torsdag 12 november 2009

Skapa liv i trädgården - belys den! Del 2
forts. på Skapa liv i trädgården - belys den! Del 1

Vill du belysa din trädgård, men känner dig lite osäker på hur och vad du ska belysa så kommer här lite tips.

 1. Innan du börjar ljussätta din trädgård så gör en visuell utvärdering av trädgården. Var är det ljust och var är det mörkt. Promenera runt i din trädgård vid olika tidpunkter på morgonen och kvällen.
 2. Inventera befintlig belysning. Är den bra eller dålig? Det finns produkter som erbjuder ett helintegrerat system för hela din trädgård, garageuppfart, entré, veranda etc.
 3. Tänk på att bländning aldrig är trevligt, det tycker inte dina grannar eller någon annan. Tänk därför till extra noga när du riktar strålkastare.
 4. Hur vill du gestalta din trädgård? Var vill du ha ljusare respektive mörkare, djupare, tryggare, skönare känsla? Använd rätt armatur på rätt plats.
 5. Har du en entré, garageuppfart eller terrass, mur osv kan du belysa med ledbelysning. Ledbelysning gör att du får en härlig känsla när mörkret faller in eller när du sitter inne och tittar ut mot mörkret och ser dina belysningspunkter rama in det som är ert.
 6. Överbelys inte! Det är förstås en smaksak, men jag brukar råda till att ju färre men effektfullare belysning desto bättre. Inget tivoli. Men det är förstås en smaksak.
 7. Förena funktion och estetik. Att exempelvis belysa ett stort träd eller en fasad underifrån gör föremålet vackert samtidigt som dessa fungerar som en reflektor som skänker ljus runt omkring i trädgården.
 8. Arbeta med reflektioner. Har du en damm i din trädgård kan du pröva belysa vattenspegeln för att skapa trevliga reflexer. Blir extra effektfullt om det är rörelser i vattnet.
 9. Pröva dig fram. Det finns produkter som man kan montera själv med lågström och därmed är armaturerna alltid flyttbara och systemet är påbyggnadsbart. Med det belysningssystem som jag jobbar med kan man laborera med ljussättningen i trädgården. Det är både mycket roligt samt användbart.
 10. Skapa blickfång. Ta fram vackra höstfärger i buskarna genom att placera spotlights bakom busken. Pröva dig fram med en ficklampa eller en cykellampa eller liknande.
 11. Ta fram det du tycker extra mycket om och är stolt över även i mörkret med hjälp av spots riktade mot föremål eller arrangemang. Tänk på att försöka gömma armaturen. Ett ljussken i mörkret syns inte, men ett ljussken på ett föremål reflekterar ljuset.
 12. Genom att belysa partier med nivåskillnader minskar du risker för snubbelolyckor när mörkret har lagt sig. Här är det extra viktigt att tänka på att inte blända, ljuset bör riktas mot det som skall belysas och ej stå eller riktas i ögonhöjd. Hellre svag belysning än stark. Punktbelysning i stentrappa eller trall fungerar utmärkt, men välj armaturer som strålar mjukt.
 13. Spännande effekter kan man ta fram även med själva armaturerna. Istället för en ljuspelare kan man placera flera i grupp i olika höjd.
 14. Känslan i din trädgård är underbar att njuta av inifrån. En stor del av det mörkare halvåret är vi inomhus mycket, men det är fantastiskt att få njuta av sin trädgård genom fönstret. När du ska bestämma dig för belysning kan det vara bra att gå in och blicka ut. Gå in och ställ dig vid köksbänken, vänd dig mot fönstret och blicka ut, där ute finns det kanske något som kan vara effektfullt att belysa. Sätt dig ner i fåtöljen eller i soffan, se mot fönstret, även därute i trädgården kan det vara trevligt att belysa någonting. Skapar du liv i din trädgård så gör det gärna så att du kan njuta av det inifrån.
 15. Vissa armaturer är så snygga så dem kan få synas lite!
 • Trädkrona, stam eller ett grenverk
 • Häck eller buske
 • Sten eller berg
 • Mur eller spaljé
 • Skulptur eller vattenspel
 • vatten
 • trädgårdsmöbel, en bänk en pall eller en stol
... är alla bra exempel på bra ting att belysa!

Hoppas det här gav inspiration till att skapa liv i just din trädgård!MasterGarden hjälper till med belysningstips och belysningsschema efter behov. Vi kan konsultera med hjälp av fotografier och kan därmed vara tillhands från annan ort. MasterGarden levererar belysning över hela Sverige.

Kontakta MasterGarden om du vill veta mer om den belysning vi arbetar med.

www.mastergarden.se
info@mastergarden.se

10 kommentarer:

Mia sa...

Någonting åat det här hållet kan jag tänka mig, bara så himla synd att jag inte bor i Sverige, annars hade du fått komma på besök till våren :)

Bloggullet sa...

Tack för tipsen, det var kul att veta.
Kram

chili sa...

sådana lampor skulle man ha i trägårn..jag började på ett plattprojekt förra veckan när det regnade som värst..hehe fick lagt mina plattor men inte hela biten tyvärr, satte faktiskt upp ett tak över så jag sapp bli genomsur..nu é det bara en liten bit kvar, ska gräva bort all jord och ut i barnens sandlåda och låna lite sand med:) Sen kommer det bli riktigt fint *hoppas jag* men é det inte s för oss trädgårds tokar att man blir aldrig riktigt klar med den perfekta trädgården?:)

Sjabbig men chic sa...

Men oj,oj,oj! Så mycket frågor och så lite svar. Du fattar ju själv om jag får hundra frågor där jag kan välja. Det kommer ju aldrig att bli någon belysning för mig.;)

kramis Lisa

Hjärtat Mitt sa...

Tack för fortsättningen!
Tror att jag ska belysa en av våra stora björkar. Kan nog bli snyggt :)

Kram Mari

Lillemor sa...

Tack för fina tips! Vi har en del belysning men det kan bli bättre...

Veronica sa...

Hejsan hallå!!!

Vilka underbara tips du kommer med :) Jag ska komma ihåg dem när jag blir tillräckligt rik för att köpa en villa med trädgård i Toscana :)

Kram på dig

Annika Christensen sa...

Har varit sugen på detta länge men jag har så stora avstånd till elen och där jag vill ha belysning så det blir liksom inte av.
orkar inte gräva ner sladdarna så långt.
Fint är det iallafall och någon gång skall väl önska gå i uppfyllelse.
ha det gott
Annika

Gunilla sa...

Hej

Jag vill ge dig en Award för din fina blogg. Vill du hämta den så kika in hos mig.
Ha en trevlig helg
Gunilla

Sjabbig men chic sa...

Undrar lite hur du har det och vill önska dig en skön fortsättning på helgen.

Kram Lisa

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!