fredag 5 november 2010

Trädgårdsdesign - förarbetet i ett trädgårdsprojekt (m efterbilder)


Trädgårdsinnehavarna ville ha lite idéer och inspiration för att skapa en trädgård med strama och enkla former. Mina idéer väckte först en tveksamhet men när dem plötsligt beslöt sig för att löpa hela linan ut fick dem ett lugn och har genomfört ett ganska stort trädgårdsprojekt i harmoni och tillfredsställelse redan från start. Till och med när rivningsarbetet var i full gång var de optimistiska och utan oro. Trädgårdsinnehavarna har skapat en fantastiskt njutbar plats, jag gav dem bara små små verktyg för att själva designa sin trädgård. Mitt motto vad gäller trädgårdsdesign så detta blev ett mycket lyckat uppdrag!

Tänk vad en plan kan göra mycket. Först revs och rensades det väldigt mycket, sedan började själva byggnationen. Ny trall och ny sten runt pool, ny poolkant, nytt plank, ny spapool, ny stengång till poolområdet. Nästa år kommer buskar, gräs, häckar och perenner på plats.

Till skissen fick trädgårdsinnehavarna lite idéer och inspirationsbilder packeterade i ett dokument. Här tänkte jag visa lite bilder med text:

"Poolen kommer att omgärdas av svart spaljé i nivåskillnader. Poolområdet är till stor del öppen mot gräsmattan utan något staket, men avgränsas av elefantgräs vid ena kanten. Ett pooltack skyddar poolen. Marken runt poolen kläs med vacker ljusgrå sten i stora plattor, men till höger i bild fortsätter markytan i ett trädäck. Några småområden och håligheter runt träd etc täcks med sjösten och vacker singel. Jag rekommenderar att rensa bort mycket av växtligheten i poolområdet för att välja ett mer stilrent alternativ med några få växter. Den stora stenbumlingen ska bevaras och en stor del av belysningen rekommenderar jag att placera i planket, fish-eye wall från In-lite men även några spots på detaljer såsom stenen." se bild nedan:
"Denna del av poolområdet inramas av svarta spaljéer/plank i olika nivåer. Ett trädäck i högre nivå än poolen och markstenen täcker hela marken och bryts i diagonal linje med en bred trappa för fatboy eller andra kuddar." se bild nedan:Fredag är det idag och jag valde att lägga in efterbilderna i detta inlägget. All text från idag skriver jag i blått.

Arbetet med plank och trädäck är igång, här börjar den diagonala trappan och trädäcket närma sig slutförandet.(se bild ovan)

Färdigt! (se bild ovan)

"Någon enstaka fish-eye pelare från In-lite och några fish-eye wall i planket som lyser upp området och skapar känslan av större än mindre när mörkret faller. Rhododendron får lämna sina platser och flytta till en ny plats på vänster sida om gästhuset. Hela detta område kläs i sten." se bild nedan

Sten blev det! (se bild ovan) Längst in i hörnet kommer bambu att planteras till våren. Längs med gräskanten kommer prydnadsgräset ner i jorden. Belysningen är monterad förutom spots i bambu och prydnadsgräs.

"I denna del av trädgården föreslår jag en ordentlig beskärning och även bortrensning av vissa buskar. Detta är fortsättningen på den stenlagda entrégången och jag föreslår att fortsätta på en smalare slingrande stengång i kant med buskarna som löper hela vägen fram till poolområdet. Jag rekommenderar att låta stengången fortsätta en meter i bredd där entrégången slutar för att smalnas av och ligga som en smal gång och fin gräns till buskaget." se 2 bilder nedan
Efter en ordentlig upprensning, kraftig beskärning av buskar och en snygg lagd stengång kunde arbetet för den här gången avslutas. Under 2011 vill trädgårdsinnehavarna jobba vidare med häckplantering, några buskar och träd samt lite arbete på befintlig altan runt huset. Färgen ska på planket vid tillfälle.

Jag hoppas det inte är alltför svårt att förstå utan skiss. Imorgon tänkte jag lägga till lite efterbilder. Nu önskar jag er alla en trevlig njutbar torsdag! Själv ska jag genast återgå till höstlovsmys med mina grabbar. Hej så länge!

Fredagens notering: Så var efterbilderna inlagda.
Trevlig helg alla kära Njut-läsare!
Nu ska jag läsa era bloggar.
17 kommentarer:

Handarbete/Pyssel sa...

Snacka om att jag är nyfiken på efterbilderna!! =)

årstidens bästa sa...

Oj!
Spännande!

:)

Du vännen,jag skickar jättegärna säg bara till....några nya dofter finns nu från MB.

Stor kram
Linda

Its a house sa...

Spännade! Ska bli kul att få se efterbilderna!!!

Anonym sa...

Otroligt spännande! Ska bli kul och se fortsättningen.
Önskar dig en skön Torsdagskväll!

Kramar från Marie

n o r d i n g å r d e n sa...

Wow, vilket ställe att sitta vid sommartid, har man ett sånt behöver man ju inte åka iväg på semster direkt!!

Jag kikar in här och ser den svarta vackra bakgrunden och förstår, ja visst ska du ha en soltorp, i svart! Den tapeten är ju så snygg och när jag såg din kommentar tänkte jag, har jag sett den i svart men jo, den finns ju, jättesnygg! Jag brukar dock alltid länka till de butiker/företag jag nämner men hade glömt det, då använder jag kursiv stil, nu är det länkat, så alla slipper googla:) Lycka till, den är skitsnygg! Mari.

Gunilla sa...

Vilken stor skillnad på före och efter bilderna.
En egen pool det vore inte dumt.

Ha det gott

Åsa! sa...

Så snyggt det blev!

Galtholmen sa...

Ja det ska bli väldigt roligt att se hur det blev!!! Även om dina bilder redan nu säger en hel del. Bara detta att rensa upp ser jag ger ett väldigt bra resultat.
Snyggt!
Kram
Ulrik

Marie//Tekla Maräng sa...

Det var ingen dålig trädgårds förändring. Vad snyggt det blev med stenar runt poolen och spahörnan kan man ju bli kvar glömd i.
Ha det skönt:)

Annika Christensen sa...

Sånt här är så kul att se.
Bra jobbat så fint det blev.
Kom att tänka på att du kanske har lite tips på trädgårdar i Stockhom?
Vi kan ju höras på mejlen.
Skall till Sockholm snart på fest på posten ja du vet säkert varför.
Ha en skön helg jag väntar på nästa inlägg
Annika

Britt sa...

Så snyggt gillar//Britt

OF SPRING AND SUMMER sa...

Hej!
Det var verkligen ett imponerande projekt! Det kommer att bli mycket fint till nästa sommar.
Önskar dig en skön helg.
Kram Ingrid

Mina Gröna Tankar sa...

Tack för inlägget hos mig!

Vilken uppdatering av trädgården! Ägarna måste längta tills nästa säsong!!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Men såååå bra det blev! Trädgårdsägarna måste vara riktigt nöjda... och längta till nästa sommar!!!!!

Kram Charlotte

Anjas Hill sa...

Vad fint det blir! Så duktig du är!/Anja

Anonym sa...

Tack för ditt inlägg på min blogg. TRevligt!
Önskar dig en fin och mysig Onsdagskväll.
Kramar från Marie!

Handarbete/Pyssel sa...

Snyggt det blev! Trädgårdsägarna måste vara väldigt nöjda med dina förslag!

Tack för din fina kommentar hos mig. Blir rörd när jag läser den, så det har jag gjort flera gånger! =)
Vi bor en bit ifrån denna gamla handelsträdgård, vilket gör att jag inte grejar där så mycket som jag hade gjort om vi bott bredvid.
Men jag har ankor där så jag är där varje dag och njuter.
Men funderar mycket över hur jag ska driva detta vidare. Spännande =)

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!