onsdag 25 februari 2009

Mina smultronställen

Jag bor i Roslagen. Min mamma är född i Norrtälje och jag har många gånger fått dansa med mamma till Evert Taubes, "I Roslagens famn". Roslagen är mitt bästa smultronställe, och det finns många smultronställen här i mitt bästa smultronställe.


Men smultronställen finns det gott om i hela Sverige. Jag har ju inte rest så där väldans mycket men några för mig är;

 • Västkusten, där min pappa delvis bor, och så kommer min mans släkt från Göteborgstrakten. Åker gärna dit varje sommar. Saltstänk, havskräftor, goa o glada göteborgare, Stenungssund, Rågårdsvik, Halmstad, Tjörn, Orust, Göteborg, Grundsund, listan kan göras lång.
 • Virserum med omnejd, Småland, där några av våra allra bästa vänner växte upp, varje sommar besöker vi dem när dem är hos sina föräldrar i Småland. Bondgårdarna i ett böljande landskap, insjöarna med fiske och bad, en tur med traktorn, små samhällen med underbara små butiker, örtagården i Stinsen och mycket mer.
 • Kalix, några andra av våra allra bästa vänner är från Kalix. Vi har tagit oss dit två gånger, en sommar och en vinter. Jag tror jag gillade vintern bäst. Jag blev helt begeistrad av naturen. En skidtur på älven var magisk och en skidtur på havet var magnifikt. (Trots att jag mestadels flåsade och föll omkull.)
 • Söderköping, varje sommarresa söderut med bil måste inkludera ett stopp i Söderköping. En promenad längs Göta kanal, ett besök på något av dem enastående glasscaféerna och att strosa i dem små gränderna och titta på stockrosor.
 • Viken med omnejd (Höganäs, Mölle m.m), Helsingborg. Förr besökte vi stället ofta och vi trivdes verkligen där.
 • Gotland, reser gärna dit så ofta vi kan. Visby förstås, men hela landskapet på Gotland är helt underbart. Alla dem små & stora gårdarna är så vackra som att tiden stått stilla.
 • Åre, vilket skidställe för att vara Sverige.

Mina smultronställen i Roslagen är bl. a.;

 • Blidö, en ö strax utanför Furusund som bjuder på en vacker lantlig miljö, men med viss civilisation i form av matbutiker, bageri, restaurang, kyrka, läkarmottagning etc
 • Lidö, Fejan, fantastiska öar att vistas på en semesterdag, paddla kajak, njuta av vällagad mat eller bara en strömmingsmacka och en öl på en brygga.
 • Söderöra & Norröra, bilfria öar som är precis så härliga som man ser på "Vi på Saltkråkan", där också filmerna spelades in.
 • sjön Erken, Roslagens idyll för mig. En stor djup sjö med mycket bra fiskemöjligheter, tyst, nästan inga båtar, ofta vindstilla, bara granar och lite lövträd, och någon sandstrand att beskåda. Plumsa i vattnet från en båt och låta det kalla svarta vattnet väcka kroppen! (allt vatten känns kallt för mig...)
 • Väddö, med Väddökanalen åt det ena hållet och Skärgården och havet åt det andra hållet. Stora åkrar, många små loppmarknader, vackra trädgårdar, Grisslehamn med underbara caféer, havsbad och små butiker och gallerier.
 • Norrtälje, Roslagens hjärta. Jo men så känns det faktiskt. Här finns ju allt, men på många ställen känns det nästan som att färdas tillbaka i tiden lite grann.
 • Täby, mitt hem.
 • Vaxholm, Skärgårdens huvustad som jag tycker så mycket om att åka till. Bara för att strosa bland alla vackra hus, sommar som vinter, eller för fika, shoppa, äta glass eller möta någon i båt.
 • Norrtäljeviken, här får familj och vänner träffas. Små kusinerna springer barfota i gräset, vi fiskar, vi badar, vi plockar blommor, vi plockar svamp, vi tittar på båtar, vi ligger på bryggan, vi kastar sten i vattnet, vi matar änderna...

Och i Roslagen blir det förstås väldigt många besök i Handelsträdgårdar. Några favoriter är;

 • Handelsträdgården på Kullön, mysig liten Handelsträdgård som jag tittar in till emellanåt på väg till Vaxholm.
 • Furusunds Handelsträdgård, börjar gärna våren med deras penséer. Men sen kommer pelargonerna - värda sin väntan!
 • Björnö Handelsträdgård, ingen sommar utan deras tomater.
 • Kröns trädgård, så fantastiskt mysigt att gå och strosa i och kika på olika planteringar. En inspirationskälla!
 • Matildas trädgård, måste jag nämna eftersom jag har kört förbi så många gånger, men aldrig haft tillfället att stanna. Den här sommaren hoppas jag det blir av. Då vill jag tajma det till ett kafébesök och barnen måste få följa med eftersom dem ska ha en trädgård speciellt för barn där.
 • Åkersberga Växtförsäljning, här är helt underbart att vistas i. Så mycket fina trädgårdsprylar, från stora paviljonger till små trädgårdsgrodor.
 • Ella trädgård, här är jag som oftast. Personalen är helt otroligt duktiga, snälla och engagerade. Här finns alla växter man söker, eftersom dem gärna tar hem på beställning.
 • Växtplats Nybyn, en liten ekologisk handelsträdgård som verkligen bör besökas. Mormorsromantik och självplock och en stund att njuta.
 • Wallby, har jag missat, hoppas få tillfälle i år.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Vännen

Känns somrigt jag vill komma ut till bryggan i norrtäljeviken, det var så länge sedan. Kram HD

gittan sa...

Oj, så mycket tips du gav där! Söderköping håller jag med dig om. Dit åker jag gärna fler gånger. Men det var också det enda stället jag varit på av alla du nämnde / gittan

Veronica sa...

Härligt med så mycket tips! Det var inte många ställen jag har sett :)

Så du börjar också få influensasymptomen?! Jag känner mig fortfarande hängig med en inte allt för trevlig hosta.. Jag tror det finns någon bättre medicin än konsert, tyvärr :)

Kram

Mia sa...

Åh vad mycket härliga smultronställen, känner inte igen så många av dem norr om stan men det gav mig en massa nya tips på vad man kan hitta på.

Mailade dig för en stund sedan... :)

Kram Mia

Marina sa...

Bra med tips, man vet ju aldrig var man hamnar i vårt avlånga land. Så borde kanske alla göra inför sommaren?

Veronica sa...

Då var jag här igen men jag har en liten grej till dig inne hos mig :)

Kram

Bella sa...

Tack för inspirerande läsning och nu har jag att göra...nästa gång jag är i dessa trakter...själv är jag uppväxt på Tjörn och Orust, bodde som gift men utan barnen i Göteborg och nu bor vi i ett litet samhälle utanför Stenungsund...och det glädjer mig att samtliga dessa ställen var smultronställen i dina ögon! Det är de ju i mina med! Men jag inser som sagt att det är Roslagen nästa!
Kram,
Bella

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Hej!
Kan du inte avslöja några riktiga godbitar när det gäller Gotland? Gärna sådana som man inte läser i turistbroschyren. I sommar bär det nämligen av till Gotland och det blir första gången för mig.
En bloggvän är en riktig vän tycker jag, men man är närmare vissa vänner än andra precis som irl.
Ha en fin fredag!

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!