägg på ett lock och kör i 2 1/2 minut. Rör om så att plommonen blandas. Kör i ytterligare 4 minuter tills plommonen är mjuka, men inte sönderkokta. Servera dem ljumma med tillbehör.
www.icakuriren.se

VANILJKOKTA PLOMMON
INGREDIENSER
6 portioner
1 kg plommon
1 vaniljstång
8 dl vatten
5-6 dl strösocker
tillbehör (Kesella vanilj)

GÖR SÅ HÄR
Dela vaniljstången på längden. Koka upp vatten, vaniljstång och socker. Låt koka ca 10 min. Halvera och kärna ur plommonen. Lägg ner dem i lagen och sjud 1-2 min. Är plommonen helt mogna behöver de inte sjuda i lagen. Lägg plommonen i en värmetålig, ren glasburk. Häll på den heta lagen och sätt på locket. Servera gärna plommonen med en klick Kesella vanilj.
www.arla.se

INKOKTA PLOMMON MED HONUNGSYOGHURT
4 portioner

INGREDIENSER
1 kg plommon
färskpressad saft fr 1/2 citron
Lagen:
4 dl färska hallon
4-5 dl strösocker
5 dl vatten
honungsyoghurt (2 dl matyoghurt 10%, 0,5 honung)

GÖR SÅ HÄR
Koka en lag på socker, vatten och hallon i 5 minuter. Sila och var noga med att pressa ut all saft. Ta bort skaften på plommonen och snitta skinnet i bottnen. så lossnar skalen lättare. Sänk ner frukterna i kokande vatten. Ta upp dem när skalen börjar lossna. Skölj dem kalla och skala. Lägg ner plommonen i lagen, häll i citronsaften och låt sjuda i 5-10 minuter. Låt kallna. Servera med honungsyoghurt och lite extra hallon.
http://recept.nu

PLOMMON- OCH LAVENDELPARFAIT
8-10 portioner

INGREDIENSER
10 urkärnade färska plommon
1 msk socker
1 msk lavendelblad (finhackade eller 1 msk blommor stötta i mortel eller 1 vaniljstång)
2 dl socker
6 äggulor
6 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR
Dela plommonen i fyra bitar. Värm dem försiktigt några minuter i en kastrull med socker och lavendel till en kompottliknande konsistens. Låt svalna.
Vispa socker och äggulor pösigt. Vispa grädden. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med frukten. Klä en avlång brödform, ca 1 1/2 liter, med plastfolie och häll i smeten. Frys parfaiten i minst 8 timmar eller över natt.
www.ica.se

PLOMMON I MADEIRA
6 portioner

INGREDIENSER
1 kg mogna plommon
Lag:
1 dl vatten
5 dl strösocker
1/2 st vaniljstång, uppskuren på längden
2 dl madeira

GÖR SÅ HÄR
Kärna ur plommonen och dela dem. Lägg i skål. Koka upp vatten, socker och vaniljstång. Sjud till sockret smälter, skrapa ur vaniljen och lägg sen tillbaka stången. Tillsätt madeira, sjud ett par minuter och slå lagen het över plommonen. Täck skålen, ställ i kyl 1 dygn. Servera med lättvispad grädde.
http://recept.nu

FRYS PLOMMONEN
Skölj och kärna ur plommonen. Lägg dem i fryspåse och in i frysen.

PLOMMON I ARMAGNAC
INGREDIENSER
4 frysta plommon per person
florsocker
armagnac

GÖR SÅ HÄR
Ta ut de frysta plommonen och spola dem med hett vatten, snitta med kniv och dra av skalet. Lägg de skalade plommonen i en skål. Strö över florsocker. Slå på ett glas armagnac och låt det stå i några timmar.
http://recept.nu

RÖDVINSINKOKTA PLOMMON
4 portioner

INGREDIENSER
8 st plommon
3 dl rött vin
1,5 dl strösocker
2 st kanelstänger
tillbehör (vaniljsås, vaniljglass)

GÖR SÅ HÄR
Blanda vin, socker och kanelstång i en kastrull. Låt koka i 10 minuter. Dela plommonen, kärna ur dem och skär i klyftor. Lägg klyftorna i en ugnsform (gärna djup och lite trång) och slå rödvinskoket över. Sätt ugnen på 80 grader. Låt plommonen stå i ugnen fr 20-25 minuter. Låt svalna. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Prova att byta ut strösockret mot råsocker för att få en annan smak.
www.tasteline.com

PLOMMONPAJ
8 portioner

INGREDIENSER
1 st förgräddad pajbotten
0,5 kg plommon
200 g riven mandelmassa
2 st ägg
2 msk vetemjöl
0,5 st citron
1 dl vispad grädde
farin eller råsocker

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 150 grader. Tvätta citronen noggrannt och torka, riv av skalet. Vispa ihop mandelmassa och äggen. Tillsätt mjöl och citronskal. Vispa grädden och vänd ner den. Slå smeten i pajbotten. Dela och kärna ur plommonen. Lägg dem på smeten med skalsidan upp, så att det täcker. Strö över socker. Grädda varm i ugn i cirka 20 minuter. Servera pajen ljummen eller kall med vispad grädde.
http://recept.nu

SMULPAJ
plommonfyllning
Byt ut bären mot 3/4 liter plommonklyftor. Blanda dem med 1/2 dl strösocker och 1 tsk kanel

PRICKIG SCONESKAKA
16 bitar

INGREDIENSER
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 socker
75 g smör
3 dl gräddfil
2 dl plommon

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, havregryn, bakpulver, salt och socker. Finfördela smöret i blandningen och rör ner bären eller frukten och gräddfilen. Platta ut degen med mjölad hand till en stor kaka på bakplåtspapper eller smord plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Skär den ljumma kakan i bitar.
www.arla.se

9 kommentarer:

gittan sa...

Mycket gott kan man göra av plommon OM man har ett plommonträd.. vilket jag saknar...

Sjabbig men chic sa...

Plommon är hur gott som helst tycker jag och dessutom så är det ju bra för lilla magen.

Kram Lisa

Jord under naglarna sa...

Vaniljkokta plommon, plommonpaj... det låter hur gott som helst! Jag får spara recpten för numera har jag ju faktiskt ett plommontträd nyplanterat i trädgården. :)

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Härliga recept! Men just nu får grannen ta allt vad plommon hon vill.
I morgon skall jag göra en äppelkaka :-))))
Ha det gott
Birgitta

Annika Christensen sa...

Toppen bra vet alrig vad jag skall göra med plommon. Fast nu har jag inget plommonträd kvar så jag får av andra.
Ha det gott
Annika

Anjas Hill sa...

Snacka om att behöva välja ;))!/Anja

Henricks tankegångar sa...

Härligt att hitta så många recept med plommon, trädgården är ju full och jag står där varje år och tycker det är övermäktigt. Tack för tipsen/recepten.

Vicky sa...

Vilka mumsiga recept. För ett par dagar sen satt min mamma och undrade vad hon skulle göra av alla sina plommon i år. Nu ska jag ringa henne med alla recepten.

Recept scones bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd bakrecept sa...

Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag. Plommonpaj är alltid gott!
Fin blogg du har förresten, Kram!
Plommonpaj recept

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!