onsdag 12 maj 2010

Vad planterar du just nu?

Jag är så nyfiken på vad ni planterar just nu? Äntligen har vi fått lite värme och SOL!

MasterGarden har mycket att göra och vi jobbar med anläggning på många platser med många olika sorters planteringar. Jag arbetar med trädgårdar hela dagarna, men när jag kommer hem lägger jag nästan all min lediga tid till att njuta i min trädgård med familjen.

Privat har jag preparerat för att sätta Prakthäggmispel mot tomtgränsen mot en av grannarna. Just nu står några syrénbuskar osymmetriskt placerade mot gränsen och jag tänkte sätta prakthäggmispeln som en vägg bakom buskarna. På så vis får jag blomning under hela våren och försommaren.
  • Amelanchier lamarckii fk Ultuna E

Jag påbörjade en ny rabatt i höstas. Den består av Rödbladig alunrot, en japansk dvärgpil som tyvärr gått hädan. Jag flyttade några amerikanska blåbär som har fått en plats i bakkant i denna rabatt och nu ska jag plantera dahliaknölar. Vita och brandgula.

Dahlia äts inte upp av rådjuren, ger praktfull och lååång blomning och finns i många olika färger och former. Dem är mycket frostkänsliga så fort upp med lökarna så fort man tror det är tid för första frostnatten på hösten. Vissa säger att dem är lättskötta, jag tycker att dem kräver mycket skötsel och jag har liksom samlat kraft inför detta.

Man kan ge dahliaknölarna försprång genom att plantera knölarna i krukor som placeras varmt och ljust. Lite fukt i krukan men sedan får den stå. Vattna som vanligt när dem gröna skotten utvecklas. När plantan börjat växa är det lämpligt att börja gödselvattna med tex. blomstra.

  • 'Gallery Art Fair', vit

ca 40 cm hög (placerar jag i framkant)
  • 'Peace Pact', vit

ca 120 cm hög (placerar jag längst bak)
  • 'Puerto Rico' * 2

ca 90 cm hög (placerar jag lite i mitten någonstans)

bilderna är från dahlia.net

Nu kan man börja placera krukorna utomhus men med skydd för vind och mycket sol. In med krukorna på natten för det finns än risk för frost...

När det är dags för plantering i rabatten tänker jag gräva upp jorden ordentligt och luckra upp jorden med barkmull. Jag kommer att täcka med kogödsel när plantorna är i jorden. Jag som bor i Stockholm kommer att plantera ut knölarna i juni.

När det väl börjat blomma ska jag försöka hålla efter genom att plocka bort överblommat. Dahliorna vill ha mycket vatten. Lättskött? Nja, inte i mitt mått.

Vad planterar du just nu?

25 kommentarer:

Anja sa...

Lyckliga dig med sol och värme....det är något helt annat här...
Just nu sätter jag inte ut näsan - än mindre planterar något!/Anja

Annika Christensen sa...

Va värme och sol?
Det har inte vi.
Jag planterar ingeting just nu..
Gödslar gräsmattan i ösregn.
JHo förresten planerar ju tomater för fullt.
Jag kommer att ha lite tröst för der som inte kan komma på lördag.
ha det gott själv
Annika

bikim sa...

they are just gorgeous!
night night!
rosa

Andreas sa...

Just nu har jag planterat lite tomatplantor i växthuset.
En passiflora som eventuellt skall bli ett test om den kan klara vintern. Skall plantera om alla mina stora passionsblommor till nya krukor.
Några nya olivträd. mm

Har faktiskt satt en vit dahlia knöl som jag skall följa med spänning på hur den kommer att utvecklas. Har aldrig haft dahlior tidigare tycker doch att dom verkar riktigt fina på bilder jag sett. Skall bli ca 1 meter hög.

Galtholmen sa...

Sol o värme???? Här har det då inte kommit någon sådan ännu. I går var här 5 grader o snöblandat ösregn. Springer som en tätting mellan växthuset o varmare domäner med mina plantor.
Plantera? Ja, jag har nog inte tänkt plantera något speciellt. Däremot har jag köpt en massa fröer som jag tänkte skulle bli vackra perenner i rabatten som jag håller på o gräver ren från ogräs o annat:D. Bland annat ängssalvia, jättevallmo o en massa olika aklejor.
Kram/
Ulrika

Marit -Tusenfryd sa...

Hei!

Så fin blogg du har:)
Jeg har lest litt nedover her nå og tenker at her vil jeg gjerne komme innom igjen.

Dahlia eller georginer som jeg foretrekker å kalle dem har jeg hatt i mange, mange år og jeg er en stor fan av disse plantene. De er perfekte for den som liker å plukke blomster til buketter. De er som erteblomstene, jo mer du plukker jo fler blomster får du:)
Og de er lettstellte når de bare kommer i jorden og får litt støtte hvis man bor på et vindutsatt sted. De trenger bare litt sol, god jord og en skvett vann om det blir tørt.
Frost tåler de dårlig, det er nok så, men det er bare bladverket og blomstene som ryker i den første frosten. Knollene tåler en del mer.. Jeg har opplevd at gjenglemte knoller har overlevd vinteren i hagen, spirt og blomstret året etter. Men ikke i år så klart, for etter denne vinteren hadde de ikke klart seg ute.
Nå er georginene mine drevet inne og i full gang med herdingen, og snart skal de plantes i beddene. Jeg pleier å få den første blomsten allerede først i juni, så får vi se hvordan det blir med den saken i år.

Emma sa...

**Hejsan,jag är en ny bloggläsare här hos dig, jag måste hålla med att jag tycker inte att dahliorna är lätt skötta.Men jag kommer säkert att sätta minst en i vår trädgård.
Nu ska jag kolla igenom dig fina blogg, finns ju lite att läsa, ha det fint, kramen/Emma**

gittan sa...

Jag planterar inte något just nu. Men jag skulle vilja ha uppehållsväder så att jag kan få ner fröna i grönsakslandet i helgen! Amerikanska blåbär är jag intresserad av - jag älskar blåbär(och alal andra bär) Men hur är det med dem, smakar de som våra vanliga? Vet inte hur många gånger jag stått med två plantor (olika då) i händerna på plantskolan och velat om jag ska eller om jag ska låta bli. Nu var jag där igår igen i tanken =) Du som vet kan kanske vara till hjälp ;P Ha en fin helg / gittan

Alen Trädgård sa...

Hör kanske till de som tycker att Dahlior är lättskötta men det kan bero på att jag inte gräver upp knölarna på hösten:) Jag lyfter bara upp krukorna som är nergrävda. Alla dahlior är planterade i var sin 3 liters kruka den planteras sedan ner där jag vill ha den och efter första nattfrosten eller när blommorna ser lite hängiga ut lyfter jag in krukan till frostfri förvaringsplats, klipper av all blast och gör ingenting förrän till våren då jag delar knölen i 2 delar och planterar om i var sin kruka. På så sätt slipper jag att hålla på att torka knölar och hålla reda på namnetiketter som faller av, för det finns alltid en stabil etikett i krukan. Ett tips från mig bara för dahlior är underbara och det kommer att bli så vackert i din rabatt;) Ha det gott/Monne

Ninne sa...

Här planteras inget o inte sås det ngt heller. Regn o kallt. Gott att ngn iaf kan njuta i våren. Passa på för vem vet hur länge det funkar
Kram Ninne

Sophia Callmer sa...

Här var storm, skyfall och +4° i går, tänker så i grönsakslandet i dag. Allt det frösådda får stå kvar i krukorna i glasgången ( är som ett kallväxthus). Här i Skåne är vår SEN och väldigt kall, så det är bra aatt vänta ett tag till. ha en skön helg/Sophia

Ingelapingela sa...

Hej!

Det är er väl unt med fint väder ni fick ju vänta lite längre på våren och att växtligheten skulle komma igång. Tror nog att det är vi som har fått den sämre varianten nu. Ingen sol, igår regnade de av skyfallsorten och haglade. Så, det är blött ute men dotra och jag har precis kommit hem efter en entimmars rask promenad. Så direkt kallt är det inte mer rått.

NJUT för oss också Ingela i Åhus

HelenJ sa...

Jag hinner inte plantera så mycket, har massor med växter som står i krukor och väntar (och tar tid att vattna - jag vet...)
Men förra veckan satte jag en rödbjörk, Betula pubescens 'Rubra', vid dammen. Med den kritvita stammen och de röda bladen kommer den att bli urläcker!
(Kom precis på att jag nog borde peta ner mina dahlior i krukor. Lika bra att gå ut med en gång i kylan och rusket...)
Ha det bra
/Helen

Dreams of Clematis sa...

Jag har just satt ut mina förodlade broccoli och purjolök i odlingsbäddarna under fönster för att hålla värmen.

Önskar jag vågade mej på Dahlior men det får väl bli när jag kan detta med trädgård.
Detta är ju mitt första år med egen trädgård.

Kram Len

Charlotte sa...

Någon sol och värme har vi inte här i alla fall. I dag har det t o m regnat. Men sånt behövs ju också... :-) Planterar inte så mycket utomhus just nu. Pysslar desto mer i växthuset. Däremot står jag i startgroparna för de nya projekten ute. Angående dahlior, så upplever jag dom faktiskt som lättskötta, väldigt lättskötta faktiskt. Brukar driva upp dem i växthuset för tidigare blomning. Det enda riktiga problemet jag har med dom är att tvestjärtarna gillar dem lite för mycket.....

Önskar dig en skön helg!
/Charlotte

Anette sa...

Åh, har du fått värme och sol..........skicka gärna hit lite!! Bara kallt och regn och dimma.
Men idag ska jag plantera en klängros vid vår nya entré. En Penny Lane blev det. Så ska jag göra i ordning lite krukor med mina självsådda sommarblommor. Fast ännu får de stå kvar i växthuset ett tag.

Ha en fin helg. /Anette

Dona blogg sa...

Mmm vill också ha sol & värme...
Jag ska med se till att få dahlia lökarna i jorden. Tror det får bli i flera stora krukor i år.

/Pernilla

Glädjekällan sa...

Längtar också efter sol och värme!
Idag har vi haft en fin dag. Både lunch och middag ( grillning) ute.
Dalior har jag sneglat på men ännu inte fallit för - men tids nog ;-)
Fortsatt trevlig helg
Birgitta

Lilliputput sa...

Igår hade vi det jätte varmt, 25Grader så jag har tagit hand om kökslandet, sått lite Rädisor och Rödbetor, planterat ut mina chilliplantor och basilikan, etc.
Idag ska Läkevänderot få sin plats och jag ska så lite till:Harsvans 'Bunny Tails'; Rosenskära Psyche White Picotee; Ringblomma 'Pink Surprise'; Läkemalva (bara för att testa); Vallm, Blomsterlin 'Charmer Mixutre' och Riddarsporre 'The Pinks'. Nästa år hoppas jag att jag har en riktig trädgård och då har jag (förhoppningsvis) ochså nånting som blommar.
Kram Kram
Lilliputput

~~♥ Sanna ♥~~ sa...

Halloj!
Jag har planterat en skogsklematis...igen...den jag planterade i höstas dog! Samt vita höstanemoner.
Vill plantera ännu mer men jag måste stilla mig! :D
Må så gott!

Poppins sa...

Jag måste erkänna att jag inte planterar något alls för tillfället. Vädret här i Skåne är uruselt, det är kallt och regnigt... Men jag köpte en luktpion Sarah Bernhard idag så den ska i jorden snart.

Madame C sa...

Vilket härligt jobb du måste ha. Jag avundas dig. Själv tillhör jag dem som tycker dahlior är lättskötta. Brukar förkultivera några och gräva ner andra direkt, i början av maj. Det brukar bli bra.
Ha det gott,
Charlotta

Almbyboden sa...

Hej! Kul att du besökt min blogg. Ja, jag har stängt butiken men jobbar bara extra f n i ett café och inredningsbutik. Håller också på med trädgårdar och design samt sömnad så jag har valt att stänga mitt ställe för att hinna leva lite också. Ha det gott! Marie

Monica sa...

Jag gillar oxå Dahlian och har några sorter. De står på tillväxt i växthuset och det är väl bara att börja vänja dem vid utelivet ...
Tjingeling
Monica

Jord under naglarna sa...

Jag har planterat tillsammans med sexåringen i hennes egna rabatt som är ny för i år. Det blev bara sådant som vi kunde flytta från andra ställen i trädgården, smultron, prästkrage och kärleksört bland annat. Det andra väntar vi med tills nattemperaturen inte känns lika osäker.

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!