Det är klart att jag kan skriva ett inlägg om hur man kan tänka när man vill planera sin trädgård! Bara roligt att DU frågar. *ler*
Några punkter man kan använda som verktyg. Nu finns det extremt många därute som gör det här utan att tänka, det liksom faller sig naturligt. Men vissa tycker att detta bara är jobbigt! Vi kan inte vara bäst på allt. NJUT I DIN TRÄDGÅRD. Alla har vi olika behov och intressen. Men kunskap har inte med saken att göra - kunskap kommer om intresset finns.
Nummer ett ABSOLUT VIKTIGAST
- UTGÅ IFRÅN DIG SJÄLV, vad vill du och den/dem du bor med? Hitta lugnet. NJUT I DIN TRÄDGÅRD.
- Utgå ifrån huset, trädgården och omgivningen för att hitta en struktur. Här kan man gå bet, bli osäker och tappa lusten. Jamen då ska man absolut ringa en trädgårdsdesigner. Lite idéer för struktur och huvudväxter kostar ju inte mycket pengar. Men annars är det bara att fortsätta att planera. Fatta penna och papper.
- Ställ några frågor till dig själv.
- Vad ska jag använda trädgården till? Den här frågan brukar leda till en naturlig rumsindelning av din trädgård.
Vill jag ha mycket lekyta, bollspel, gungor?
Vill jag ha mycket rabatter?
Vill jag kunna sola och bada?
Vill jag kunna känna, smaka, dofta, lyssna?
Vill jag ha flera sittplatser?
Vill jag kunna kombinera många användningsområden?
Planering -Det är lite synd om allt blommar och är som vackrast när du brukar vara bortrest. Tänk på att välja växter som är som vackrast när du är hemma.
- Vilka förutsättningar gäller?
Jorden - är den lerig, sandig?
Vatten - samlas det mycket vatten?
Marken - vad är det för jorddjup, finns det berg?
Tomten - är det naturtomt, eller är det en nyanlagd tomt?
Växterna - vad finns det redan på tomten och vad trivs hos mig?
Det kan bli kostsamt att inhandla växter utan en plan. Växter som inte klarar sig eller som man vill byta ut för att det inte blev så lyckat. En idéskiss är ofta ekonomiskt fördelaktigt istället för att sporadiskt gå och plocka på plantskolan.
Hur gör jag en budget?
Går det att ta fram en kostnadskalkyl?
Jag kanske vill lägga upp det i flera projekt?Hur håller jag ner kostnaderna?
- Vilka färger tycker jag om?
Det är inte alltid så enkelt och självklart vilken färg man skall välja. Det är en del man kan tänka på för att uppnå ett bra resultat.
Färger gör sig olika i olika ljus. Till exempel så är rosa oerhört effektfullt i skugga, men kan nästan bli osynligt i starkt ljus. Vitt gör sig också bra i skugga. Vill man välja en "vit rabatt" bör man dock tänka på att bara vitt kan också bli "osynligt" och det finns lite knep för att framhäva det vita, t.ex. att kombinera vita växter med gråbladiga växter. Grått framhäver nämligen vitt.
I halvskugga gör sig blått och pastell bra.
Rött och gult är fantastiskt i solljus och rödbladiga växter är oerhört effektfullt när solen ligger på!
- Vilken stil eller stämning vill jag ha i min trädgård?
Stilerna är många och det är inte alltid så lätt att veta vad man vill ha för stil. - Utgå främst ifrån dig själv. Sök inspiration och arbeta utifrån omgivning och hus. - Våga blanda stiler, men dela upp stilerna i olika rum i trädgården.
Stämningen Vad är vackert från huset? Det är vanligt att man planerar när man står i sin trädgård och ser sig omkring. Glöm inte att gå in i huset, ställ dig där du brukar stå och titta, vid köksfönstret eller kanske i sovrumsfönstret. Där ögat hamnar kan man lägga mycket energi, gärna med året runt effekt och med lite dofter som lockar dig ut i trädgården när du öppnar fönstret.
- Vilken effekt vill jag åstadkomma?
Känslan -Vill du höra något? Rasslande löv, humlor som surrar, vatten som porlar. - Vill du kunna smaka på dina växter, söta hallon, ljuva smultron, krispiga krusbär, syrliga vinbär, eller örter i mängder för att variera grillmenyn? -Vill du njuta av att känna på dina växter, en kruka med lammöron vid din favoritplats får dig kanske att slappna av. -Vill du hänföras av ljuva dofter hemma hos dig? Schersmin, kaprifol, citronmeliss, lavendel, äppelblom.
"Året runt effekten" -Fokusera på entréer och uteplatser. Perenner med vackra fröställningar, kanske kärleksört eller varför inte vidjehortensia - de är även vackra om vintern. Prydnas-gräs som svajar lugnande harmoniserar med dem flesta växter och är även vacker om vintern. Bambu, fantastisk grön året runt. Vackra former, buxbom, idegran, liguster. -Växter som har röda stammar om vintern lyser upp och välkomnar.
- Vilka problem vill jag komma till rätt med?
Problem som jag vill komma ifrån kan vara;
- snöskottning på konstigt underlag
- för skuggigt
- för blött
- för soligt
- för tråkigt...
- HUR MYCKET TID ÄR JAG BEREDD ATT LÄGGA NER?
Viktigt att tänka på är hur mycket tid du är beredd att lägga ner vid förändringsprocessen samt hur mycket tid du är beredd att lägga ner på underhållet. Var ärlig mot dig själv! EN TRÄDGÅRD ÄR TILL FÖR ATT NJUTA I INTE FÖR ATT BLI STRESSAD AV. Hellre en blomma som gör dig glad än hundra som stressar dig.
Nedan har vi ett exempel på personer som älskar naturen men finner ingen inspiration och har tröttnat på sin tomt. Målet var kanske en prunkande perennrabatt, men inget blev av... Med lite hjälp och nya idéer gjorde vi tillsammans om entréen till en mer lättskött entre.
