fredag 6 november 2009

Skapa liv i trädgården - belys den!Så här innan snön täcker marken är det helt otroligt mörkt här i mina trakter. Mysigt inomhus, men för oss som bor i hus kan det nästan kännas lite dystert, till och med lite läskigt, att stirra på en svart vägg när man blickar ut genom fönstret.

Den här veckan har jag belyst tre trädgårdar och hjälpt till med rådgivning för flera stycken. Jag tar med mig ett flertal armaturer som man kan flytta runt på så mina kunder får möjligheten att belysa olika saker i trädgården. Det är fantastiskt givande och roligt, både för mig och för mina kunder.

Det finns en del att tänka på inför införskaffandet av utebelysning. Några av dessa viktiga punkter kan jag direkt stryka med den produkt som jag jobbar med.

  • "Att installera utebelysning är inte det lättaste att göra själv, dessutom finns regler för säkerheten. Om du känner dig det minsta osäker - kontakta alltid en fackman." Så säger många och det är helt riktigt i många avseenden, men inte med den produkt jag jobbar med. Med en transformator och lågström på 12V direkt ur eluttaget och med en eller flera armaturer fäster var som helst på kabeln gör det möljigt att flytta armaturerna om och om igen. Man kan alltså enkelt göra hela jobbet själv och slippa dyra kostnader för en fackman.
  • "Det är viktigt att du är helt färdig med planering och ritning när det är dags att börja gräva kabeldiken." Eftersom det här systemet kan byggas på i all oändlighet så länge transformatorn klarar trycket så kan man ta små steg i taget. Det behöver alltså inte vara så hiskeligt dyrt och man behöver inte bestämma precis allt i förväg. Men för stengångar kan det vara bra så att man slipper lyfta på stenen, men inget är omöjligt.
  • "Ljusstyrningen kan man göra i princip hur komplicerad som helst med olika styrning för varje armatur. Det viktiga är att du har tänkt igenom innan exakt hur du vill att det ska fungera." Oj oj oj vid det här laget har väl dem flesta gett upp tanken om belysning. Nej då, med lågströmsprodukter som jag jobbar med är varje armatur redan anordnad för sin egen styrka och man kan ångra sig och flytta på belysningen. Eftersom det inte är någon fast installation kan man till och med ta med sig all el om man säljer huset.
Citat ur utebelysning.se.

Det var några punkter som vi inte måste tänka på. Nästa inlägg handlar mer om vad man kan tänka på för att skapa bra belysning i sin trädgård. Jag kommer att gå in på funktion, effekt och känsla.

Vad lyser hos er? Har ni många ljuskällor, inga, eller är ni kanske precis i inköpsfasen? Dela gärna med er, jag tror vi är många nyfikna själar ute i cyber.

Trevlig helg alla goa bloggare och läsare! Och ett stort tack till alla er som lyft mig i några dagar när jag har haft det lite motigt. Nu går jag mot ljusare tider! *ler*

8 kommentarer:

Mia sa...

Lampor i trädgården är faktiskt något som står på min önskelista. Jag har tre såna stenimitationer som går på el med en transformator, dom är fina men jag har en sån liten trädgård att dom bländar antingen mig eller grannen. Så har jag satt flera solcellslampor i rabatter, dom tucker jag faktiskt bäst om, en liten lyspunkt, men dom lyser inte upp. Ditt inlägg gör mig nyfiken på vad det är du har, gillar det du skriver om att man kan bygga på. Jag har lust på något som ger små ledljus längs gångarna och någon typ " golvlampa" så jag kan sitta på min favoritplats under äppleträdet och läsa på sommaren.

Alen Trädgård sa...

Det är min dröm oxå att kunna belysa trädgården. Vi får väl se när det blir så dags;-) Då kontaktar jag dig och så kanske du kan hjälpa oss.

Sjabbig men chic sa...

Åh, tänk om du kunde komma och lysa upp lite hos mig.;) Du hm, få se nu. Fasadbelysning... check, entrébelysning... check, belysning i carporten.... check. Men sen är det väl inte så mycket mer. Har en väglykta vid varje ände av tomten. Inte så kul kanske men de lyser åtminstone. Vi har tänkt att vi ska fixa till men det känns som om man vill bli lite mer färdig med trädgården först. Eller är det bara en bortförklaring? Ja, det är det nog.;) Jag som tycker att det är viktigt med belysning. Jag borde skämmas!!!

Kramis Lisa

HelenJ sa...

Jag har tre flytande klot i min damm som inte bara lyser upp, utan också hjälper till att göra hål i isen på vintern. Det gör fiskarna glada!
Jag har också en spot med spjut som jag bär omkring. Ibland lyser den på vattenfallet, ibland på min hängkatsura, ibland kanske på mitt stora körsbärsträd. Det beror helt på vad jag känner för. Förmodligen kommer jag så småningom fram till vilka platser jag gillar mest att belysa, och då blir det en mer permanent installation. Men just nu fungerar det här utmärkt!

X-blog sa...

Här är det MÖRKT i trädgården.
Är ganska nyinflyttad och måste 'bo in mig' i trädgården.
Och så ska det byggas stoor balkong och innan det är gjort ska jag inte anlägga något nytt...
Så ljussättningen får vänta här, men så intressant att höra vad du har att bjuda på !!!

Ha en skön söndag!

Anna tassar in sa...

Men hallå där...du men vilken härlig blogg du har då..va'..samma goa intresse som jag dessutom..trädgårdslivet är verkligen det allra bästa..aha proffs på belysning..nice..

Mmmmm jo men du..det är kul att hitta nya bloggkontakter..nu kanske du inte blir av med mig :D hälsningar från Anna Filipendula Rudbeckia

Anja sa...

Mycket spännande! Jag kommer att vara som klistrad här!
Klistrad är jag redan i din Rädda katten "filial"..../Anja

Jord under naglarna sa...

Belysning i trädgården något som står på min önskelista. Det har prioriterats bort ännu så länge eftersom jag gärna vill ha lampan/lamporna stående på marken och det bli ett problem när det kommer mycket snö.

Må så gott!

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!