Tänk att det är så stor skillnad på klimat i vårt avlånga land! Ja, jag tänker på zonerna. Här i zon 2, zon 3 är vi långt ifrån en söt knopp som ger hopp! Här är det frostigt och riktigt kallt. Snön som föll för en vecka sedan ligger kvar, inte vit och heltäckande utan mycket sticker fläckvis upp och så är det mycket smuts som färgat snön. Nu finns tid att klaga och bara längta till framtiden.
Men är inte livet för kort för att längta till framtiden. Vi lever ju här i detta vinterland. Hur ska jag då leva efter mitt motto, "Njut i din trädgård"? Hur kan jag njuta i min trädgård på vintern?
Jag förstärker det som ögat söker sig till. Det vintergröna, fröställningar, vackra former på buskar och träd, vackra färger på stammar och grenar. Det finns så mycket mer än Rhododendron och Thuja! Det behöver inte vara en mängd, men välj några enstaka ställen och fokusera på dessa. Entrén, ett vackert träd som du vill dra uppmärksamheten till, en rabatt, någon buske. Gruppera vinterskruden.
Fota din trädgård nu, ja just nu så är det enklare att förändra den i vår inför nästa vinter. Fota det du gillar och det du inte gillar.
Entrén
Lägg mycket krut på entrén. Det har du igen vintertid.
Lägg mycket krut på entrén. Det har du igen vintertid.
En perennrabatt som jag har precis vid min entré har jag kantat med Vinteriberis. En växt som växer mycket lågt och kraftigt. Från tidig vår till sommar glänser den med vita Edelweissliknande blommor. Annars året runt är den mörkgrön med tätt bladverk. Bakom den kan man jobba med en perenn kantväxt som kantnepeta eller liknande för då göms den lite nu på vintern. Vinteriberis är vintergrön och just nu är den fantastiskt vacker -den har ju inte så mycket konkurrens.
På vardera sidan om entrétrappan har jag planterat Hortensia, Annabelle. En spotbelysning framför vardera buske lyser upp entrén när mörkret faller. Jag använder LED ljus som ger en lätt dämpad effekt. Den är inte vintergrön, men vintervacker. I krukor bredvid dörren har jag ljung, lite saker i zink, en zinkkanna med ris i och en vintergrön krans hängandes bredvid dörren.
Några rabattrosor på kortsidan av huset, där vi hämtar ved, tar skydd bakom en kant av lavendel. Lavendel är för mig också vintervacker.
Men även rosbladen är ju fantastiska vissa dagar nu på vintern.
Rhododendron är förstås också mycket trevlig på vintern. När jag flyttade in fanns det 4 utspridda små spretiga buskar i trädgården. Dem har jag nu samlat i en grupp i framkant av en ek. Tillsammans ser dem inte längre spretiga ut. Jag har adderat två till i en annan färg. Nästa år kanske buskarna får en kjol i form av funkia. Vi får se.
Ta inte bort alla träden! Vi älskar våran stooora gran, till trots mot alla besökare som tycker att den inte är "nå snygg".
En uppstammad hägg, 3 st i grupp faktiskt, omgärdas av en liten ligusterhäck.
Vårat Gullregn på ca 7-9 meter är underbart när det blommar. Murgrönan och kaprifolen är sega men det tar sig och snart hoppas jag att dem 5 stammarna ska kläs in i vintergrönt och vintervackert.
Låt någon möbel stå framme, ta inte in allt.
Jag har nämnt några växter, men listan kan göras lång på vintergrönt och vintervackert! Här kommer några till;
Astilbe
Bollthuja, Buxbom, Bergbambu
Curryört
Fruktträd (m. en möbel, lyktor el. annan utsmyckning)
Gräs, prydnadsgräs, Gullgröna
Hasselört
En, prydnadsen
Iberis, Idegran
Julros, järnek
Klätterbenved, Kornell
Lagerhägg
Ormhassel
Spetsmössa, Skuggröna, Sockblomma
Vintergröna (vinca minor)
Småfåglar - så glöm inte att ge dem vackra små mat!
Och sist men allra minst:
Stenar, gångar, träd och buskar som ger struktur.
Det är mycket som inte är nämnt.
Vad har ni andra för favoriter?
6 kommentarer:
Jo jag försöker allt njuta utav både trädgård och vädret. Tränar varje dag på att leva i nuet men längtan efter värme gör sig ofta påmind.
Det där med vintergrön struktur, häckar och formklippt har jag börjat uppskatta mer och mer.
Ha det gott
Birgitta
På vintern njuter jag av alla torra fröställningar av Echinacea, Astilbe, Bolltistel och många fler.
Kärleksörten och de olika gräsen är lika fina som i somras. Ljungen har färg kvar. Rhododendron, en, murgröna, kaprifol, klätterbenved och bambu är gröna och fina. Glanskörsbär och kornell har vacker färg på barken året runt. Trollhassel och julrosor är på väg att slå ut. Det är bara några exempel.
Jag har med flit planterat många växter som ska vara intressanta året om, blomning eller ej. Och jag tror jag har lyckats!
/Helen
Birgitta - jo jag tror att det precis som du skriver, handlar om träning. Bra ord!
Helen - härligt! GLANSKÖRSBÄR - absolut!!! Trollhassel - JAVISST!!! Echinacea och bolltistel - ÅHH!!!
Jo jag njuter verkligen i fulla drag. Allt är bättre än blåst.
Faktum är att det har blivit ett måste, att gå i trädgården varje dag och bara titta.
De var ett bra inlägg du gjort och hjärtat där var så fint.
Ha det gott
annika
What an absolutely smashing blog. Thank you for joining Blotanical and showing us the way to your enchanting place. Keep up the great work. Cheers!
Violet
Hej vännen!
Det är så roligt att läsa allt du skriver. Även om jag inte kan nåt om blommor och trädgård så gör du allt spännande och intressant. Ditt språk flyter så bra. Hoppas att ni haft det bra i Åre. Vi var ju i Berlin förra helgen. Jag måste säga att jag verkligen älskade Berlin. Riktigt härlig storstadspuls!
Kram Mickan
Skicka en kommentar