fredag 4 december 2009

...mer om Porsche - Porsche 356 - den lilla grodan!
Varför just Porsche 356??? Det är en jätte bra fråga.

Jag är liksom uppväxt med "den lilla grodan". Min pappa och numera även min bror är racerförare och kör just Porsche 356 och Porsche 911. Dem kör i Automobilhistoriska klubben. Dem är med på race i Kinnekulle, Anderstorp, Nürburgring mfl. Så från ca 80cm höjd och nu ända upp i 158cm så har jag stått bland åskådare eller i depån och hejat.

Eftersom jag kallar mig "gammal" fotbollsänka som så många gånger stått och hejat på pojkvännen, numera maken, så kan jag säga att det är en enorm skillnad att heja på en fotbollsspelare och en racingförare. Det är absolut med skräckblandad förtjusning jag hejat på pappa. En glidtackling på maken har jag kunnat leva med, men en krasch eller en avåkning, är vidrigt att uppleva. Men ändå lever passionen kvar och jag älskar själv farten. Märkligt egentligen.

Fortsätter du att läsa?
Jag vet inte vilka som läser min blogg, men jag misstänker att dem flesta har ett gemensamt trädgårdsintresse med mig. Så detta inlägg är en helt annan sida av mig. Vissa kanske blir avskräckta, andra kanske bara bloggar vidare av ointresse, men kanske någon av er gillar brum brum som jag. I sådant fall får ni gärna skriva en kommentar, det vore hemskt roligt! Det behöver absolut inte vara intresset för just "den lilla grodan". Men ni som gillar bilar, bildesign eller bara farten kanske utökar intresset med just denna "lilla groda".

Äkta kärlek
Är Porsche den fulländade sportbilen? Det har jag inte en aning om. För att vara ärlig har jag absolut ingen som helst erfarenhet av någon annan sportbil. *ler* Så det är mer som kärlek vid första ögonkastet och sedan dess har jag aldrig varit otrogen. För mig är Porsche den fulländade sportbilen och jag tänker inte ta reda på om gräset är grönare på den andra sidan. Faktiskt exakt så som jag känner för min make.

Jag älskar design. Men så vad är då design? Design finns precis överallt omkring oss. Jag leker professionellt med design av naturliga ting såsom trädgården. Jag designar även inomhus, på uppdrag ja, men framförallt i min egen boning.

Porsche 356 är DESIGN när den är som bäst. Det är detaljerna som gör den fulländad.


Historia
Ferdinand Porsche, grundaren, född 1875 i Mattersdorf (nuvarande Tjeckien) brann för mekanik. Som artonåring började han arbeta i en verkstad i Wien,Österrike. Han slet hårt för sitt intresse och gick kvällskurser på Tekniska universitetet. Han hade inte råd att delta så han smög in i föreläsningssalarna. Med dessa kunskaper blev han bilkonstruktör några år senare. Hans chef. Lohner, trodde på honom och 1901 levererade Ferdinand fyrhjulsdrivna bilar av märket Lohner-Porsche till en kund i England. Konstruktionen var briljant och Nasa har flera år senare tagit hjälp av Porsches orginalidéer i sitt arbete.

Ferdinand kunde bygga snabba bilar. Så kom sonen - Ferdinand, kallad "Ferdy", senare kallad "Ferry". Han började köra bil vid 12 -års ålder, han fick lära sig mycket om mekanik. MEN Ferrys fallenhet var definitivt design. Så med Ferry kom Porsche 356! I ett gammalt sågverk i Gmünd, Österrike, flyttade porscheteamet in. Med delar från Volkswagen, VW, i synnerhet från Bubblan kom så 356-001 fram. Med framgångar i racing och rally startade 356 sin lyckosamma bana.

foto: Wikipedia

Har man då en sån här gammal goding i garaget är det inte alltid så lätt att ta hand om den. Men det finns riktigt duktiga porschemekaniker som kan hjälpa till.
W.R. 356-service i Solna i Stockholm är bland dem bästa verkstäder du kan hitta!


Med detta önskar jag er alla en trevlig helg! Njut i din trädgård, metamorforiskt kan det även vara i din Porsche! *ler*

5 kommentarer:

Gunilla sa...

Alltså du är en riktigt inbiten Porshe fantast.
Jag gillar din bil riktigt frän och snyggt designad. Jag skulle inte ha något emot att åka en tur:o)
Nu skall jag fixa till mig för en tur in till staden (i en v70)köpa lite julklappar och sedan gå ock äta en god middag. Ikväll går vi ock lyssnar på " Refreshmens" ett band som spelar mycke 70-80 tals musik med mycke Rocka Billy stuk.
Det är riktigt kul att släppa loss lite.

Ha en riktigt fin Fredag och trevlig Helg
Gunilla

Njut i din trädgård sa...

Häftigt med Rocka Billy stuk! Kul! Hoppas ni får det trevligt!

Tänk om det var MIN bil! Men det är det inte! Jag är bara en beundrare på "läktarn"!

OF SPRING AND SUMMER sa...

Gillar din bloggtitel! Tycker det är härligt att du har en passion för den gamla Porschen!! Ha det bra.

Alen Trädgård sa...

Ja, det är ju inte dåligt för din man att bli jämförd med en Porshe hehe. Jag kan inte påstå annars att jag hyser någon speciell vurm för sportbilar men jag gillar att köra fort men inte att åka med:) Eftersom jag dock inte har någon sportbil och laglydig som jag är blir det ju inga högre farter på dessa vägar:) Kul ändå med din blogg, att du helt "plötsligt" hoppar från blommor till bilar, sånt gillar jag kanske för att jag själv är lite "hoppig":) Ha det gott o hälsa Porshen/maken:))

Anja sa...

Läckra bilbilder, men eldfatet tar priset....tillhör dem med bristande allmänbildning, nämligen körkortslös bilnovis./Anja

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!