torsdag 30 september 2010

En morgon





Njutbart - eller hur?
Vilken bild är bäst??? Om man måste välja...


ohhh det är kallt, nu måste dahliorna in...

torsdag 23 september 2010

Vad är höst?


Så vad är då höst egentligen och när infaller den.


Den 23 december 2010 är det höstdagjämningen.

Höst betyder skörd, när man höstar så samlar man in/hämtar in.

Alla växter som inte är städsegröna/vintergröna ändrar färg för att sedan tappa bladen. Med hösten kommer gula och röda blad. Vissa blad blir rödare än andra. Det är en kemisk process i växten.

När växten börjar förbereda sig för vintervilan producerar den abskissinsyra. Då blir bladen gula. Röda blad kommer utav ämnet antocyaniner.

Ju mildare höst desto gulare löv.

Om värmen kommer tillbaka i oktober kallas det för brittsommar.

Vad är då indiansommar, är det bara ett annat namn. Nix! Om det varma vädret kommer tillbaka efter den första frosten kallas det indiansommar.

Vill ni läsa mer gå in här.

onsdag 22 september 2010

Jag har plockat blommor



Köpe-rosor - jo jag fuskade lite, men 10 st för 49 kunde jag bara inte motstå. Dem kanske är vissna imorgon, men som jag njuter idag!

Jag plockade några av mina vita dahlior samt stack ner några blommor från den rödbladiga alunroten.

Fler förslag på vad man kan plocka nu?

Jag är ingen florist, så varför detta inlägg, jo jag vill bara inspirera till att plocka blommor. Ut med saxen och in med blommorna. Det är så njutbart! Fyll en vas med kärleksört. Eller bara med alunrot, bladen är ju fantastiska i vas. Hortensian är ju också så fin i vasen, låt den torka och du kan njuta av den hela vintern. Dem sista rosorna i ett vattenbad eller bara ett gäng kvistar med vackra blad.

Ut o plocka! :)

måndag 20 september 2010

Höstsysslor



Mogna frukter hängde tunga i äppelträdet.

Nu är trädet skördat och alla äpplen ligger i torrt förvar inne i förrådet.



Det är verkligen roligt att bygga trädhus. Större delen av golvet är klart.

Nästa steg är att regla upp väggar...

Men barnen har redan börjat leka och mysa i huset.






lördag 18 september 2010

Vi bygger hus!





Det här är mitt gullregn. Eller i alla fall en liten bit av stammarna. Den är så hög och bred så det krävs en proffsfotograf, ja typ Annika Christensen, för att lyckas med en bra bild på detta fantastiska träd.

Tänk att trädet en gång nästan föll för sågen. Ja! Det är sant! Barnen var mycket små och jag och min man var lite oroliga för dem giftiga fröna. Eftersom trädet är så enormt fäller den förstås en oerhörd mängd giftiga ärtskidor varje år. Sågen var i stort sett igång när jag bara ville ge trädet en sista chans. Alla har ju rätt till en sista chans, visst?

Så jag ringde till giftinformationscentralen. Den vänliga mycket trädgårdsintresserade damen på andra änden linjen tyckte det lät som ett fantastiskt träd. "Få förunnat." Vi pratade om det gula taket på försommaren som lyser allra mest på Nationaldagen. "Åh, det finns ingen statistik som säger att det hänt något allvarligt, men barnen behöver ju inte precis sitta och mumsa. För trädets skull får du ha bra koll. En hel ärtskida skulle ge barnen en rejäl magsjuka och två skulle innebära sjukvård."

Tack kära damen för att du räddade vårat vackra träd. Nu bygger vi ett hus i det!

Huset ska sitta 1,5 m upp i luften. Nedanför växer murgröna, klättervildvin och kaprifol.


Imorgon fortsätter vi bygga, för nu är hallon, björnbär, skuggröna,
och perovskia i jorden.

Trevlig lördagkväll allesammans!


fredag 17 september 2010

Min lönn är fri!


En japansk blodlönn, Acer palmatum 'Bloodgood' i kruka ville jag prova för två år sedan. Den har mått utmärkt i krukan (Lindesberg, en sådan som isolerar mot kyla och värme) så egentligen hade den kanske inte behövt flyttas. Men när jag nu ändå skulle plantera björnbär, klematis, hallon och skuggröna så kunde jag ju lika gärna ge mig på lönnen också.


Jag fick bara känslan av att den ville ut i det fria. Här står den alltså i kruka uppe på altanen.

Munkrenfanan fick helt enkelt tacka för sig. Säkert till mångas protester, det är en himla bra medicinalväxt och den är kraftig och tät, men just det där gula är inte alls min grej. Jag har alltid rakat av blommorna på den för att slippa se det gula, men nu fick den helt enkelt ge vika för lönnen.


Denna lönn, som är en mycket populär sort, blir ca 2 m hög och 2 m bred. Den är vackert svartröd hela sommaren och på hösten blir den lite rödare.

Se så häftigt den glöder i solen. Varför jag ville placera den precis här vid altanen, är för att i den stora framtiden vill vi bredda altanen, men jag vill ändå ha den nästan på altanen där solens kvällsstrålar når fram och så får jag njuta av den både från bordet på altanen där vi så ofta äter middag när vi är ute samt även inifrån köksbordet.


Helt slut blev jag av att gräva i sprängsten så inte blev det något med dem andra plantorna. Nu vill jag flytta en och annan rödbladig alunrot och sätta här hos lönnen... Känner ni igen er?
Jag kan ju trösta mig med att jag nog njuter som mest när jag får jobba i trädgården så det här grävandet lär ju aldrig få ett slut.


torsdag 16 september 2010

HÖSTREAN har börjat - tjoho

Jag skulle bara handla lite mat

... inte blommor.

Men när Helena (med bloggen Helenas Hud och Hälsa) berättade att Ella trädgård här i Täby har börjat med höstrean körde bilen dit av sig självt. Lillkillen var med i bilen och han blev jätte glad över omvägen.

Tack söta Helena för den fina Höstanemon 'Königin Charlotte' som jag fick av dig. Hon fulländar min lila-rosa rabatt bland kärleksört, rosa klätterrosen 'New Dawn', ljusrosa stjärnflocka, lila lavendel, lila höstfunkia, buxbom, rödbladig alunrot och klematis 'Miss Bateman'. Hon är placerad mitt i härligheten och jag hoppas hon ska trivas och breda ut sig.




Jag besökte några trädgårdsbloggar idag. Två bloggar (aj jag har glömt vilka, ni får hemskt gärna ge er tillkänna om ni läser detta så att jag kan hitta tillbaka till er) skrev om sina fina Petrovskia (Perovskia ska det va - tack Annika!). Jag har länge velat införskaffa den. Så väl på plats på Ella trädgård for lillkillen iväg. Han knep åt sig en härligt stor planta hallon av "mormors sorten". Efter det såg han björnbär på en bild och vi valde den taggfria sorten. Är det någon som har någon erfarenhet av den?

Jag plockade på mig en klematis 'Jackmanii' och en fantastiskt fin Perovskia som jag ska sätta tillsammans med den röda klätterrosen och bakom lavendeln. 10 st skuggröna fick också följa med hem.

Imorgon blir det ett härligt pass i trädgården....

Trevlig kväll allesammans!

onsdag 15 september 2010

PLANTERA VÅRLÖKAR, först ut tulpanerna


Om tulpaner
Många av de nyare tulpansorterna är ju mer eller mindre ett-åriga, med fantastisk blomning första våren, utan att blomma vidare senare år. Tulpaner blommar bara en gång på varje lök, sedan måste de bilda nya blombara sidolökar under sommaren för att kunna blomma om. Dem hårt drivna moderna sorterna klarar inte delningen.
Det finns undantag förstås. Darwintulpanerna är pålitliga och blommar om. Även vildsorterna och de nästan-vildsorterna, de "botaniska tulpanerna" blommar om och blir bara fler och fler under åren om de trivs.
Alla tulpaner trivs bäst i mullrik jord som är väldränerad, tex. i en rabatt.
Pålitliga lökar
Det är trevligt att förnya sin vårblomning i rabatterna, men det är inte helt fel att investera i lökar som också återkommer varje år. Det finns några pålitliga lökar om man vill satsa på återblomning.

Jag chansar lite (som vanligt)men väljer även några säkra kort. Mina sortval i år är;


’Queen of Night’
Enkelblommig tulpan som blir ca 50-60 cm hög och blommar i maj.
Allmänt känd som “den svarta tulpanen”. Egentligen mörkt purpurfärgad, då det inte finns rent svarta blommor. Men i rätt ljus ser den verkligen djupsvart ut. Årets blomsterlök i Tyskland 2007. Kommer tillbaka bra i trädgården.
Jag vill komplettera min "vita rabatt" med fler av 'Spring green' samt med många nya av denna sort. Black and white...
Denna drottning skall få fler platser hos mig, bland annat bland vita och lila rhododendron.
Bilder finns på denna länk.


Viridiflora-tulpanen ’Spring Green’
Gillar du vitt och limefärgat är det här tulpanen för dig.Jag har den i min vita rabatt, men jag vill ha fler. Den kommer igen hos mig.

Tulipa ‘Burgundy’
'Burgundy' är en mycket snygg mörklila liljeblommande tulpan, som mörknar ytterligare med
blommans ålder. Ca 50 cm hög och blommar i maj. Liljeblommande tulpaner är ganska säkra kort.
'Burgundy' ska få bli sällsis med dem knallröda Nina Weibull rosorna och lavendelhäcken, dem ska även få pryda framsidan av frukostverandan med vitt staket. Men flest av dessa lökar satte jag ner i den "lila rosa rabatten".
Bilder finns på denna länk

'Princess Irene'
En tulpan som finns på topp 20 listan år efter år år. Jag gillar den orangefärgen som kontrast mot lila och så vill jag förstås komplettera min "gula rabatt" bland rosor och dagliljor.
bilder finns på denna länk



Och så till lite
LÖKTIPS;


• Förvara alltid lökar mörkt, svalt och luftigt. Lägg dem aldrig i täta plastpåsar. Då möglar de.
• Plantera lökarna så snart som möjligt sedan du köpt dem så att de inte hinner börja torka.
• Sätt dem på ett djup som motsvarar lökens höjd gånger tre. Det innebär ett djup på 15 cm om löken är 5 cm.
• Tillsätt lite benmjöl redan när du planterar lökarna på hösten. Ge dem en ny näva på våren.
• Täck planteringen med granris för att skydda mot bitande kyla.
• Strö ut lite ben- eller blodmjöl, eller en blandning av båda, för att avskräcka rådjur och harar under blomningen.
  • Vattna lite så att det slammat till runt löken, det är inte bra om det blir lufthål runt den. Sedan är det bara att hålla tummarna fram till i vår.
Tänk på att lökväxter behöver stå och vissna ned för att kunna blomma vackert igen nästa år. Näringen från bladen dras tillbaka ned i löken. Därför är det klokt att plantera dem tillsammans med relativt höga perenner, som växer upp och skymmer de vissnande bladen.





söndag 12 september 2010

Första oljan är färdig för att silas!




Det är lite kul att följa upp frösådderna sedan i våras. Jag har bedömt slingerkrassen här och luktärt, rosenbönan, sommarsquash (zucchini) och salladsärt skriver jag om här.

Nu slår jag ett slag för ringblomman och jag håller på att tillverka ringblomsolja.
Det finns säkert många olika sätt att göra på, jag följer ett recept från detta inlägg:
Trädgårdsåret 2010 - det femte fröet

Jag plockar alltså kronbladen från blomman och fyller sedan en glasburk till en tredjedel, sedan häller jag olja över och låter stå i 6 veckor... Klicka på länken för att läsa mer. En burk är klar och jag ska testa att göra Ringblomssalva i veckan. Jag har precis påbörjat en till burk som jag snällt får vänta på.

Ringblomman sådde pojkarna direkt i "Barnens trädgård". Dem är jätte nöjda med resultatet, själv hade jag önskat att vi sådde två rader bredvid varandra för att skapa rikligare blomning. Annars har den varit jättefin, blommar oavbrutet sedan augusti och den blommar fortfarande. Vill man inte skörda för att göra oljor är den jätte fin som snittblomma i vasen inomhus.




torsdag 2 september 2010

Mera vitt...


Tänk vad populärt vitt är! Jag håller med om att det är oerhört vackert och så här i sensommarmörkret kommer färgen verkligen till sin rätt!

Mer vitt hos mig just nu är

Doftpelargon 'Fragrans' som jag införskaffade på mässan 'Rum och trädgård' i år. Den har jag sticklingförökat och hoppas den ska fylla mina krukor på frukostverandan nästa år.

Snöflingan som jag skrev om i förra inlägget.



Sist men inte minst vit Höstflox. En hög och ståtlig perenn som glädjer mig vid entrén varje morgon och kväll.



mer vitt hos mig finns i detta inlägg.



Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!