måndag 22 februari 2010

Dags att vakna!Det finns många tillvägagångssätt för att ta hand om pelargoner. Jag har mitt sätt, det passar mig som gärna väljer genvägar, det passar mig som gärna är ute i sista minuten och det passar mig som har gott om små utrymmen.

Jag försöker se det från den ljusa sidan. Man kan ju alltid vända på det och utrycka det så här: "Jag har inte så gott om utrymme, kanske mer om jag städar förrådet, jag är nog lite lat och är mot min vilja i stort sett alltid för sent ute". Det lät ju inte alls lika trevligt.

Nu väcker jag mina pelargoner!

Först till hur dem somnade...
Jag tar upp dem ur jorden i en jordklump och skakar av jorden från rötterna och lägger alla tillsammans i en påse som jag sedan lägger på golvet i förrådet i ett mörkt hörn. Jag låter påsen ligga öppen.

Dem pelargoner jag har haft i innerkruka i en kruka låter jag få vara kvar i innerkrukan och lägger dem i en plastpåse i samma mörka hörn.

Någon gång under vintern, 1 till 2 gånger får dem en skvätt vatten. Kanske...

Så var det dags att väcka dem.


Här har jag tagit fram tre stycken i sin innerkruka. Med fingrarna drar jag bort alla bruna blad, sedan låter jag dem bli genomvattnade under en rinnande kran så att all jord drar åt sig ordentligt med vatten för att sedan stå och rinna av. Efter det ställer jag dem tillsammans i denna plastade korg. Dem får stå ljust vid ett fönster.Jag letar efter liv. Jo lite oroligt men glädjer mig åt att se dessa friskt gröna blad som ger tecken åt liv! Nu ska jag lämna dem i fred i några veckor och bara se till så att dem får lagom med ljus och vatten. Det är ju skönt att få vakna upp lite stillsamt, det finns väl inget värre än när någon sliter av täcket, öppnar fönstret, lyfter upp en och ruskar om en ordentligt och skriker vakna!


Om några veckor ska dem beskäras. Då kommer jag att ta ner dem ganska kraftigt för jag vill så gärna att dem är kraftiga nerifrån och upp. Dem blir inte högre än 10 cm.Strax ovanför ett så här sött skott passar det då att skära. Då använder jag mig av en vass sekatör för att få ett så rent sår som möjligt. Jag klipper ett snett snitt där högsta punkten är precis ovanför skottet och så lutar snittet lätt ner åt det andra hållet. Näring får dem via vattnet som jag blandar med lite lite Blomstra varje gång jag vattnar. Med "lite lite" menar jag mindre än hälften av rekommendationerna på förpackningen.

Så gör jag!

Här är det -20 men sola skiiiiner!!! Jag önskar er en härlig måndag.

Kram

30 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Sol... här vräker det ner snö!
Jag vill också väcka mina men de är på kollo.
Jag kan inte ta hem dem förrän det är plusgrder ute så jag kan ha dem i växhuset.
Här är en till som har lite plats och är stundvis väldigt lat.
Ha en bra dag i solenskenet.
Annika

Lotta 8`) sa...

Tänk den som blir väckt så milt om morgonen istället för en brutal väckarklocka :)

I fjol så tog svärfar ur alla pelargoner ut sin kruka, bankade av överflödig jord, hängde dem i taket i källaren och när det var dags för väckning så planterade han om dem - de klarade den hanteringen utmärk och var frodiga och fina hela sommare :)

Mina har också börjat väckas med ljus och vatten, och gör sedan som du - klipper ned rejält och det brukar gå bra, klippet blir sticklingar - alldeles perfekt :)

I helgen väckte jag mina Murgrönsvioler, kanske lite mer brutalt med delning om omplantering men å andra sidan så hade de redan börjat växa.

Ja, det är en härlig tid vi har framför oss med våra blommor :)

Ha en skön dag ♥

Katarina sa...

Låter som ett perfekt sätt att väcka sjusovarna på. Borde nog väcka mina också nu...

Virre sa...

*ler* Det finns lika många sätt att väcka pelargoner som det finns pelargonälskare tror jag.. Jag gör som du men klipper ner dom lite redan från början.. Sen får dom en omgång till m sekatören när jag ser att dom tar sig ordentligt. Jag börjar även gödsla med väldigt svag blåkornsblandning.
Ha det gott! Veronica

Anna tassar in.. sa...

Du...det är härligt när växterna ska väckas...jag har börjat lite smått jag med..det tar sin tid..men man blir ju så glad av dessa små gröna skott..

Gunilla sa...

Tusen tack för din fina kommentar den gör mig verkligen glad. Det kommer fler inlägg såsmåningom, jag måste ragga offer ochså :o)

Mina pelargonier har kommit igång riktigt bra de är omplanterade och nerklippta . Några kommer redan med blomknoppar.

Vi har haft sol hela dagen idag och minus 13 grader men nu har vi minus 20 det skall bli en kall natt.

Ha det gott
kramen/Gunilla

Anette sa...

Jag önskar att jag hade någon plats att övervintra pelargoner på. Men det har jag tyvärr inte.
Fast jag har sparat en inne så får vi se om det kan bli fin till sommaren. Jag har klippt ned den och det kommer små fina gröna blad. /Anette

♥Min Eden♥ sa...

Hej hej, jag såg du var inne o besökte mig i min lilla butik :)

En av fjolårets förälskelse var faktiskt pelargonier...

Måste pelargonieran stå kallt och mörkt på vintern?

Sanna & Niklas Bröllop! sa...

Jag skulle för första gången ställa mina på vila över vintern...men jag klippte ner dom innan jag ställde undan dom...det var nog inte bra... ;)
Underbart med Pelargoner!
Må så gott! Hälsningar Sanna

Alen Trädgård sa...

Ja det finns nog inga andra växter som är så tåliga som pelargoner:) Jag tror att det finns lika många övervintringssätt som det finns sorter. Inga sätt är fel bara de fungerar:))
Ha det gott/Monne

Inger sa...

Tack för smart pelargontips, kanske jag kan skaffa flera pellisar nu, för jag har också ont om plats. Gillar din liknelse med väckning av mänskliga varelser.
Ha det gott!

IreneL sa...

Dom såg fina ut dina blommor! Dom kommer bli sååå fina i sommar! Mina pelargoner får övervintra inne och en del klarar sig inte. Men de flesta klarar sig!Ha det bra nu! / Irene

NinaVästerplana sa...

Här finns inte en pelargon så långt ögat når..... Men efter din beskrivning så kanske jag skaffar någon igen....
Ha´t himla gôrgôtt
Nina

Monica sa...

solen den har försökt lysa igenom ett snömoln idag,,nej vi fick inte se den som du,,men vi hade bara minus tio grader i morse..
Kul med dina pellisar,ja fnissade lite,en kompis berättade ungefär ngt liknande hon tog bort jorden och la dem i en papperspåse så fick de hänga i ladan under taknocken för där frös det inte ,,så framåt vecka åtta väckte hon dem till liv,,hon tyckte jag fjäskade för mycket med mina ,,de har ju egen lampa och står i sina krukor,,ja ja alla sätt är ok bara de funkar. ha en go tisdag!
Kram Monica

bikim sa...

YOUR BLOG IS LOVELY!
THANKS FOR VISITING MINE AND I WILL ALSO FOLLOW YOURS!
HAPPY DAY!
ROSA

Gudrun sa...

Hej! Tack för besöket.
Visst är det så att man vill vakna mjukt. Så härligt att ha pelargoner att få väcka till liv.
Ha en riktigt bra dag.

pudelflicka sa...

Tack för hälsningen på bloggen. Vad du är duktig med dina pelargoner. Jag tog också hand om mina förut men det blir så mycket jobb och man måste börja nu i februari och ta fram dom.
Älskar rosa pelargoner och har en massa i växthuset under sommaren men sedan ger jag bort dom till någon som tar hand om dom.
Hälsningar Hedvig

Anjas Hill sa...

Ser trevligt ut! Även jag har börjat att väcka mina pelargoner.
Det är bara så svårt just för tillfället att en föreställa sig hur det ser ut när alla pelargonerna blommar, humlorna surrar och fjärilar som landar på blommorna - m.m. m.m.!/Anja

Unknown sa...

Hejsan,
tack för ditt fina inlägg ! Jag blir så glad över alla kommentarer och börja känna en viss tillhörighet i blogg världen. Jag blev så ledsen, förra året fick jag pelargoner av våran gamla granne när vi flyttade ut på landet, dem blev så fina, men förrådet var inte tillräckligt bra isolerat, när vi hade det -30°C var det som värst, då hade vi -18°C där inne,så jag har kastat dem. De var säkerligen döda *sniff* Men nu har jag sått pelargonfrön och dem verka må bra (änsålänge)!
Ha en fin kväll!
Lilliputput

Millan sa...

Här tror jag det ligger precis under nollan och ömsom snöar och ömsom bara är mörkt och trist. Jag läste lite bak här i din blogg och hittade ditt inlägg om språkbruket om blommor, jag har med den tidningen och kände som du när jag läste den fördomar sitter i människans huvud inte i orden.
Ha det gott i kylan.

Mitt Stugliv sa...

Hejhej!
Tack för titten hos mej.
Perfekt att jag fick en beskrivning på hur man ska behandla sin övervintrande pelagonia. För första gången har jag provat detta och jag ska genast följa det du skrivit, hög tid kanske.

Ha det fint
KramKram
Lotta

agge sa...

Hade tänkt plocka fram mina pelargonior jag också idag men tyvärr, somnade på soffan....Nu fick jag mer inspiration efter att ha läst ditt inlägg! Kram, Agneta

Rosor och ruiner sa...

Tja, alla sätt är bra utom de dåliga..=) låter som om ditt sätt är ypperligt om man har lite dåligt med utrymme, skall försöka att komma ihåg det tills nästa år!

Bea sa...

Så vacker beskriven din pelargonväckning! Det var annat än min skrällande radioväckning på morgonen ;)
Nej, skämt åsido, till helgen skall mina pellisar få lite ompyssling och kanske de sätter ny fart inför den kommande säsongen därefter.
Kram /Bea

Tant Grön sa...

Tack för besöket hos mig! Och för en fin steg-för-steg-instruktion i konsten att väcka en pelargon. Det får jag testa till hösten. Jag brukar slänga de som är för stora och se till att behålla några plantor inomhus som fortsätter leva hela vintern, så att jag har åtminstore en av varje favoritsort när våren kommer. Och nu börjar de piggna till ordentligt, så det är väl dags att beskära och ta nya sticklingar. Hopp om livet!

idémakeriet sa...

Ja så vill alla bli väckta.
Vad härligt med sådana gröna, färska nya skott, det här är vår på top.
Lycka till med dina små bebisar.
Kram Gerda

houseofchandeliers and vintage sa...

Hej
Vilken fin berättelse om dina älskade pelargonior.
Jag har hört en annan.
En gammal kvinna gjorde så här, hon skakade av jorden hängde upp den på ett klädsträck i sin källare över vintern, sen planterade hon dem och simsalbim så blev det fina.
Helt otroligt hur tåliga de är.
Jag har dem bara i krukorna, så planterar jag om och beskär, men jag är lite feg och de blir rätt rangliga.
En gång hade jag en röd, dubbel, och den planterade jag nästan aldrig om och den klippte jag aldrig.
Den blommade och den blommade år ut och år in.
Så en dag,så struntade jag i den.
Den dog, gissa om jag ångrade mig sen.
Pelargoniaprat.

Ja dina bilder är superljuvliga.
Och den vinterströsslade rosen av frost strösslad, den är ljuvligast av allt.
Ha en bra vecka.
Kram Zara.

Monica sa...

Mina pellisar har oxå blivit väckta. De övervintrar i växthuset med frostvakt och nu har de fått ny jord och står på tillväxt under extraljus...:)
Tjingeling
Monica

Moa sa...

Låter som du fattat hur en pelargon vill ha det.. långsam väckning. Tänk när jag var grön på det här, hade fått och samlat ganska många pellisar en sommar och när tiden kom så skulle alla planteras om och klippas var det sagt, kan säga att hälften dog av chock.. så det misstaget gör jag aldrig om, nu fixar jag de flesta mest pga att jag har ett uterum som är perfekt för pellisar även vintertid. Ett par börjar bli härligt gröna redan.. suck vad jag längtar till värme o sol..Kram och ha en bra dag.. Moa

Njut i din trädgård sa...

I höstas blev det en ny variant. Latheten tog överhand och jag ställde bara in dem i sina krukor på ett bord vid fönstret i norrläge. Jag vattnade dem en gång i vintras.
Lever gör dem allihopa, men dem ser ju inte glada ut... =)

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!