fredag 17 december 2010

Julblommor - hyacinterDoftfria - eller nästintill doftfria är mitt val. Jag har så många bland familj och vänner som är allergiska mot just hyacintdoften. Men vita doftfria brukar funka. Ibland får jag ta ut dem i hallen om någon är lite extra känslig.

Vitt är ju ändå min färg så det är ingen större uppoffring. White Pearl och fin och skonsam för allergiker.

Hycainter kan man också ställa i snitt i vas. Det har jag aldrig lyxat till med, men det är oerhört fint med en bukett hyacinter! Dock särbehandlas snitthyacinterna genom att stå mycket längre i kylrum för att få längre stjälkar. Eco Eco är det kanske inte. Äh jag nöjer mig mig lökarna här hemma och dem kan jag ju återanvända!

Hyacinter är i stort sett självgående när den blommar så man kan placera löken fastknuten i en krans, i en glasvas på botten utan vatten, i småkrukor, hängandes upp och ner i fönstret och på många många fler vis. Hyacinten tycker om att få ljus.

Hyacintus orientalis.

Tips! Ta hand om löken och plantera ut den när det går att gräva i marken.

Mina hyacinter hamnar i olika arrangemang varje år.
I år har dem hamnat skilda åt i egna små krukor.


Jag njuter av dem minst lika mycket innan blommorna slår ut.

Tillägg: blev precis uppringd av en trevlig tjej på Naturskyddsföreningen som ville svara på lite frågor som jag hade kring gift i julblommor. Hyacinter och amaryllisar är tydligen värstingarna när det kommer till tillägg av gift vid odlandet. Bra info!
Tack till dig!!!

Vill man tänka ekologisk så är det fantastiskt om du kan återanvända hyacintlökarna. Lägg undan dem när dem har blommat över. Gräv ner dem i jorden när det går att gräva igen. Mer info och tips kan du läsa här på Naturskyddsföreningens hemsida. Dem gör ett fantastiskt bra jobb för vår natur!

Nästa år drömmer jag om bättre märkning av ekologiskt odlade blommor och mer information från odlare och producenter. Vi konsumenter vill men vi behöver lite mer kunskap och information! Se bara på maten, vilka framsteg vi har gjort! Gröna gaffeln är en blogg på Naturskyddsföreningen om bra ekologisk mat och ekologiskt tänkande kring matlagning.

3 kommentarer:

LindaLunda sa...

Så synd att ni inte tål doften...
Jag bara älskar den doften!!!
Och har tur, än så länge, att ingen mår dåligt av den.

Marie//Tekla Maräng sa...

Jag har äntligen hitta ekologiska hyacinter.
Tål inte heller doften tyvärr.
Ha det gott:)

Tigris Predikantan sa...

Vill önska dig en trevlig helg!
PS. Glöm inte min utlottning! DS

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!