fredag 17 september 2010

Min lönn är fri!


En japansk blodlönn, Acer palmatum 'Bloodgood' i kruka ville jag prova för två år sedan. Den har mått utmärkt i krukan (Lindesberg, en sådan som isolerar mot kyla och värme) så egentligen hade den kanske inte behövt flyttas. Men när jag nu ändå skulle plantera björnbär, klematis, hallon och skuggröna så kunde jag ju lika gärna ge mig på lönnen också.


Jag fick bara känslan av att den ville ut i det fria. Här står den alltså i kruka uppe på altanen.

Munkrenfanan fick helt enkelt tacka för sig. Säkert till mångas protester, det är en himla bra medicinalväxt och den är kraftig och tät, men just det där gula är inte alls min grej. Jag har alltid rakat av blommorna på den för att slippa se det gula, men nu fick den helt enkelt ge vika för lönnen.


Denna lönn, som är en mycket populär sort, blir ca 2 m hög och 2 m bred. Den är vackert svartröd hela sommaren och på hösten blir den lite rödare.

Se så häftigt den glöder i solen. Varför jag ville placera den precis här vid altanen, är för att i den stora framtiden vill vi bredda altanen, men jag vill ändå ha den nästan på altanen där solens kvällsstrålar når fram och så får jag njuta av den både från bordet på altanen där vi så ofta äter middag när vi är ute samt även inifrån köksbordet.


Helt slut blev jag av att gräva i sprängsten så inte blev det något med dem andra plantorna. Nu vill jag flytta en och annan rödbladig alunrot och sätta här hos lönnen... Känner ni igen er?
Jag kan ju trösta mig med att jag nog njuter som mest när jag får jobba i trädgården så det här grävandet lär ju aldrig få ett slut.


15 kommentarer:

Åsa! sa...

Tack för kommentaren på min blogg!

Det kommer att bli jättefint med lönnen. En sort jag har beundrat, men jag tror inte den skulle trivas här hos mig i den sandiga kalkrika jorden.

Önskar dig en fin helg!

Gunilla sa...

Vilken fin lönn den skulle jag hemskt gärna ha hos mig men jag tror att den inte är härdig i zon 5
Jag gillar att flytta växter ochså för ibland växer de ju så himla mycket så att de blir förstora.

Sten har jag i jorden ochså det är så himla jobbigt när jag kommit ner en bit så dyker det uppp en bamse sten så att spett och hävstång behövs. Det enda positiva med stora stenar är att planteringsgropen blir lagom direkt.

Ha en fin helg
Kramen/Gunilla

Ruben sa...

Bra placering av lönnen! Vad du kommer att njuta av kvällssolen nästa år!!!
Ha det gott!
/Ruben

Anja sa...

Yes! DEN har jag! Den är 15 år och uppstammad med flätad stam!
Jag kan verkligen säga att den är makalöst vacker!
Det var väl skönt att din får vara fri - ordet "fri" får mitt hjärta att skälva....!/Anja

Marie//Tekla Maräng sa...

Vilken härlig lönn. Smart att plantera den så du kan njuta utav den både ute och inne.
Trevlig helg:)

Alen Trädgård sa...

Lönn är ett av mina favoritträd/buskar;) Din ser väldigt vacker ut. Ha en trevlig helg/Monne

♥Min Eden♥ sa...

Ska bli intressant att se om den överlever vintern..håll oss underrättade :) Isåfall om den övervintrar blir det nog att skaffe en stycken sådan!!

Monica sa...

Provade att ha en sån vacker lönn i kruka...den klarade dessvärre inte vintern. Ska skaffa en "fri" lönn jag med. Måste bara fundera ut någon bra plats och invänta våren :)
Tjingeling
Monica

Annika Christensen sa...

Tror att den lönnen är jätteglad!
Bra att ha i kurka några år men sedan vill du nog ha lite mer plats.
jag längtar efter spaden just nu.
Här har det bara blivit den lilla hittills. Kön är lång kan säga..
Alla vill ner innan vintern.
Jag har kryddor i min Lindesberg som jag sätter frostfritt då kan jag skörda kryddor nästan hela vinern.
Ha en skön helg
Annika

Charlotte sa...

De japanska lönnarna är bara för fina.... Blir ju jättebra att ha den där vid altanen..... Finss... det ena leder ALLTID på nåt sätt till det andra.... Egentligen är det farligt att börja plantera något... för det kan få sådan följder... Men kul är det ju......

Lycka till med grävandet!
Kram Charlotte

Sofie B-C sa...

Hej, vad roligt att hitta hit -via vår gemensamma bloggvän Sophie. Vilken underbar trädgård du har! Din entusiasm smittar av sig, den ger mig den där lilla nödvändiga puffen att själv gå ut och ta vara på de fina höstdagarna! Tack för din fina kommentar tidigare!

Sofie B-C sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
NinaVästerplana sa...

Vilken vacker lönn! Såklart du vill ha den nära ;-)
Hoppas du får en riktigt gôrgo helg
Nina

Mia sa...

Det hördes ut som en bra kruka, såna har jag inte sett här. Har kanske inte sett efter gott nog. Men en sån lönn har jag sett, många gånger, och vill ha, dom är ju så himla stiliga så att den hamnar på terassen utanför köksfönstret förstår jag. Den har dog aldrig blivit med hem, ibland upp i vagnen och så tillbaka med den. Jag tror helt enkelt inte den överlever mitt klimat. Hade jag bott i lite varmare område hade den och en bambus varit det första på min lista.
Njut trädgårdshelgen :)

Anonym sa...

Nice brief and this post helped me alot in my college assignement. Say thank you you for your information.

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!