Marie sprider budskapet om att det finns mycket kemikalier i julstjärnorna. Imorgon ska jag inhandla julblommor. Kan inte handlaren garantera giftfria julstjärnor så får det väl bli en jul utan då.
På Naturskyddsföreningens hemsida kan du läsa mer.
Så är det och därför köper jag inte julstjärnor. Dessutom är de giftiga i sig så jag förstår inte varför man besprutar dem, de torde inte ha många naturliga fiender. Ha det gott/Laila
Vilken viktig info du lämnar! Märklig kommentar av mannen :"Vem vill ha en stor julstjärna på bordet eller i fönstret?" En julstjärna som är redan naturligt giftig(precis som Laila påpekar)är under inga omständigheter aptitlig på bordet! Oj,oj vad vi konsumenter skulle kunna påverka blomsteutbudet om vi bara orkade engagera oss!/Anja
Jag har missat detta...har två julstjärnor här och det känns inte kul om det är giftiga! Jag är mest förtjust i Amaryllis med mossa runt löken. Nästa år kör jag nog bara på dom. Vad fint du har här på bloggen! Hälsningar Sanna
Naturskyddsföreningen skriver på sin hemsida att julstjärnor innehåller mycket bekämpningmedel. Tyvärr skapar detta en ytterst snedvriden bild av Svensk blomsterproduktion. Varje julstjärna som produceras innehåller ytterst lite kemikalier, dock resonerar Naturskyddsföreningen så att den sammanlagda mängden 10 miljoner köpta julstjärnor tillsammans har haft behov av en samlad mängd ´gifter´. I Svensk odling används mestadels moderna sorter och mekaniska odlingstekniker för att styra julstjärnan till att hålla sig kompakta och fina och endast i undantagsfall tar man till åtgärder för att kemiskt styra julstjärnan. All form av växtskydd sker med biologiska medel, så långt det är möjligt, och det är det. Alla insatser dokumenteras och kontrolleras av oberoende revisorer och certifieras via systemet IP-Sigill. PS. Den Svenska trädgårdsmästaren producerar med stor omsorg om dig som konsument och vår miljö!
Läste precis detta hos Marie!!! Det hade man ingen aning om.... Skönt jag inte köper några julstjärnor sedan många år tillbaka, men väl hyacinter och amaryllis...
Vad Gun Rudqvist från Naturskyddsföreningen väljer att upplysa i detta inslaget är att det går framåt i utvecklingen och att det finns dem som odlar julstjärnor på ett naturligt sett. Det tycker jag är finemang! MEN vad hon samtidigt vill upplysa oss konsumenter om är att vi skall ställa krav och ta reda på vad vi konsumerar eftersom långt ifrån alla julstjärnor idag är giftfria.
Nolltolerans på gifter och större krav från oss konsumenter är en bra väg.
Tack för ditt inlägg, det känns bra att veta att många gör på "rätt" sätt. Så får jag fortsättningsvis vara mer vaken när jag konsumerar. I år blev det inga julstjärnor för jag kunde inte hitta några giftfria.
6 kommentarer:
Så är det och därför köper jag inte julstjärnor. Dessutom är de giftiga i sig så jag förstår inte varför man besprutar dem, de torde inte ha många naturliga fiender.
Ha det gott/Laila
Vilken viktig info du lämnar!
Märklig kommentar av mannen :"Vem vill ha en stor julstjärna på bordet eller i fönstret?"
En julstjärna som är redan naturligt giftig(precis som Laila påpekar)är under inga omständigheter aptitlig på bordet!
Oj,oj vad vi konsumenter skulle kunna påverka blomsteutbudet om vi bara orkade engagera oss!/Anja
Jag har missat detta...har två julstjärnor här och det känns inte kul om det är giftiga! Jag är mest förtjust i Amaryllis med mossa runt löken. Nästa år kör jag nog bara på dom.
Vad fint du har här på bloggen!
Hälsningar Sanna
Naturskyddsföreningen skriver på sin hemsida att julstjärnor innehåller mycket bekämpningmedel. Tyvärr skapar detta en ytterst snedvriden bild av Svensk blomsterproduktion. Varje julstjärna som produceras innehåller ytterst lite kemikalier, dock resonerar Naturskyddsföreningen så att den sammanlagda mängden 10 miljoner köpta julstjärnor tillsammans har haft behov av en samlad mängd ´gifter´. I Svensk odling används mestadels moderna sorter och mekaniska odlingstekniker för att styra julstjärnan till att hålla sig kompakta och fina och endast i undantagsfall tar man till åtgärder för att kemiskt styra julstjärnan. All form av växtskydd sker med biologiska medel, så långt det är möjligt, och det är det. Alla insatser dokumenteras och kontrolleras av oberoende revisorer och certifieras via systemet IP-Sigill.
PS. Den Svenska trädgårdsmästaren producerar med stor omsorg om dig som konsument och vår miljö!
Läste precis detta hos Marie!!! Det hade man ingen aning om.... Skönt jag inte köper några julstjärnor sedan många år tillbaka, men väl hyacinter och amaryllis...
Nu gäller det för oss att ställa krav!!
Kram Charlotte
Hej Mäster!
Vad Gun Rudqvist från Naturskyddsföreningen väljer att upplysa i detta inslaget är att det går framåt i utvecklingen och att det finns dem som odlar julstjärnor på ett naturligt sett. Det tycker jag är finemang!
MEN vad hon samtidigt vill upplysa oss konsumenter om är att vi skall ställa krav och ta reda på vad vi konsumerar eftersom långt ifrån alla julstjärnor idag är giftfria.
Nolltolerans på gifter och större krav från oss konsumenter är en bra väg.
Tack för ditt inlägg, det känns bra att veta att många gör på "rätt" sätt. Så får jag fortsättningsvis vara mer vaken när jag konsumerar. I år blev det inga julstjärnor för jag kunde inte hitta några giftfria.
/cz
Skicka en kommentar