onsdag 13 januari 2010

Årets perenn 2010


1997 valde Perenna gruppen ut en perenn med utmärkelsen "Årets perenn".
Det blev Stäppsalvia, Salvia nemorosa. Denna perenn är fantastisk. Den lockar bin och fjärilar, den är ståtlig i sin ensamhet, i krukan eller i mängder som häck eller spridda i en rabatt. Den ger oss ett stort färgurval (lila, blåa, vita, lilarosa) och jag tycker den passar i många olika slags samplanteringar med sin höjd om cirka 30 till 40 cm men jag drömmer förstås om en äng med bara stäppsalvia i olika nyanser. Stäppsalvian användar jag ofta när jag planerar och anlägger i trädgårdar. Som en kant till bambu valde jag vit stäppsalvia hos en kund (se ovan). Stäppsalvian vill ha sol, väldränerat och klarar torka mycket bra.

1998 Röd Solhatt, Echinacea purpurea, 'Magnus'
En mycket popolär blomma, känd för sin starkt rosaröda färg. Den är ståtlig i rabatten med sina 100 cm och den blommar från juli och man kan njuta av den hela augusti. Härligt när man kan njuta länge!

1999 Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis.

Jag håller den kär. Många väljer bort den för dem små gula blommornas skull, men bladverket är otroligt tacksamt att jobba med. Den fyller ut och bjuder på en härligt friskt nästan limegrön färg. Den fulländar min gula rabatt bland rosorna som inte alltid är så frodiga nertill. Men den gör även ett fantastiskt jobb i min vita rabatt, och då brukar jag faktiskt klippa bort blommorna. Den fyller ut och gömmer vissen vallmo och ledsna riddarsporrar. Man kan lita på den hela säsongen nästan. För att inte tala om hur trevlig den är i en vas i sällskap eller ensam.

2000 Kärleksört, Sedum telephium 'Matrona'
Kärleksört är för mig lite som jättedaggkåpan, den ger perennrabatten en bra struktur. Min favorit är nog den klassiska 'Herbstfreude'. Den blommar sent på sommaren och långt in på hösten. Den har en fantastisk egenskap, den håller sin struktur över vintern och fångar snön underbart som små vita hattar. Den är jättefin i vasen där den håller sig hur länge som helst. Den trivs precis överallt, skuggigt som soligt och är inte alls särskilt kräsen. Klarar till och med torka ganska bra. Mycket lätta att föröka genom att hålla kvar blommorna i vasen, byt vatten ibland och låt stå tills våren kallar på plantering.



Kämpar bra mot frost och kyla


2001 Ulleternell, Anaphalis triplinervis
Måste upprepa mig igen, denna står inte ut på något sätt, men den skapar det där helhetsresultatet som man många gånger saknar. Plantorna blir cirka 40 cm höga och skapar jättefina kjolar bland andra lite högre perenner och rosor.

2002 Blodnäva, Geranium sanguineum 'Max frei'
En perenn som täcker marken fint med sina 15 cm färggranna blommor i juni-juli. Men bladverket är jätte fint så denna växt fungerar utmärkt som en kant till en rabatt eller vid en mur eller liknande. På hösten övergår bladverket till en fantastisk eldig röd nyans.

2003 Rödbladig alunrot, Heuchera Micranta

Denna har jag varit förtjust i ett tag, men förra året blev jag nästan lite knäppt kär i den. Dem sirliga vita höga blommorna och dem fantastiskt mörkt vinröda bladen som hos mig lägger sig på buxbomen och framför klätterrosen 'New Dawn' och numera även lite varstans faktiskt eftersom jag hade massor i krukor som jag bara tillfälligt planterat över vintern. Några fick stå kvar i vinterkrukorna.



2004 Sköldpaddsört, Chelone obliqua
blommar samtidigt som kärleksörten, sensommar och höst alltså. Säkert utvald mycket på grund av bladverket som är mörk grönt och mycket vackert. Sköldpaddsörten står stadigt och ger fin struktur till rabatten. En fin snittblomma den också.

2005 Stjärnflocka, Astrantia major
Jaa, jag tycker mycket om denna perenn och den är mycket värdig sin utmärkelse. Mina står tillsammans med kärleksörten och dem kompletterar varandra till max. Stjärnflockan är en fantastisk sommarperenn. Ursöta blommor som är fantastiska i sommarbuketten. Den kan börja blomma i juni och stå sig hela sommaren. Jag tycker mycket om att fotografera just stjärnflockan. Bör kanske nämnas att den blir ganska hög, upp till 70 cm kan den bli. Den trivs i sol till halvskugga. Det finns mörk violetta, ljus rosa, krämfärgade och många nyanser däremellan.


2006 Kransveronika, Veronicastrum virginicum
Jag som tycker mycket om lupiner, stäppsalvia och syrenbudleja har inte denna. Lite förvånande för den är ju mycket läcker. Otroligt härligt bladverk som påminner lite om lupinens, blommorna är små och tättsittande på as, liknande syrenbuddlejans, stjälkarna är stadiga och växer rakt upp såsom stäppsalvians. Den är lättodlad och kan stå länge på sin växtplats, den är inte så kräsen men trivs bäst i sol till halvskugga. Kransveronikan ger oss flera färgval, jag dras nog till den vita.

2007 Jättetåtel, Molinia arundinacea
Denna perenn är så ståtlig. Jag skulle vilja likna den vid en vattenspridare. Den kommer i sin fullaste prakt på sensommaren och är en tillgång även under vintertid. Vill man lägga till jättetåteln till sin trädgård ska man noga se så att man får rätt sort. Dem kan skilja mycket på höjd, växtsätt, och utseende på vipporna.

2008 Vit fläcklungört, Pulmonaria officinalis 'Sissinghurst white'
Vill stå i sol till halvskugga, en marktäckare som inte blir högre än 30 cm och som blommar med vita blommor tidigt från april till maj. Det är en doldis för många och för mig med.

2009 Gullnattljus, Oenothera fruticosa
Gult är en het färg i trädgårdssammanhang! Het för att den just nu är lite trendig, het för att det skapar så många känslor, vissa riktigt avskyr det gula medans andra verkligen föredrar färgen. Blommar hela säsongen och länge. Jag hör till dem som föredrar gult. Jag uppskattar mycket min gula rabatt vid entrén. Jag var nära att plantera gullnattljus 2009 just i min gula rabatt, men plötsligt ångrade jag mig. Vi får se hur det blir 2010.

2010 Koreansk plymspirea
En senblommande perenn såsom så många andra av ovanstående. Den är fin, jag har den under min hägg tillsammans med andra plymspireor. Den ska helst inte flyttas på så mycket, men annars är den inte så kräsen, trivs i både sol och skugga. Den blir ca 30 cm och ger fantastiska vita vippor på vinröda stjälkar och friskt tätt grönt bladverk.

Perenn = flerårig örtartad växt
En perenn börjar om på nytt varje vår. Vissa perenner behåller sina gröna blad över vintrarna, andra vissnar ner. En perenn kan planteras vår, sommar och höst. Perenner behöver vatten och näring, sol eller skugga är det lite olika med.

Ett tack till Perenna gruppen för dessa utmärkelser.

6 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Hej!
Kommer ihåg alla dessa växte men jag har förträngt att åren gott så fort. Allt känns som om det var förra året liksom....
Kul att visa alla tycke jag.
Nej det är inte Stockholm men jag kommer till trägårdsmässan man då blir det inte den föreläsningen utan om Lisa boken.
Jag blir nästan generad när alla skriver så fint. Nu blev jag plöstlig nervös och tänker vad skall jag säga...
Ha det gott
Annika

Rosor och ruiner sa...

Och ett tack till dig för den fina sammanfattningen! Stämmer rätt bra med min uppfattning om perennerna, de jag har ialla fall! Årets har jag inte, men den verkar vara fin, så en sån får det nog bli till våren, om det nu kan ta och bli vår snart...=)

Hannele på Hisingen sa...

Mycket bra perenner.

IreneL sa...

Vad roligt att få veta årets perenn! Trevligt att få en uppställning på alla årets perenner! Ha en fin dag! / Irene

Alen Trädgård sa...

Vilken koll du har på alla "årets perenn" ! Jag kommer ihåg en del ett tag men sen är de borta ur "systemet";) Koreansk plymspirea gillar jag jättemycket, det är bra med att "årets perenn" utses för det lyfter fram många växter som verkligen förtjänar att synas mer.Kram/Monne

Anjas Hill sa...

Rena uppslagsverk! Trevlig läsning och medan jag läser så kommer även jag ihåg dem.Den vita fläcklugnörtyen tyckte jag själv bäst om./Anja

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!