lördag 13 mars 2010

Trädgårdsmässa 2010 - Rum och trädgårdIn våribusJag smakar på orden.

Hur tänker du?

In Våribus

Jag tror att det är en ordlek. In floribus betyder 'i blomning'. 2004 gjorde Hannu Sarenström en utställning som hette just "In floribus".

Jag kanske är ute och cyklar.

Oh cykla (!) det vore ju fantastisk - att sätta sig på hojen, solen svider på axlarna och jag styr mot ... härligt att fantisera... vart styr jag... mot blomning, mot en äng i blomning - In floribus!

Oj, snacka om att tappa tråden!

Men precis så blev det även på mässan när jag kom fram till In Våribus. Fantasierna överlöste varandra. Vid denna stol stannade jag upp. Väninnan hade jag tappat bort, men hon hade säkert också fastnat i njutning någonstans så jag tog mig tid. Tid att njuta.


Jag kom att tänka på min käre morfar. Morfar älskade trädgårdsarbete. Han slet, så såg jag det, för svettan glänste på hans rygg och han ojade sig när han stod böjd ner i floran med jordiga händer. Men så satte han sig på sin stol, borstade av händerna, öppnade en Soda vatten och så njöt han. En stol, en trädgård. Ögonen tåras och jag blickar vidare.


Här får jag känslan att personen i denna trädgård var här för bara någon sekund sedan. Något avbröt honom och jag får möjligheten att stå här och ta del av hans kärlek till skapandet i trädgården. Smittsamt!På onsdag den 17 mars kommer Hannu till Tivolihuset i Höganäs för att prata om Trädgårdsvisioner! En av många fantastiska trädgårdsböcker som han har skrivit.

1997 Rimfrost och trädgårdsdrömmar
2000 Vårkänning
2003 Trädgårdsmagi (Årets trädgårdsbok av Gartnersällskapet)
2009 Trädgårdsvisioner

Han har även skrivit två kokböcker
2005 Hannus mat
2008 Vinterkalas

Jag lämnade In våribus med en stark längtan till våren. Jag blev nästan lite stressad inombords och gick och hoppades att allt slask och blöt snö med ett vips ska försvinna. Jag fick fatt på väninnan som smög omkring och mös. Jag gick tillbaka och sneglade på In våribus. Stressen försvann. Allt har sin tid, nu är det vårvinter och det finns ju en massa fint att göra inomhus. Som att läsa trädgårdsböcker till exempel.


bild fr Wikipedia

"Ett trädgårdsår slutar aldrig, det klär sig bara i nya skepnader" ett citat från Hannu i Aftonbladets Hem och trädgård. Jag undrar om inte jag ska söka efter min Flora som ska få vaka över min trädgård. Hon kommer säkert skapa mer lugn hos mig såhär om vårvintern vårvintern när längtan är så stark. (Flora är blomstergudinnan i romersk mytologi. Hon kom att ses som gudinnan över växtligheten och våren.)

Jag upplever Hannu Sarenström som en sann njutare. Efter en lång dag på mässan avslutade han sin dag på ett par slalomskidor i Hammarbybacken. Han visar bilder på bloggen.

Ett varmt tack Hannu för ditt engagemang! Din passion smittar av sig och skapar drömmar och ger inspiration och idéer! Precis därför jag vill gå på mässa! Denna gången är jag helnöjd!


Tidigare inlägg från mässan;
Shabby Chic, en inredningsstil från 80-talet som lever vidare.
Guldkannan, kissa i en ergonomisk formad vattenkanna
Piri-Piri, Lena Linder bjuder på påskstämning.
Först ut, Slottsträdgården i Ulriksdal, som alltid vackra krukor och underbara växter.

4 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Tack för detta...
Detta hade jag velat se men men.. man kan ju inte vara överallt.
Annika

Anja sa...

TACK FÖR DENNA NJUTNINGSFULLA RUNDAN!
VISST ÄR "ALLAS VÅR" HANNU EN MYCKET, MYCKET SPECIELL KREATÖR OCH INSPIRATÖR.
JAG FUNDERADE PÅ ATT HANNUS FÖRSTASPRÅK ÄR ANTAGLIGEN FINSKA. VI FINNAR KAN INTE UTTALA -FL - DET BLIR -V- I STÄLLET.MEN, Å ANDRA SIDAN KAN VI INTE UTTALA -B-HELLER SÅ ATT MIN TEORI STÄMMER INTE (alltså jag tänkte att han kanske skojar med oss lite). KANSKE ÄR DET I STÄLLET VÅR-I- BUS (-ets tecken?)?/hat't Anja

NinaVästerplana sa...

Nog inspirerar han alltid....
Jag ser framför mig hur han fått skotta långa gångar i sin trädgård för o få fram trädgårdsstolen ur snön.... om jag inte missminner mig står den i ena änden av `axeln´ som löper genom trädgården.
Stordåd!
Ha´t himla gôrgôtt
Nina

Galtholmen sa...

Flora i all ära, kanske ska man ha en liten staty av Hannu istället *ler*. En liten liten som utstrålar energi och påminner om skaparlusten i trädgården året runt. Visst vore det kul? Fast när jag tänker efter, så pryder nog en romersk staty av vacker kvinna mer sin plats i trädgården än en på Hannu...
Ha det gott o tack för underbara bilder från mässan/
Ulrika

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!