tisdag 16 december 2008

saffransbaket - en gyllenbrun succé

Tänk att vi lyckades i år, jag och grabbarna! Det var alldeles lugnt och harmoniskt, men väldigt mycket mjöl på golvet!

När min yngsta kille (3 år) låg och vilade passade jag och min äldste son (5 år) på att förbereda degen. Säkert också en anledning till att jag inte är så bra på att baka är ju att man för många bak måste förbereda. Det gillar ju inte jag i vanliga fall. Jag vill liksom bara kunna röra ihop något gott. Typ som chokladbollar.

Så vi satte igång med degpysslet.


  • 2 pkt saffran (1g) (jag hade bara 1 pkt hemma, men det blev bra ändå)

  • 1/2 tsk salt

  • ev. 1 msk okryddad sprit (vodka) - tar fram mer av saffranssmaken

  • 50 g jäst (för söta degar)

  • 175 g smör

  • 5 dl mjölk

  • 1 1/2 dl vit sirap (eller strösocker)

  • 1 ägg

  • ca 17 dl vetemjöl (1 kg)

A stötte saffranet tillsammans med saltet i en skål med en sked. Säkert inte alls som sig bör, men det funkade. Häll på spriten (om du hade någon hemma) och låt stå dra i 30 min. (Vi orkade bara vänta i 10 min).


Finfördela jästen i en bunke. Det tyckte A var mycket roligt. Sedan smälte vi smöret i en kastrull. Det gick bra, vi stod kvar vid spisen och pratade medans smöret smälte. Vanligtvis brukar ju jag tappa tålamodet och springa därifrån... Sedan hällde vi i saffran-spritblandningen, mjölken och all sirap. Sedan väntade vi tills blandningen blev ca 37 C, alltså fingervarmt. Det tog en stund för det ska värmas på svag värme.


A vispade sönder ett ägg i en liten skål. När blandningen i kastrullen var fingervarm hällde vi i ägget. Sedan lyfte vi av kastrullen och gick till bordet. Vi hällde över degvätskan över jästen och rörde om tills det blev en jämn soppa. Efter det öste vi i mjölet allteftersom jag degade. Sedan när vi fått en gulglänsande degklump strödde vi på lite mjöl, lade på en söt rödvitrutig handduk som svärmor skänkt. Sedan fick bunken stå o jäsa i 45 min bredvid spisen.


Efter 45 min var det dags för baket. Superkul. Grabbarna tog plats på varsin stol vid köksbordet. Jag tog loss små degbitar som A och D började rulla i bollar. Dem lade de på en plåt m bakplåtspapper. Det blev en plåt med bollar, en plåt med lussekatter, några blev som hjärtan och några fick den klassiska formen. Vi gjorde även 3 limpor som vi klippte till fina bladmönster. 3 plåtar fick jäsa under duk i 30 min.


Ugnen satte jag på 225 C.


Sedan penslade vi söndervispat ägg (A påminde mig - det hade jag glömt och han stoppade mig när första plåten var på väg in i ugnen) och garnerade med russin och så skjuts in i ugnen.


Dem små bollarna och lussekatterna i 8 min.


Limporna i 14 min.


A och D kikade i ugnsluckan rätt ofta så vi hade koll på att inget blev bränt. Sånt som jag aldrig gör, jag snarare glömmer bort bullarna.... Grabbarna var med andra ord till stor hjälp.


VI LYCKADES!!!


3 kommentarer:

Marina sa...

Jag gjorde knäck med min son i går, 12 år. Dottern oh maken var o tränade då. Mysigt!

Veronica sa...

sà du lyckades! jag hàller ocksà pà med lussebullsbak. Andra gàngen pà kort tid! jag hade aldrig hòrt att man kunde ha i sprit, ska prova det nàsta gàng jag bakar.

ha det sà bra!

Anonym sa...

Haha, här sitter jag i hetaste Italien i juli månad, surfar julbloggar och drömmer om jularna därhemma! Vilken härlig saffransbakst du visar upp här!

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!