torsdag 10 december 2009

VÅGA VÄGRA JULSTRESSA!


Sedan 5 år tillbaka har det varit ett motto jag och min familj starkt har anammat.

Det går!

Om vi julhandlar? Den frågan får jag ofta så här innan jul. Julhandeln är för många förknippat med en stor skopa stress. Nej, vi julhandlar inte. Inte i den bemärkelse att vi går ut bland affärer med en lista på julklappar som måste inhandlas, julpynt som måste ordnas och så vidare. Vi inhandlar saker lite då och då när vi hittar något vi gillar under hela hösten.

Om vi skickar julkort?Vissa blir extremt stressade av detta inbillade måste. Jag tycker väldigt mycket om att få julkort som jag gärna hänger upp som julpynt. Därför vill jag också gärna skicka. Ibland hinner vi, men det är bara förknippat med tid över och mys, inget måste. Ibland gör vi avancerade julkort med fotografier och dyl, ibland enklare kort och ibland ett foto per email och ibland inget alls.


Bakar vi? Pepparkakor brukar vi baka någon gång/några gånger innan lucia. Vi gör ingen egen deg, men vi gillar dem. Särskilt med Cambozolakräm (Cambozola ihoprörd med grädde). Lussebullar, jo det gör vi som oftast. Men dem köpta längderna med mandelmassa är ju fantastiska. Nu har säkert någon läsare börjat rynka på näsan. Men så är det här, vi köper oss fria om vi inte hinner med. *ler* Förra året blev det härliga lussebullar. Läs mer här. I år... jag vet inte...


Om vi slår in paketen? Ja det där med paketinslagning är lite lustigt. Många har en bild av julklappar på borden, papper och snören, julrim, lite julmusik i bakgrunden. He he men för många blir det under sena danföredoppardan-natten. Var är saxen???? Köpte jag ingen tejp??? T'änk förr när man överallt fick ett fint litet paket färdigt i butiken. Dem butiksinnehavarna finns kvar, visst, men bara några stycken. Alltför ofta trängs vi vid något inslagningsbord. Julmys - nix. Fast någon julmusik finns säkert i bakgrunden. Fast den är man mest bara irriterad på. Även på svetten under täckjackan. Vi slår in paketen, några stycken lite då och då. Julrimmen gör vi bara om vi hinner med som en kul grej På självaste julafton har det hänt att vi har skrivit julrim på etiketter som vi knytit fast på paketen. Superkul när det råkar bli fel. Har hänt!
Maten då, har vi inga måsten där heller? Vi har knytis på julafton, så gästerna tar med några favoriter, och det har blivit tradition i det så det är inte så många beslut som behöver fattas. Vi kokar julskinkan, rullar köttbullarna, fixar godis och glöggbord och ja nu börjar ni väl kunna det här - vi gör det vi hinner med. Paketen är främst till barnen och dem älskar ju att riva bort pappret!


Gran - absolut, vi har inte firat en jul utan gran. Men hur granen har sett ut tåls att diskutera! Ett år gick foten sönder så den fick stå i en hink lutad mot väggen. Ett år valde vi den tätataste finaste "Disney gran" ni kan tänka er. Men inte såg vi att den liksom svängde från mitten av stammen så hur vi än ställde den så var den extremt sned. Självklart kunde den inte stå själv, så det fick bli väggen igen. Ett annat år missade vi det här med vatten. Rätt så tanig, men så länge vi inte rörde den så satt dem flesta barren kvar till julaftonskvällen i alla fall. Klädseln är kulor sedan gammalt. Den är väldigt pyntad första metern. Sedan brukar jag försöka flytta litegrand uppåt om jag får barnens tillstånd.

Julpynt - jag tycker bäst om adventspyntet. Men lite tomtar får komma upp ur lådan på dan före doppardan. Blommor har vi i överflöd däremot!

Här har mina söner planerat att överraska tomten med lite glass till gröten. Och kan ni tänka er, på julaftonsmorgon var allt uppätet och så hade han lämnat paket i strumporna. Jultomten är bäst! Det är klart vi ordnar lite gott för honom i år - det har barnen koll på! Risgrynsgröten, hmm den köper vi färdig i en sån där korv. Nu gråter kanske någon plikttrogen julpyntsarrangör. Men jag slår ett slag för - våga vägra julstressa! *ler*

Jag har säkert glömt nåt måste - skönt! Nu önskar jag er alla lycka till i julstök och julbök!

Kramarna är väl ändå viktigast!

7 kommentarer:

Home No.1 sa...

Hej och tack för titten=)

Di jul låter ungefär som min inte så himla noga med allt det viktigaste är ändock barnklapparna och kramarna och MÖTET med människorna runt dig!
ha en toppenfin jul och jag önskar mig lite snö gör inte du?

Kram Annica.

Anonym sa...

Åh vad härligt att läsa!! Själv försöker jag celebrera istället för att stressa. Fixa julklappar redan under hösten, pynta andra halven av November. Så jag har tid att njuta av advent :) Det brukar funka rättså bra!

HelenJ sa...

Vi är nog lite lika där. Stressar inför julen gör jag aldrig. Julklappar brukar jag samla på mig under hela året, jag städar inte före utan efter julen, har ganska lite pynt som bortsett från ljusstakarna inte kommer fram förrän på lillejulafton, julgodis och bak blir det bara om jag har lust, och knytis till julbordet har vi också haft i många år. De flesta jular har jag renoverat huset (det är ju bara på vintern man har tid) så vissa år har vi fått klara oss utan gran, men det går det med.
Det bästa med julen är att man får tid med varandra och tid att umgås - det andra är faktiskt inte så viktigt!

Jord under naglarna sa...

Det låter ungefär som hos oss. Mitt stora intresse är att baka så att jag bakar eget saffransbröd är inget konstigt.
Det knäppa med mig är att jag ibland stressar i oktober eller november för att slippa stressa närmare jul när jag bara vill mysa.
Är det inte så att vi numera julstressar mindre överlag än förr? Eller är det så att det stressas mer över huvudtaget i livet så att det märks mindre?

Alen Trädgård sa...

Jag tar visserligen fram ALLT julpynt till 1:a advent förutom julgranen (plast) den tar jag fram ca 1 - 2 veckor innan julafton. Däremot stressar inte jag heller jag köper mycket färdigt, bakar aldrig och julklappar är inte heller så där många att köpa. Vet ju ofta i förväg vad man ska köpa. Huvudsaken är att vara med nära och kära. Fast jag är oerhört förtjust i julklappar eller presenter i alla former det måste jag ju i ärlighetens namn erkänna:) det behöver inte vara värdefulla saker men helst många paket:) Ja, jag vet att jag är motsägesefull och barnslig men så´n
är jag:))

Lotta 8`) sa...

Trevligt inlägg med rolig och bra text :) Julgran i spann... hihi.. :) Jo, vi tar allt julen med måtta :) ingen stress här inte och jag har bara tre julklappar kvar och de fixas på lördag. I helgen skall det bakas och grejas och julgranen skall in till Lucia.

Vi rimmar också på lilljulafton, äter lite julmat och myser, tv får gärna vara på med uppesittarkväll i bakgrunden och veta att man är ledig i flera dagar - härligt :) Ha det gott, =)

LillaFlisan sa...

Det låter verkligen som en helt rätt och sund inställning!

Jul ska vara gemenskap och glädje!
Inte stress och måsten!

Härliga bilder.....

Kram

Flisan

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!