fredag 23 januari 2009

Trädgårdstrender 2009

enligt Allt om Trädgård - Sveriges största trädgårdstidning. Och för mig personligen en mycket bra tidning som jag kan läsa om och om igen... Men tyvärr skriver dem om trender som alla andra...
Trend 1) Bli nöjd

Här gäller det att lära sig njuta av det man har med skön belåtenhet. Njut av ditt trädgårdsliv.

Det skriver jag under på, helt klart! Det har jag själv som motto i mitt privat- och arbetsliv, och pådyvlar gärna andra. Med ett tillägg - våga drömma. Men ska det behöva vara en trend??!!

Trend 2) Glad & gul galenskap

Nu ska vi inte tänka på helheten utan gärna låta några färgstarka blommor ta överhanden, helst gult.Växterna får gärna se knasiga ut.

Okej, om trender är viktigt kan man låta några solrosor få lite utrymme i trädgården eller så struntar man blankt i trenderna och njuter av dem färger och blommor som man själv tycker om. Själv älskar jag gula blommor i starkt solsken, min "morgonrabatt" vid frukostverandan med gula rosor och gula dagliljor är ögongodis för mig. Men jag vet många som verkligen inte gillar gult. Jag har en gul rabatt och råkar vara trendig just i år, men nästa år och nästa???

Trend 3) Entrén & krukorna

Fortsätt att odla nära dörren. Gör entrén till ett smycke som signalerar din stil och smak. Det blir mycket av rosor i krukor och storslagna kryddodlingar. Även större buskar som vinbär.

Det är väl ändå tidlöst att vi har krukor vid dörren. Men okej nu gäller det tydligen att slå på stort med STORSLAGNA kryddodlingar.

Trend 4) Grönsakernas erövringståg

Odla grönsaker och gärna ekologiskt.

Om det nu måste stiftas trender inom trädgård så okej då är EKOLOGISKT det allra rätta. In med det som trend så att vi får ett stort utbud och ökad efterfrågan.

Trend 5) Recycling? Nja

Vi recyclar inte prylarna, vi slänger dem inte ens. Nu får det gärna se lite slitet och småtrasigt ut.

Äntligen en trend som fortsätter på trend 1, att njuta. Det är inte så himla viktigt bara DU är nöjd med det. Jag tror förstås att just recycling är en trend med tanke på alla underbara möbler som finns att fynda på olika loppis runt om i landet.

Trend 6) Marken är het!

Belägg marken med sten- och tegelplattor. Inte bara gångar och altaner utan även uteplatser mitt i trädgården.

Japp sätt igång, så kan du gå omkring och njuta sen.. Typ till hösten...

Trend 7) Stanna hemma!

Vi stannar hemma på sommarsemestern och åker gärna ingenstans. Vi ordnar i trädgården med grillfester, plockar buketter och åker och badar.

Sommaren 2008 bjöd ju i stora delar av landet på en härligt solig sommar. Året därpå for ju dem flesta svenskar utomlands för lite värme... Men visst, i samband med lågkonjunktur och finanskriser är det nog inte bara bilbranschen som blir drabbat. Resebranschen med många andra branscher kommer nog också att få smaka på konsumenternas försiktighet.

Trend 8) Skogsromantik

Istället för att göra trädgård av skogen ska du låta trädgården vandra in på en skogsstig.

Ja tänk det finns ju många som har så härligt stora fina trädgårdar så att även tallarna får plats... Men med tall på tomten är det oerhört svårt att lyckas med undervegatationen... Undra var dem där gula solrosorna ska växa...

Trend 9) Storbladigt i kruka

Det ska vara stora blad såväl inne som ute. Viktiga växter är ormbunkar och banan.

"viktiga"... ???

_______________________
Jag gillar verkligen inte "trender". Absolut inte i trädgården. För mig är det oerhört viktigt att hitta det innersta hos mig själv. En buske är ju inte som en tröja som man sedan slänger. Trend i trädgård är nästan lika illa som trend inom hundraser.

Jag hoppas att så få som möljigt lyssnar till trender i trädgården. Det finns inget bättre än att besöka personliga trädgårdar! Inget är fel - allt är rätt - bara just du njuter av det!

Jag får ofta frågan, "Hur ska jag tänka för att ens komma i närheten av min drömträdgård. Det blir så plottrigt och jag gillar inte helheten. Vad ska jag köpa för växter?" Mitt svar varje gång blir "Våga ta fram det du tycker om och lyssna inte till trenden. Ta fram en idéskiss som tilltalar dig och ingen annan."

11 kommentarer:

Panter sa...

Trender styr utbudet, men jag håller med dig en trädgård eller en rabatt ska spegla människan.

En annan sak som jag tycker är viktig är att en trädgård måste få ta tid och att den faktiskt aldrig blir klar.

gittan sa...

Trender eller ej, min trädgård är min och ska tilltala mig. Om ingen annan tycker om den - gör inget, bara jag och familjen trivs där och kan njuta av de växter vi tycker om.

Marina sa...

Den tidningen ha jag faktiskt slutat läsa för ett tag sedan, ett år eller så tror jag. Jag tyckte den blev sämre och gav mig inget längre. Vet ej varför.
Trender är jag itne känslig för när det gäller trädgråd. Jag gör som JAG vill! Jag gillar itne gula blommor och kommer inte ha fler gula blommor i år heller tex. Trädgården är verkligen personlig tycker jag och det är viktigt att vi själva verklgien trivs där och har vår egen stil. Man ska komma ihåg att odla för sin egen skull, inte för att grannen eller andra förbipasserande ska tycka där är fint. Kram!

Annika Christensen sa...

Där ser man! Har inte den tidningen just nu men snart.
Det kommer under året en del jobb som jag gjort till dem.
Bla nästa nr komme´r det om irisar ochpenseér. Tror jag iallafall.
Så nu får jag ta och beställa den.
Ha det gott
Annika

HelenJ sa...

Jag är trendig när det passar mig - det är ungefär som den stillastående klockan som är rätt 2 ggr/dygn. Nån gång lyckas man ju träfa rätt. =)
Nej, ärligt talat skiter jag i trender. Jag vet vad jag tycker om och det är det viktigaste. Dessutom tar jag mig tid att vila i min trädgård - det är många timmar jag har sovit bort i hammocken. Så kanske är jag lite trendig ändå?

Hem och Lycka sa...

Jag bryr mig inte om trender, huvudsaken är att man trivs med sin trädgård.

kram

Njut i din trädgård sa...

Panter:
Ja visst är det så, med tiden växer din trädgård fram, trenden är helt ONÖDIG!
Gittan, Marina,Helen och Hem & Lycka:
Härligt att höra! Synd att media försöker pådyvla oss en massa krav, men många struntar i det - underbart! Det är säkert JUST därför ni kan visa så mycket fint på eran blogg också! Kravlöst och av KÄRLEK!
Annika, vad roligt! Jag ska hålla utkik!

Jag känner mig lite starkare idag - TACK vare era kommentarer! Så lite gör så mycket. Kram till er alla!

Växthusmadam sa...

Trendkänslig är jag inte....tyvärr kan jag nästan tycka ibland. För mig är det nästan ett problem att jag får idéer om saker som jag vill ha i min trädgård eller saker jag vill göra i mitt hem, saker som jag inte har sett någon annan stans och som inte går att få tag i!!! Varifrån kommer sådana tankar egentligen? Jag brukar få bygga/fixa själv tills jag blir nöjd!
Vilken otroligt söt hund du har! Jag har sådan hundabstinens efter att vi var tvungen att avliva vår. Vad är det för ras du har?
Tack för hälsningen på min blogg och har en bra vecka önskar Växthusmadam

Ruben sa...

Var också lite skeptisk till det här med trender, och såg de som någon slags pekpinnar. Men om man tänker efter vad 'trender' egentligen betyder måste det ju vara helt OK att skriva om dem. Här i nybyggda områden kan man ju helt oblygt påstå, att det är en trend att lägga mer och mer marktegel och bygga större och större uteplatser. Det innebär ju inte, att jag tycker alla ska göra så, utan det är bara ett konstaterande. Men oftast smyger det sig in små pekpinnar i trend-reportage, det medges! Men själv följer jag inga trender. Ha det gott! /Ruben
Tack för besöket på min blogg på tradgardsblogg.se - välkommen även till min nya blogg:
Http://rubensrabatter.blogspot.com

Njut i din trädgård sa...

Växthusmadam - dina tankar är äkta härlig kreativitet och konstnärskap! Det är bara att gratulera!
Vovven - ja den sötnosen är en otrimmad dvärg schnauzer. Hon har en fin stamtavla - men hon är så rufsig så ingen tror mig.=)
Ruben - du kanske har rätt, men jag har känslan att det inte är efterfrågan som styr trenden utan tvärtom, (fast många av oss struntar i trenden) men nu är jag nog lite inne på hönan och ägget. :) Tyst med mig och tack för debatten - kul!

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Hejsan!
Gillar dina kommentarer om trenderna...visst är det lustigt med trender...varför inte bara ha det man själv gillar? Ibland följer min smak kanske någon trend, men oftast inte.
Ha det så bra,
Lydia

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!