måndag 1 mars 2010

Vårvinterbeskärning Del 1

Under "vårvintern" beskär jag en del i min trädgård. Med beskärning menar jag att man klipper eller sågar ner grenar på ett träd eller en buske för att glesa ur. Man skall alltid kontrollera vad för beskärning som krävs för sina träd och buskar. Vissa vill beskäras på våren innan lövsprickning och andra på hösten innan frosten.


Äpple och päron beskär jag främst på hösten under JAS (juli, augusti, september) månaderna. Det finns olika varianter, jag beskär mitt äppelträd på den stora bilden i kollaget ovan lagom hårt. Med det menar jag att jag har valt att klippa bort alla grenar som växer neråt och inåt. Jag tar även bort allt som är dött eller sjukt samt vattenskott. Vattenskott är grenar som växer rakt upp och kan bli mycket höga. På vårvintern brukar jag korta av en del grenar för att förhindra att grenen går av om det blir mycket frukt på den. Bilden längst ner till vänster här ovan är ett exempel på några grenar som jag kommer att korta av lite grand.

Våra fruktträd är "tama" träd som vi har förädlat i många många år. Därför vill träden att vi beskär dem. Frukterna blir större och godare och vi skyddar även trädens grenar från att spricka eller brista. Vi får ett träd som kan ge riklig skörd i många år. Så unga träd behöver beskära på ett lite annorlunda sett. Avkortning av grenar är till exempel viktigt.

Ett tips är att fota träden nu när dem är utan blad, då är det nämligen lättare att se vad som behöver beskäras. Vad man bör tänka på är att man inte ska beskära för hårt, det finns ingen mening med att snagga trädet varje år. Då skjuter bara trädet ut massor av vattenskott. Det blir trångt bland grenarna och ljuset når inte ner genom bladverket. Man kan bli utan frukt eller så blir dem få frukter man har smaklösa pga för dåligt med solljus.

Ett jätte bra dokument om beskärning hittar du här.



Körsbär skall ej beskäras på våren!

Inte plommonträden heller!

Körsbärs- och plommonträd skall EJ beskäras på våren. Dessa gör man klokt i att låta vara tills träden har tappat all sin frukt. Detta gäller för alla träd med stenfrukter, dvs samtliga träd i familjen Prunus. Vad som kan hända om man klipper en gren på våren är att trädet inte kan läka såret utan att trädet "förblöder".

Syrenen är en buske som mår bra av vinterbeskärning.
Jag ser över buskarna nu. Jag väntar tills det blir lite varmare. Målet jag har är att busken ska växa jämt och att inga grenar ska vara kraftigare än andra.

Denna buske är jag nöjd med och jag låter den vara.

Men den här växer ojämnt och jag var på den förra vintern och sågade av några tjockare stamliknande grenar. Nu ska jag ta av den största som ni ser till höger i bild. Jag sågar av den nära marken.


Syrenhäcken, den 40 meter långa som vi planterade förra våren har tagit sig fint. Den växer jämnt. När snön smält kommer jag att se över hur pass jämnt den växer från marken. Men troligen kommer jag att låta den vara.



Hydrangea Paniculata, 'Grandiflora' och Kuyshu' (kallad syrenhortensia) har jag några stycken av. Både uppstammade och som buskar. Dessa blommar på fjolårsskotten och jag brukar bara klippa av blomsterklasarna när våren närmar sig. Samt att jag klipper bort det som är dött förstås.


Hydrangea Arborescens, Vidjehortensian, 'Annabelle', har jag två buskar av vid entrén. Dem är fantastiska dessa buskar. Blommar rikligt med sina vackra limefärgade enorma runda blomsterklasar som övergår i krämvitt fram emot sensommaren.

Dem kan beskäras hårt eftersom dem blommar på årsskotten, men det går även alldeles utmärkt att beskära dem på hälften, ca 50 cm höjd. Skär gärna av dem precis ovan ett litet skott.. Men nu tycker jag att det är för tidigt. Jag brukar vänta tills våren är här på riktigt, alltså i april-maj. Förra året var jag lite sur eftersom kraftiga regnskurar på sensommaren gjorde att mina buskar låg ner och jag kunde inte räta på dem igen. Så till våren klippte jag ner dem helt, nära marken. Båda svarade med att ge tillbaka med fantastisk blomning och buskarna blev ungefär 1 meter höga. I år funderar jag på att flytta dem från entrén för det är så trist när dem ligger sådär precis vid entren. Ska bara övertala övriga familjen... Jag vill så gärna låta dem göra Grandifloraträden och Rhododendrobuskarna sällskap vid staketet mot ängen. Tror in inte det blir fint???

Men dem flesta andra hortensior blommar på fjolårsskotten och ska ej beskäras.

Jag fortsätter med spireor, rosor, schersmin...

14 kommentarer:

NinaVästerplana sa...

Så skönt med lite handfasta råd....
Är inte mycket för beskärning, men ibland måste även jag ;-)
Ha´t himla gôrgôtt
Nina

Karlssons Skafferi sa...

Hej
Kul att du har hittat oss. Självklart får du lägga upp oss. Lägger till dig på vår sida.
Fina bilder du har tagit.
Annika Lotta

Annika Christensen sa...

Hej hej..
Tack för den lektionen.
Min man klippte våra träd när vi flyttade in förstörde nästan alla.
men nu efter 10 år börjar de bli bra igen.
Faktum är att jag tar hjälp med den biten för jag har ganska mång trädg som bevhöver klippas.
Jag klipper lite under JAS.

Ha en trevlig kväll hör snöar det för andra gången idag.
Annika

Anjas Hill sa...

Otoligt vackra bilder!/Anja

Millah sa...

Gör det :) Så enkelt och så gott :)
Kramar

♥Min Eden♥ sa...

Hej hej...hur är det med hängrönnen...när kan jag beskära den?

Njut i din trädgård sa...

Min Eden
Formklippta träd, beskär man för formens skull. För att bibehålla formen beskär man från ett hängande träd alla kvistar som växer uppåt. Beskär trädet genast då avvikande kvistar kan ses. Alltför långa kvistar på hängande träd kan också kortas av. Gör snittet vid en lämplig förgrening.
Senvintern eller JAS månaderna är en bra tid för då behöver man inte oroa sig att man gör fel.

lottens vita och gröna sa...

ohh du får mig att minnas...shit har inte beskurit varken äpple eller päron men det är ta mig tusan en halv meter snö kring...kanske jag gör det en dag då åtminstone solen skiner, fniss!
tack för tips, varmkram lotten

Gunilla sa...

Vilken bra information. Tack för den.
Jag har inga fruktträd men några prydnadsträd som måste beskäras för att hålla formen.

Ha det gott
Kramen/Gunilla

Dona blogg sa...

Åh, så mycket matnyttigt här var!
Är glad att du hittade mig så att jag fann dig :))

Behöver verkligen göra något åt vår syrenhäck - har tagit till mig av dina tips. Tusen tack!

KRAM!

♥Min Eden♥ sa...

Hej hej! Tusen tack för ditt svar om hängrönnarna!!
Och va roligt att du lade min Bloppis-butik på din blogg:)

Sanna & Niklas Bröllop! sa...

Oj...inser att vårat körsbärsträd förblodde förra året! Vi tog in kvistar och jag gav bort frikostigt till många...
Hela trädet såg skumt ut...inte så konstigt då... ;)
Tack för dina tips till oss vanliga "tomtar"!
Tycker att din bild på dig ute i trädgården (om det är du) är himla kool! ;))
Ha det bra! Kram Sanna

Maria Berg sa...

Beskärning, ja det där med om man kan klippa nu eller inte tvistas det om.
Jag klipper däremot päron och äpple nu (eller rättare sagt när snön väl smälter så jag vågar klättra på stegen) men precis som du säger rör jag inte körbär och plommon.

/MB

Njut i din trädgård sa...

Sanna,
om du tänker på min profilbild (eller vad det nu heter) så TACK, det är min då 2 åriga son som ville hjälpa till med trädgårdsarbete hos Oma. Jag hittade honom ivrigt ryckandes i den lilla gräsmattan som finns (fanns). *ler*

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!